O redefinire a căsniciei

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
La drum – propriul road movie jpeg

În sfîrşit, am văzut un film care m-a uimit: Gone Girl (Fata dispărută; 2014, în regia lui David Fincher), cu Ben Affleck şi Rosamund Pike, după romanul cu acelaşi nume al lui Gillian Flynn. Comedie neagră, thriller, dar şi studiu de caz... sociologic, analiză a impactului mediei şi al imaginii asupra oamenilor, filmul poate fi văzut, printre altele, drept o propunere de... reconfigurare a căsniciei. Într-un mod dement, dar, cu siguranţă original.

Iniţial, filmul pare una dintre clasicele poveşti de dragoste: Nick ( Ben Affleck) şi Amy (Rosamund Pike) se îndrăgostesc, la prima vedere, şi, evident, se căsătoresc. Ba mai mult de atît, în ziua în care se întîlnesc, se nimeresc sub o... ploaie de zahăr, pe sub care se sărută, el luîndu-i ei zahărul de pe buze... (referirea la dulceaţa excesivă a romance-urilor pe care filmul le parodiază fiind evidentă). Cu menţiunea că Amy nu era o oarecare Amy, ci eroina unor cărţi de copii scrise de părinţii ei, intitulate Amazing Amy, în care erau relatate isprăvile fetei lor, dar idealizate şi mitologizate. Comportamentul viitor al lui Amy se datorează, în mare parte, acestor cărţi: ele sădesc în mintea personajului dorinţa de a face, mereu, ceva excepţional, care să-i şocheze pe ceilalţi.

Amy pare, cel puţin în primii ani de căsnicie, soţia ideală: blondă, suplă, supersexy, superinteligentă... După perioada recesiunii, în care cei doi îşi pierd slujbele şi încep să trăiască din banii lui Amy, lucrurile degenerează. Căsnicia alunecă în obişnuitele sale tare: certuri, dezinteres afectiv, acreală, adulter... Fiecare dintre soţi e nemulţumit de celălalt, atmosfera dintre ei începînd să fie precum cea din Războiul rozelor (1989, Danny DeVito).

La un moment dat, la cea de-a cincea aniversare a căsătoriei lor, Amy dispare. Nick nu e foarte îngrijorat la început, mai ales că Amy practica, la fiecare aniversare, căutarea de comori. Încet-încet, se descoperă dispariţia lui Amy, care e făcută publică, şi cu ajutorul părinţilor acesteia. Media, precum în Natural Born Killers, ori American Dreamz, sau mai pregnant în The Truman Show, începe să ocupe un rol important, devine un subiect secundar al filmului. Televiziunea locală din orăşelul conservatror din Missouri, unde se petrece acţiunea, face din dispariţia lui Amy principalul ei subiect, şi din soţul acesteia, nu destul de evident implicat, principalul suspect.

Nick, greoi, indiferent, neglijent, uimit devine instinctiv eroul negativ, în ciuda prezumţiei de nevinovăţie. Toţi ochii şi toate indiciile par să-l acuze de dispariţia, care aduce a moarte, a uluitoarei Amy. Spectatorii tind să creadă şi ei acelaşi lucru, pentru că îl văd destul de nepăsător la adresa bietei soţii, şi, mai rău, îl văd făcînd dragoste cu o amantă tînără, în jur de 20 de ani, în căminul conjugal. Nick e învinovăţit, pînă la urmă, că e un soi de prototip al bărbatului însurat de mulţi ani, din căsniciile obişnuite.

Pe de altă parte, Amy cea uluitoare este prototipul Femeii care se revoltă împotriva condiţiei feminine tipice: aceea în care, după unu-doi ani idilici de căsnicie, aceasta devine cantitate neglijabilă pentru alesul ei. Modul în care Amy alege să se revolte e unul... extrem. Tocmai modul ăsta dă savoare şi neaşteptat filmului care, altfel, ar fi putut fi încă un thriller sau încă o comedie....

Nu dezvălui întreaga maşinărie pusă la cale de Amy. E suficient să spun că e una tare complicată şi diabolică, implicat fiind un jurnal pe gustul mediei ahtiate de senzaţional şi de a-şi confirma părerile preconcepute despre Nick şi Amy. Nostim e că, atunci cînd Nick apare într-un talk show la televizor şi-i declară, public, lui Amy că o iubeşte, pentru ea e suficient ca să-şi dejoace toate planurile perverse. Amy se întoarce acasă, după ce comite o crimă, şi, culmea, rămîne împreună cu Nick, într-un ciudat happy end total neaşteptat. Cum reuşeşte? Aplicînd un amestec între forţă, manipulare şi promisiunea unei adevărate vieţi de familie (cea a unui copil). Faptul că e criminală pare să nu mai conteze. Să fie tocmai asta o redefinire... extremă a căsniciei şi a modalităţilor prin care aceasta poate rezista?

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.