Oameni şi tururi

Publicat în Dilema Veche nr. 606 din 24-30 septembrie 2015
Extenuantul efort personal jpeg

Ce poate face un proaspăt turist într-un oraş nou şi necunoscut? Evident, ture (pe străzi necunoscute, într-o explorare bezmetică) şi tururi. Tururi organizate, cu autobuze, de cele mai multe ori standardizate, în care un ghid plictisit, cu aparenţă vioaie, îţi spune aceleaşi şi aceleaşi chestii prăfuite. 

Doar că în Boston, un oraş pe care, repet, l-am găsit fascinant, tururile nu erau plicticoase. Întîi că opţiunile erau numeroase, de la simplul autobuz la faimoasa Duck (Răţuşcă), ce mergea, cum am mai scris, şi pe apă, şi pe uscat, şi pînă la turul

al oraşului – care se desfăşura noaptea, inclusiv prin cimitire (şi n-ar fi o idee rea şi pentru cimitrul Bellu de la noi, de pildă). 

În bătrîna Răţuşcă galbenă, un autobuz cu o formă mai ciudată, dar foarte prietenos în vechimea lui, ghid era o domnişoară rotundă şi dezinvoltă, cu destul umor. Felul în care prezenta oraşul şi istoria lui (stil pe care l-am recunoscut, apoi, şi la alţi ghizi locali) era unul haios şi autoironic: chiar poveştile eroice din istorie (Bostonul, repet iarăşi, fiind recunoscut pentru tradiţia lui democratică) nu mai erau prezentate, ca altădată, grandilocvent, ci mai detaşat şi mai temperat, slavă Domnului. Ideea era că da, sîntem mîndri de istoria noastră locală, incontestabil, dar putem recunoaşte că Masacrul din Boston a fost început de nişte localnici „uşor“ abţiguiţi, că Paul Revere, eroul local, a avut şi două neveste, şi un mare număr de copii (vreo 16), precum şi multe meserii, şi că mormîntul lui Mother Goose, care se află într-unul din cimitirele locale, nu e sigur că e al adevăratei Mother Goose. 

În acelaşi timp, era un fel cald, admirativ de a vorbi despre acelaşi oraş. Dar admiraţia tindea să fie prezentată printr-o grilă personală, prin poveşti legate de familia ghidei: vreţi să aflaţi despre cele mai bune restaurante italieneşti din zonă (comunitatea italiană, ca şi cea irlandeză, fiind una importantă în Boston)? Uite, bunicul meu, care e italian, comandă în fiecare an atîtea canneloni de la restaurantul cutare… 

Întreaga prezentare era, desigur, o punere în scenă: nu doar ghidul ori ghida oficială vorbeau, ci şi şoferul sau şoferiţa. O treime din tur era prezentată de ei. Nici pe departe la fel de talentaţi în „meserie“ precum partenerii lor, aceştia îşi cunoşteau informaţiile şi le narau pe un ton sfătos – fiind, în general, persoane mai în vîrstă. Cea mai „adevărată“ mi s-a părut şoferiţa Lucretia (nu chiar Borgia) de la turul de groază. Îmbrăcată în ceva negru şi tricotat, stătea mută şi impasibilă la glumele ghidei, o actriţă subţire ce se străduia să întrupeze o infirmieră de la morgă, de pe la 1800, căreia îi murise copilul, parcă. Actriţa-ghidă tot încerca s-o atragă pe şoferiţă în jocul ei, dar aceasta refuza sistematic. Mai mult, cînd turiştii coborau să viziteze cimitirele, ea îşi scotea lucrul de mînă, ca orice gospodină (probabil de origine italiană) care se respectă, şi se apuca de el. 

Ghida, pe de altă parte, care-şi spunea Mercy, era plină de energie şi de patos, o actriţă talentată, aş spune, dar fără nici cel mai mic fior

. Era simpatică, de-a dreptul comică uneori, cu poveştile ei gotice, dar nu reuşea să înspăimînte pe nimeni. Gotică într-un stil de

era şi un fel de „ştimă“ a cimitirului, o tînără rubicondă şi chiar sexy, aş putea spune, într-un soi de zdrenţe-trene, care ne-a plimbat printre morminte. 

Ambele tururi, însă, au fost neconvenţionale: o dată Răţuşca, despre care am spus cum, de pe uscat, şi-a băgat roţile înăuntru şi şi-a dat, pur şi simplu, drumul pe apă; şi turul

, în care ghida, bine documentată, ne-a relatat istoriile morţilor, fantomelor şi crimelor celebre din oraş într-un mod înduioşător. Nu pot decît să le apreciez creativitatea şi să le consider posibile modele pentru tururile bucureştene: dacă cel cu vehiculul amfibiu pare mai puţin probabil, cel de groază poate fi la îndemînă (şi probabil că există deja şi la noi încercări).  

Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.
Jilava Prison jpg
Răutatea și contextul de viață
Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Labirintul din tufișuri de tuia și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști.
Zizi și neantul jpeg
Mentalități din alt film
Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
M-aș muta din București, dar unde?
Mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd.
p 19 WC jpg
Ordinea morală a lumii
Ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?
p 20 jpg jpg
„Cîntarea Cîntărilor” și tandrețea interpretării
În mijlocul unei istorii a poporului lui Dumnezeu aspru judecată, cu căderi și ridicări neîncetate, cu plîngeri și strigăte de speranță, pocăință, credință neclintită și întunecate lepădări stă un cîntec de dragoste care lovește pe cititor chiar în creștetul sufletului și al cărnii.

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.