Sam şi Dean, supranaturalii

Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Spital, în Franţa jpeg

De ceva timp încoace, mă uit la aventurile lui Sam şi Dean. Sam şi Dean sînt doi fraţi care se luptă cu tot ce mişcă pe lumea cealaltă, de la monştri la îngeri şi demoni. Într-un serial care se cheamă Supernatural (2005, creator Eric Kripke).

De ce mă uit la Sam şi Dean? Primul şi cel mai la îndemînă răspuns ar fi că nu am destui prieteni reali şi că am nevoie de unii virtuali. Chiar unii din seriale proaste.

Desigur, nici acest prim răspuns nu e total departe de adevăr. În mod evident, uitatul la seriale e o formă de dependenţă, una mai perversă, care, aparent, nu lasă urme: nu-ţi distrugi nici ficatul, nici inima, nici plămînii, ca în cazul altor droguri. În ce priveşte, însă, creierul, rămîne de văzut.

De ce ar opta o persoană în putere, cu oarece activităţi şi cu familie, pentru o asemenea dependenţă facilă? Pentru că realitatea serialelor e mult mai controlabilă şi mai previzibilă decît cea a vieţii de toate zilele. Plus că acolo, în seriale, ai ocazia să „faci“ (evident, din culise) ceea ce în viaţa de toate zilele nici cu gîndul n-ai gîndi, cum ar fi să stai de vorbă cu un înger sau să ucizi un demon.

De asemenea, uitatul la un asemenea tip de filme te ajută să te întorci într-o adolescenţă ce pluteşte, neîncetat, undeva deasupra existenţei mature, ca un posibil veşnic deziderat escapist. Tot o atare preocupare îşi are şi nelipsitul coté romantic, mai ales că Sam (Jared Padalecki) şi Dean (Jensen Ackles) sînt prezentabili.

Sam şi Dean fac şi ei parte din categoria supereroilor, dar a unora transcendentali, la propriu. În sensul că, toată ziua-bună-ziua, nu numai că au de-a face, pe lumea asta, cu creaturile lumii celeilalte, ci şi trec una-două dincolo. Pe tărîmul celălalt.

Mai mor, se mai duc cînd prin Iad, cînd prin Paradis, apoi iarăşi învie, cu sau fără suflet. Personajele celelalte, fie ele moarte sau vii, au apariţii şi reapariţii. Îngerii umblă liberi pe pămînt, în aşteptarea Apocalipsei, iar demonii – ce să mai spunem – sînt printre noi (atenţie la cei cu ochii negri sau galbeni!). Fantomele, spiriduşii, zeii păgîni, dulăii iadului, vampirii, vîrcolacii, sirenele, vrăjitoarele reprezintă creaturi dintre cele mai obişnuite printre semenii noştri. Ca să nu mai vorbim de Dumnezeu însuşi, care s-a rătăcit undeva pe Pămînt şi nu mai e de găsit.

Îngerii nu sînt neapărat buni – există printre ei unii care se aseamănă cu agenţii necruţători ai serviciilor secrete din filmele de spionaj. Nici demonii nu sînt neapărat toţi foarte răi – cu unii te mai poţi înţelege, mai poţi negocia, poţi fi chiar prieten. Vînzarea sufletului, de altfel, nu e mare problemă în serialul ăsta – se întîmplă destul de des pe la intersecţii, cu preţul a vreo zece ani de viaţă în plus. Moartea însăşi e personaj; descoperim, de fapt, că nu e o vorba de o singură moarte, ci de o organizaţie birocratică alcătuită dintr-un şef şi mai mulţi angajaţi – cîte o moarte mai mică pentru fiecare district.

Supranaturalul, în serialul acesta, pare să fie ceva la îndemînă, care se află printre noi, chiar dacă, de multe ori, nu-l identificăm. Modul familiar, de multe ori aproape (?) stupid, în care sînt prezentate întrupările lui pe pămînt ni-l face accesibil. Nu ne mai poate fi frică de nişte creaturi de care ne vine să rîdem...

Pe scurt, chiar dacă de multe ori o dă în bară, Supernatural are un merit, cel puţin în ce mă priveşte: îmi reduce fricile cele mai sinistre la ceva umoristic (involuntar) şi palpabil. Lumea cealaltă e adusă printre noi cu imperfecţiuni asemănătoare celor ale zeilor greci din Legendele Olimpului, pe care le citeam în copilărie. Nu mă mai pot teme de ceva ce mi-e asemănător şi se dovedeşte imperfect şi comic.

Desigur, dacă e să judecăm serialul la nivel estetic şi, probabil, chiar ştiinţific, multe (cele mai multe?) din lucrurile care se petrec acolo sînt de o foarte mică valoare. Dar nu e altceva decît un serial: un basm adaptat lumii tehnologizate, consumiste şi mai cinice în care trăim; în care, în loc de un Făt-Frumos, nu avem trei, ca în alte basme, ci doi fraţi, care se şi iubesc, se şi urăsc, dar luptă în continuare. 

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.