Stradă și agresivitate

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Zizi și neantul jpeg

Constat, în ultimul timp, în jurul meu, tot mai multă agresivitate. E ca și cum lumea și-ar fi pierdut răbdarea, le-a ajuns celor mai mulți starea asta ciudată, care pare să nu se mai termine și pe care n-o poți asemăna cu nimic de pînă acum. Care e gravă și-n același timp pare că nu e, care e amenințătoare într-un fel nevăzut și nepalpabil atunci cînd nu te-atinge direct.

Cert e că, atît printre oamenii apropiați, cît și printre unii întîlniți întîmplător, sînt semeni de-ai noștri pe care i-am surprins cu gesturi, eufemistic spus, neașteptate. Gesturi sau povești despre gesturi prin care voiau să-și reverse furia pînă atunci mocnită asupra celorlalți. Am auzit, de pildă, dinspre partea feminină, povești cu cosmeticiene care n-au mai avut răbdare cu trupul clientelor, luîndu-le cu asalt imperfecțiunile. Cu coafeze care le-au vopsit părul în altă culoare, în așa fel încît o respectabilă doamnă s-a trezit portocalie în loc de șatenă. Cu pedichiuriste care au recunoscut, pentru prima dată, inutilitatea lacului pe unghiile de la picioare.

Dar să nu ne oprim într-o strîmtă lume feminină. Povestea cu apa caldă și căldura, despre care scriam, într-un articol precedent, că i-a afectat pe mulți, a devenit, ce-i drept, și mai stringentă acum, cînd chiar e frig afară. Caloriferele nu sînt încă destul de calde, ceea ce continuă să trezească reacții neșteptate în diverse persoane (printre care, de astă dată, mă regăsesc). Oamenii își postează frustrările pe paginile de Facebook ale autorităților și trimit sesizări „instituțiilor abilitate”. Ba chiar unii încep cu discursul clasic despre „vremurile de altădată” (nu știu la ce vremuri fac referire, de altfel, pentru că în timpul lui Ceaușescu muream cu adevărat de frig).

În ce privește minunatul nostru transport public, firmele de car sharing, se pare că șoferii au descoperit, în sfîrșit, că să mergi după aplicație nu e întotdeauna cea mai bună soluție. E un fel de război cu aplicațiile și ne-am întors la epoca indicațiilor clientului – care, mult timp, fusese trecut pe mut și scos în decor. Acum se reînnoadă plăcutele conversații cu taximetriștii de pe vremuri, în care tandemul șofer-client chibițează pe unde s-o mai apuce, pe unde-o fi mai liber și de ce, ajungînd, în final, ori la starea dezastruoasă a traficului și a lucururilor din România, în general, ori la chestiuni personale, la povești de familie.

Așa mi s-a-ntîmplat cu un domn mai în vîrstă de la o asemenea companie. La început n-avea mască și i-am atras atenția. Apoi a boscorodit aplicația, întrebîndu-mă pe mine unde merg și pe unde vreau s-o iau. Date fiind slabele mele abilități de orientare, cu un grad ridicat de inexactitate și poezie a indicațiilor, am ajuns, la prima destinație, cu vreo două blocuri mai încolo. Nimic senzațional pînă aici. Domnul m-a întrebat de ce nu mi-am luat carnetul pînă acum, eu i-am răspuns cum m-am priceput, ideea fiind că am făcut școala, dar nu păream pregătită să dau examenul. A sunat cineva din familia lui, cred că soția, și așa am aflat detalii despre copii și nepoți, căci domnul avea. S-a conturat o atmosferă idilică, eram chiar prieteni de-un sfert de oră, aș putea spune. Domnul s-a destins și, încet-încet, a început să-mi împărtășească din părerile lui politice, care aveau iz de Antena 3. Cînd o altă mașină ne-a depășit, nu știu cum, în trafic, a-njurat. Nu total indecent. Și asta s-a mai pomenit. Atmosfera destinzîndu-se, ca atare, de tot, mi-a povestit și alte banale întîmplări din trafic: la un moment dat, o blondă, genul piți, nu mai știu de ce, în orice caz ea fiind de vină, i-a făcut semnul cu degetul. El a ajuns-o din urmă și, prin geamul deschis al mașinii ei, a „prins-o de ciuf” și i-a „dat doi pumni”. După care a plecat mai departe, în ovațiile unui alt șofer care trecea pe acolo.

Cursa a continuat, și conversația la fel de casual. Din partea lui. În ce mă privește, m-am abținut să mai fac remarci. Am priceput morala din povestea cu „pițipoanca”. Am ajuns cu bine la destinație.

La vreo două zile după aceea, prin cartier, în fața unei farmacii, o doamnă masivă, aparent respectabilă (ce-o mai fi însemnînd, de fapt, și asta), s-a repezit la mașina unui taximetrist parcat pe trotuar. A început să țipe violent, aruncîndu-i în parbriz o pleiadă de injurii. Pe taximetrist nu l-am văzut la chip, era baricadat în întunericul mașinii. Sigur că nu avea ce căuta cu mașina pe trotuar. Dar mica și consistenta doamnă-n blugi, cu ochelari și coadă de cal, la vreo două vîrste, și-a descărcat asupra mașinii și a ocupantului ei o furie crescîndă. Și-a băgat și și-a scos tot ce se bagă și se scoate, la nivel de discurs, cu asemenea ocazii. În final l-a amenințat că-i dă și vreo două, mașinii sau chiar lui, n-am înțeles. Cert e că-n momentul ăla taximetristul s-a speriat, bănuiesc, și și-a luat tălpășița. Oricum lumea se adunase ca la urs, distanțată și mascată, desigur. Era o frumoasă seară de noiembrie și toamna își așternea peste noi toți celebrul covor multicolor.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.