Ultimul Woody (Allen)

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Spital, în Franţa jpeg

De foarte curînd, am avut plăcuta surpriză să constat că ultimul film al lui Woody Allen, To Rome, with Love (Din dragoste pentru Roma) rulează la Cinema Studio, în avanpremieră. Am alergat să-l văd, cu nerăbdare.

Şi a fost o revelaţie. Mi-a plăcut cum nu mi-a mai plăcut demult un film de-al lui, de la Match Point (2005) încoace. Şi pentru Roma, care întotdeauna va conta în sine. Dar şi pentru Woody Allen însuşi, care, după atîţia ani şi filme, a găsit – iarăşi! – o altă cale de a vedea lumea şi pe sine însuşi.

Lume care, în ultimul timp, e, pentru Woody Allen, una la intersecţie de culturi: cea americană cu cele europene. Bine-cunoscuta linie Henry James-iană, de „ciocnire“ a americanilor cu britanicii, în general, în defavoarea celor dintîi, e diversificată de inventivul-genial Woody. După mai slaba încercare franco-americană din precedentul Midnight in Paris (2011), întîlnirea italo-americană e memorabilă.

Şi nu vorbesc aici doar de momentele extreme, precum cel în care mama italianului cu care urmează să se căsătorească fiica personajului lui Woody Allen din film scoate cuţitul la cuscrul ei, pentru că vrea să-i facă soţul faimos... Ci de cele... obişnuite, în care cuplul de părinţi americani, Jerry (Woody Allen) şi Phyllis (Judy Davis), se intersectează cu cei italieni, ai lui Michelangelo (viitorul soţ al fetei lor).

Michelangelo (Flavio Parenti) – şi numele alese sînt relevante – întrupează, în mare, valorile pe care socrul său american, Jerry, fost director de operă obişnuit să pună în scenă spectacole stupid-şocant avangardiste, nu le agreează: face avocatură pro bono, nu pune puterea banului şi nici celebritatea pe primul loc, e de stînga, dar şi conservator în privinţa valorilor familiale.

Jerry, alias Woody Allen, crede exact în valorile pe care le contestă ginerele său: în puterea banului şi plăcerile pe care acesta le oferă, în celebritate văzută ca o maximă fructificare a potenţialului cuiva, în dreapta politică şi, altfel, în progres şi inovaţie... Ciocnirea dintre cele două culturi şi, în acelaşi timp, un soi de compromis între ele duce la geniala soluţie a duşului, care se dovedeşte, în mod absurd şi incredibil, că funcţionează: Antonio (Fabio Armiliato), tatăl lui Michelangelo, antreprenor de pompe funebre, are o voce inegalabilă... sub duş şi numai sub duş. Ca atare, Jerry organizează spectacole de operă în care acesta să poată cînta în mediul său favorabil – cabina de duş plasată oriunde. Culmea kitsch-ului experimentalist şi cea a firescului converg în invenţiile regizorului pensionat.

Hazul personajului creşte prin faptul că Woody Allen, prin Jerry, pare a se ironiza pe sine. Prin schimbul de replica cu soţia sa psihanalistă (impecabil jucată de Judy Davis), şabloanele „psihanalizei pentru toţi“ sînt aruncate în aer, demitizate cu volubilitate. Volubilitate mult mai bine controlată decît în alte filme, care nu mai e nici pe departe delir verbal.

Ironizată, de altfel, alături de o altă „tactică“ Woody Allen-iană din alte filme: fluxul de aluzii culturale, contextualizate sau nu. Personajul Monica (fermecător interpretată de Ellen Page), maestră a unor asemenea aluzii, e ironizată de Jiminy Cricket-ul Alec Baldwin – înger şi diavol, voce a conştiinţei pentru mai naivul Jack (Jesse Eisenberg).

Povestea cea mai interesantă rămîne cea a lui Leopoldo Pisanello (Roberto Benigni), un cetăţean obişnuit care se trezeşte, deodată, celebru, fără să facă nimic deosebit. După ce e urmărit de paparazzi şi întrebat ce a mîncat la micul dejun sau cum s-a bărbierit, agreat de toate vedetele şi invitat la evenimente, iese, brusc, din vizor. Altul e luat la rînd. Imaginea celebrităţii şi analiza ei, şi a absurdului ei, e perfect prinsă în „cazul Pisanello“.

Ca şi în cel al lui Milly (Alessandra Mastronardi), din perspectiva cealaltă: a consumatorului naiv şi entuziast, pentru care tot ce e celebru e fascinant.

Filmul are mult mai multe lucruri interesante de povestit decît ar încăpea în articolul ăsta. Prinde, în multe, esenţa vremurilor noastre, căznit globale şi ahtiate după succes şi aparenţe. 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.