Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VIRTUTEA BUNELOR INTENȚII, GÎNDURILE MAI VECHI (DE TIP LEAGĂN), PE CARE OMUL DE AZI LE SOCOTEȘTE MAI DEGRABĂ O NIMICA TOATĂ DINTR-O ALTĂ CARTE, VOR PRODUCE ALTERNATIV REZIDUURI

 Dacă acum cîteva săptămîni, în virtutea bunelor intenții, pentru a îndulci lockdown-ul, guvernul din Belgia venise cu ideea „amicului de alint”, knuffelcontact – adică puteai alege o singură persoană din afara familiei cu care să socializezi –, de curînd o altă decizie vine să mai zgîndărească puțin prioritizarea relațiilor sociale: de sărbători, poți avea invitați în casă, însă gazda va putea permite doar unuia dintre ei să folosească toaleta. O decizie care literalmente înseamnă că „prietenul la nevoie se cunoaște”. (S. G.)

 Un echipaj de poliţie din Italia a oprit un bărbat care a parcurs o distanţă de aproape 400 de kilometri, mergînd pe jos timp de peste o săptămînă, pentru a-şi limpezi mintea după o dispută cu soţia lui. După ce l-au găsit, poliţiştii l-au dus pe bărbat la un hotel, după care i-au telefonat soţiei acestuia, care a venit să-l ia acasă. Sper că omul avusese timp să-și pună gîndurile în ordine. (A. M. S.)

 Murăturile ascut cuțitele între China și Coreea de Sud. Este vorba, mai exact, de kimchi, un sortiment de varză murată picantă cu tradiție printre coreeni. China a primit, la sfîrșitul lui noiembrie, o certificare internațională pentru propria variantă de varză murată, pao cai, fără ca aceasta să se diferențieze clar de kimchi, așa cum cere Coreea de Sud. Ironia este că tot coreenii ajunseseră să importe kimchi din China, datorită cererii ridicate pentru acest aliment considerat sfînt. Războiul culinar al murăturilor are însă rădăcini mai vechi și a implicat, la un moment dat, și Japonia, standardele internaționale pentru kimchi fiind stabilite chiar de ONU în 2001. (A. A. D.)

 Iată cîteva inscripții și denumiri pe care le întîlnesc destul de frecvent, de cînd sînt părinte: „echipamente de tip complex, realizate din platforme modulare din lemn”, „echipamente de tip complex, realizate din oțel galvanizat sau lemn de cedru natural”, „structuri din lemn, oțel galvanizat sau din poliesteri armați cu fibre HDPE”, „echipamente de tip figurine pe arc și balansoar pe arc”, „echipamente de tip leagăn cu două posturi”. Sînt denumirile precise, conforme și tehnic corecte ale „echipamentelor” cu care sînt înzestrate locurile de joacă. Dacă ar ști copiii ce nume poartă jucăriile lor, ar prefera să rămînă acasă. (M. P.)

 La începutul lui noiembrie, un cuplu de surferi irlandezi au descoperit pe o plajă din nordul țării lor un cilindru metalic închis pe care erau gravate litere de neînțeles pentru ei. Inițial au crezut că e o bombă. După un moment de chibzuință, au ajuns la concluzia că e cenușa cuiva. Literele, mai atent privite, păreau a fi rusești, așa că au găsit un vorbitor de rusă care le-a dezlegat misterul: era o „capsulă a timpului“ lansată de echipajul unui vapor rusesc. Au deschis-o și au găsit scrisori, insigne, dopuri de sticle de vin, fotografii, un meniu de restaurant, în fine, chestii pe care omul de azi le socotește reprezentative pentru propriul portret în ochii omului de răspoimîine. Surferii au putut lua legătura pe Facebook cu unul dintre cei care au lăsat mesaje în „capsulă“. Acesta a fost  dezamăgit să afle că s-a găsit „capsula“. Aceasta fusese lăsată în gheața de la Polul Nord de echipajul unui spărgător de gheață rusesc în 2018 cu speranța că va fi găsită peste cîteva sute de ani, nu peste doi ani. În fine, irlandezii care au stricat fără să vrea așteptările rușilor au conchis că de vină e blestemata de încălzire globală, care a topit gheața în care fusese plasat mesajul mai repede decît s-a putut crede. (S. V.)

