Prietenul meu, burlacul

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

L-am găsit, într-o zi, tuns foarte scurt şi cu numele schimbat. O fată îi tot spunea Ştefan, ca-n buletin. Toată lumea îi spunea, de regulă, P. Şi mobila din livingul lui era zburătăcită, altfel decît o ştiam noi aranjată. În casă era prea curat. Perdelele lui, de regulă îmbîcsite de fum de ţigară, se înfoiau acum transparente, diafane şi bine mirositoare a detergent şi a balsam. Iar P. – mă rog, Ştefan – stătea cuminţel pe unul dintre fotolii, cu genunchii adunaţi şi se mai ridica răstimp, la rugăminţile fetei care-l rebotezase să ne mai aducă cîte o farfurioară cu tort sau te miri ce sandvişuri.

Noi, amicii, am rămas cu gurile căscate. Duse erau pletele lui ondulate, dusă era sclipirea aia de Puck obraznic din ochii lui albaştri, dus era cumva şi amestecul de inocenţă, sfială şi neobrăzare care-l prindea atît de bine. „Tu cine eşti şi ce ai făcut cu P.?“ l-am întrebat, dintr-un impuls din cele inoportune, care mă animă des. Fata care-l rebotezase se uita la noi. Şi nu i-a plăcut întrebarea. Şi, probabil că, pe bună dreptate, s-a întrebat cine naiba sînt oamenii ăştia care îşi permit să vorbească aşa cu Ştefan al ei. Căci P. devenise Ştefan al ei. Ea ne furase prietenul. Ea ne acaparase amicul de petreceri, de hălăduieli, de vacanţe sălbatice la mare, de beţie, de lungi conversaţii, de rîsete cu scheunături, pînă la lacrimi.

Evident, P. nu mi-a răspuns la întrebare. A zîmbit un pic şi mi-a întins tava cu sandvişuri. Mi-a venit să-i pun sălămiorul şi castraveciorul în capul tuns. Ceilalţi începuseră deja să facă glume moi, cu jumătate de gură. Noi, prietenii lui, ne comportam acum ca un grup de amante înşelate. Căci aşa ne simţeam. Între picioarele oaspeţilor din livingul corect fojgăia un căţel străin nouă. Mic şi negru. „Cu hamsterul ce ai făcut?“ am întrebat din nou, obraznic. P. a lăsat iară ochii în jos. Am bănuit că fetei care-l rebotezase nu-i plac rozătoarele. „L-ai călcat din greşeală?“ am plusat. P. s-a făcut roşu. E un băiat voinic, are aproape doi metri şi e tachinat întotdeauna din cauza uşoarei neîndemînări şi a atitudinii împiedicate – de elefant mic – pe care o are orice persoană mult mai înaltă decît media. Cineva mi-a atras apoi discret atenţia. Fata care pusese ordine în casă şi în coafura amicului P. scăpăra săgeţi din ochi. Dacă nu ne cuminţeam, riscam un schimb de replici tensionat, şi nu se făcea.

Am aflat că P. o ceruse deja de nevastă şi că ăsta era, de fapt, scopul întrunirii vesele din acea zi – un anunţ emoţionat. O mie de întrebări aveam cu toţii în cap. „De unde o fi ieşit fata asta, că doară ne petreceam atîta timp împreună şi n-am auzit niciodată de ea?“ „Cum se face că l-a pocnit brusc ideea însurătorii, cînd el ar fi fost, poate, ultimul din grupul de amici la care să ne gîndim că ar putea să se aşeze, vezi bine, la casa lui?“ În fine, petrecerea respectivă n-a fost o petrecere, a fost un soi de întrunire bizară în care fiecare cîntărea pe fiecare, într-o atmosferă tensionată în care trosneau uşurel mici descărcări electrice, căci nici fata cea nouă nu ne ajuta. Probabil că, în ochii ei, eram o adunătură de imbecili (şi poate că avea dreptate), nişte unii care nu pot avea decît o influenţă proastă asupra lui Ştefan. Ştiţi, situaţia clasică.

Peste vreo două luni, mă sună prietenul P. Nu mai era Ştefan. Fata pe care o prezentase părinţilor, bunicilor, tot neamului şi nouă, pe care o cadorisise cu inelul vechi de la bunică-sa, dispăruse într-o bună zi, cu tot cu căţelul mic şi negru. Cică a ieşit să-l plimbe şi, de atunci, la revedere. N-a păţit nimic, o mai văzuse de cîteva ori după aia, prin cartier. Cel puţin asta a fost povestea lui de Puck, cînd ne-am reîntîlnit după petrecerea aia ratată. Între timp, mulţi din grup am fost şi noi rebotezaţi, de fete şi băieţi care ne-au băgat minţile în cap. S-o fi aşezat o nouă ordine în casele şi-n pletele noastre. Om fi dat hamsterul pe un cîine sau singurătatea pe o pisică. Om fi crescut. Şi să ştiţi că P. are, acum, o nouă prietenă. Dacă îi spune iar Ştefan, nu se mai supără nimeni.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.