Timid, spre suflul de toamnă

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Timid, spre suflul de toamnă jpeg

În sfîrșit se simte, în aer și oriunde, cum trece vara, cum se duce-ntr-ale ei, așa cum a venit. Și cum a pus stăpînire pe noi într-un mod brusc, tiranic și fără drept de apel. Obligîndu-ne la un soi de prizonierat în propriile apartamente, birouri ori mașini, pe sub boarea aerului condiționat. Și schimbîndu-ne, volens nolens, tabieturile de zi cu zi.

Pe mine, una, valul nedorit și atotstăpînitor de căldură, ca un clopot de metal încins, ca o uriașă plasă invizibilă, aparent fragilă, dar, de fapt, imposibil de străpuns, m-a copleșit. Nu credeam, pînă acum, că aș fi victima intemperiilor și a exteriorului. Dar în vara asta m-am simțit chircită și minusculă pe sub aerul ăsta dogoritor care aproape că mi-a alterat modul de a fi. De frica lui am devenit, cel puțin temporar, mai precaută, modelîndu-mi, pentru vreo două-trei luni, un fel de viață mai austeră și mai anostă. Care se desfășura, în mare parte, în interior, fără excese inutile de genul băuturilor alcoolice ori al mîncărurilor grase, opulente, și în general gustoase, fără mișcări în exces – pe scurt, cumpătat pînă la plictiseală sau chiar greață. Fără mari profunzimi filozofice, ci, mai curînd, plin de gînduri pragmatice, de supraviețuire și organizare.

Obiceiul zis burghez al plecării din urbe pe timp de vară, chiar în anodinele locuințe de la țară, se dovedește, în atari condiții, de-a dreptul binevenit. Nu voi mai face fițe, de-acum încolo, cînd mi se va vorbi despre iarba verde și cîntecul mierlelor în răcoarea de la Sinaia, de pildă. Voi alege mai cu înțelepciune locurile în care-mi voi petrece nu doar cîteva zile, val-vîrtej, ci vreo două săptămîni pline de tabieturi, printre care dusul pînă la masă și întorsul de la masă, culesul reglementar de floricele, în buchete potrivite, și adăstatul pe la tarabele cu pseudo-artizanat, totul, însă, în aer liber.

E adevărat că și anul ăsta, pe lîngă regimul de cazarmă din propriul apartament, am fost plecată puțin și în locuri respirabile. De pildă, la mare. Unde m-am bucurat de deliciile plajei generoase și pustii din Olimp și dintre Olimp și Costinești, pe care puteai merge liniștit cel puțin o jumătate de oră, în­tîl­nindu-te doar cu pescăruși, rațe, cîțiva pescari și, uneori, nuntași în căutare de locuri potrivite pentru poze. Era o plăcere să hălăduiești pe acolo, admirînd fostele hoteluri cu nume de regiuni neoașe de pe faleză, pe cale de prăbușire, vînînd ce mai aduce marea la țărm și pîndind dacă pescărușii au mai prins vreun pește. Undeva, prin mijlocul drumului între ce a mai rămas din Panoramicul din Olimp și restaurantul Popasul pescarilor, e o terasă mică și lemnoasă, uitată pe malul mării. Într-o zi, ne-a prins acolo o furtună și ne-am adăpostit cu un cocktail în față sub acoperișul precar, împreună cu proprietarii. M-am simțit ca-ntr-un film cu scriitori în criză de inspirație, care pleacă într-o plimbare pe plaja de lîngă casa unde se retrăseseră, și, deodată, li se schimbă întreaga viață.

Mie nu mi s-a schimbat nimic în mod radical (sau, poate, n-am băgat de seamă...). Am continuat cu vara de campanie, apoi a urmat Belgradul, despre care am povestit. Din care, e adevărat, a mai rămas nespusă o banală întîmplare: într-o seară, întorcîndu-mă în camera din hotelul elegant, dar nu prea curat, am simțit foșnete, mai peste tot. Lăsasem un geam deschis și diverse insecte zburătăceau isteric prin încăpere. Ajungînd la baie, văd, pe jos, doi gîndaci mai puțin zburători: unul măricel și negru, și un altul mic și roșu. Pentru cel negru nu pot băga mîna în foc că era de interior, dar pentru cel roșu garantez că era de-al nostru, tradițional, de bloc bucureștean (și belgrădean, pare-se...) în care nu se făcuse dezinsecția. Destul de disperată, cu gîndul la somnul meu brusc amenințat, am acționat prompt: am alungat gîndacii sub chiuvetă, am dat cu spray-ul anti-căpușe și țînțari pe care-l aveam la mine și am astupat „ieșirea“ cu un impecabil prosop alb făcut sul.

Nu s-a mai întîmplat nimic pînă a doua zi dimineață, cînd a urmat confruntarea cu recepționera. Care, de fapt, nu a fost o confruntare reală, pentru că ea era drăguță, și se agita mult încercînd să-și facă treaba pe acolo. Eu i-am spus, politicos, despre gîndacii de sub chiuvetă, ea mi-a răspuns, la fel de suav, ca va comunica managementului, care va trimite pe cineva să se ocupe de ei. Mi-am amintit de o prietenă de-a mea în a cărei cameră dintr-un hotel vienez venea în fiecare seară un șoarece, și care i-a spus femeii de serviciu să nu cumva să-i facă ceva, pentru că ea o să aibă grijă de el, și îi va pune de mîncare.

Eu nu a trebuit să-i hrănesc pe cei doi gîndaci. Au dispărut. Și, odată cu ei, din fericire, și o parte din spaimele mele legate de insecte, singurătate și întuneric. Dar au marcat și sfîrșitul unei veri extreme, aproape o calamitate. Din care am supraviețuit. Și care, încet-încet, a lăsat locul unui suflu timid de toamnă, pe care-l simți cînd îndrăznești să deschizi geamul, pe-nserat. Mare lucru că, măcar, poți îndrăzni.

igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.