 Europarlamentarul maghiar József Szájer, membru al partidului FIDESZ, familist, coautor al noii Constituții care interzice căsătoriile între persoane de același sex și adversar al mișcărilor LGBT, a fost arestat la Bruxelles, pentru încălcarea regulilor sanitare și de carantină, în timp ce participa la o partuză gay. Refuzăm să acceptăm că Szájer e homosexual; credem mai degrabă că a fost o curioasă încercare de a-și surprinde adversarii pe la spate. (M. P.)

 O veste (științifico-)fantastică: DHL vrea să trimită pachete pe Lună. Prima misiune, planificată încă de acum cîțiva ani, e prevăzută pentru anul viitor. Dacă totul merge bine, naveta spațială Peregrine va aseleniza în 2021 și va avea la bord nu doar instrumente necesare pentru experimente științifice, ci și pachete trimise de persoane private, ambalate în celule cu un diametru de 2,5 centimetri. Oricine își va putea rezerva un așa-numit „MoonBox” pentru a livra, în siguranță și discret, diverse obiecte (de dimensiuni mici) pe Lună. Și asta, încă, la super-ofertă! Un „MoonBox” costă 460 de dolari, o nimica toată pentru o călătorie de 384.000 de kilometri. Singura problemă (și chiar e o problemă!): în caz de adrisant necunoscut nu se efectuează retur. (M. M.)

 Înainte de alegeri, întrebat de cei de la Recorder care este ultima carte pe care a citit-o, Victor Ponta răspunde „cult” și trendy cam așa: „Pentru că sînt în campanie electorală, îl recitesc pe Mario Vargas Llosa, cu Sărbătoarea Țapului, despre experiența lui politică”. Sărbătoarea Țapului n-are absolut nici o legătură cu experiența politică a lui Llosa, poate cu „experiența” politică a dictatorului Trujillo, dintr-o cu totul altă țară care se numește Republica Dominicană și care, culmea, nu e Peru. Mă rog, i-o fi făcut cineva un rezumat greșit și el a preluat... Apropo, ăsta tot plagiat s-ar numi? (A. P.)

 O carte despre liderul opoziţiei de extremă dreaptă din Italia, Matteo Salvini, De ce Salvini merită încredere, respect şi admiraţie, s-a aflat în topul vînzărilor pe Amazon din această ţară: are 110 pagini goale şi costă 6,99 euro. „Această carte este plină de pagini goale. În pofida anilor de cercetare, noi nu am putut găsi nimic de spus despre acest subiect, aşa că vă rugăm să nu ezitaţi să utilizaţi această carte pentru notiţele voastre”, scrie în descriere. (A. M. S.)

 Conform revistei The Economist, în 2030 vor exista în lume peste un miliard de aparate de aer condiţionat, care deja sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă. Conform revistei Wired, prima generaţie de panouri solare vor începe să-şi atingă limita de funcţionare pînă în 2050, cînd vor produce anual şase milioane de tone cub de reziduuri electronice (e-waste) nereciclabile. Bine-aţi venit în viitor! (M. C.)

 Pe amazon.fr, la categoria „Ustensile de bucătărie“, subcategoria „Cratițe și tigăi“, un produs Petromax atrăgător: tigaia unisex pentru adulți (la prețul, oarecum logic, de 37,99 euro sau 59,76 euro, în funcție de mărime). O tigaie în care, deduc, se pot face alternativ (sau chiar simultan, de ce nu?) fripturi feminine și masculine. (D. S.)

Foto: Stela Giurgeanu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.