O moştenire de familie

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

Bunicul meu, Tache (Dumitru), a fost mereu modelul meu inaccesibil în viaţă. Pentru că el era atît de cinstit încît, oricît de mult mi-am dorit să ajung ca el, cred că mereu am mai dat-o în bară pe undeva.

Ţin minte şi acum cînd, pe vremea lui Ceauşescu, elevă fiind, mergeam de destule ori fără bilet cu autobuzul sau troleibuzul. Nu o dată m-au prins diverşi controlori fără bilet. Uneori nu era nici măcar vina mea, pentru că, pe parcursul a cîteva staţii, nu exista nici un chioşc de bilete şi chiar nu aveam de unde să-mi cumpăr unul. Dar, în general, toate astea nu erau lucruri corecte pînă-n pînzele albe, după cum spunea bunicul meu. Şi după cum, de altfel, ştiam şi eu, cît se poate de bine. Cu cît am înaintat în vîrstă, cu atît am ajuns nu numai să-i apreciez tot mai mult sfaturile, dar chiar să i le pun în practică. Mi-am dat seama, brusc, că senzaţiile tari or fi ele tari, dar sînt destul de facile, şi că îmi doresc, de-a dreptul, chiar să cumpăr şi să compostez orice bilet posibil.

Bunicul meu, absolvent de ASE, inspector financiar şi funcţionar la CEC, s‑a gîndit el, un timp, la cei peste 80 de ani pe care-i avea cînd s-a născut copilul meu, cum să-l ajute şi pe acesta în viaţă. Cum să-l înzestreze, să nu-l lase de izbelişte în lumea asta cruntă. Ca să-i asigure strănepotului un viitor cît de cît, i-a pus acestuia, cam de pe cînd avea 3 ani, cît a fost în viaţă şi în putere (încă vreo patru ani), bani la CEC. Cîte o sumă nu mică, nici mare, ci modică, lunară, în consonanţă cu cinstea exemplară a bunicului meu (care, pe atunci, îşi putea permite să pună bani la CEC pentru că avea trei pensii: cea normală, una de veteran şi una pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că avea glaucom şi aproape nu mai vedea). Îi punea strănepotului bani cam o dată pe lună. De asemenea, capitaliza, constant, dobînda, mărind astfel, destul de semnificativ, suma iniţială.

Nu am ştiut niciodată cîţi bani erau în bancă. Ştiam doar că bunicul meu avea neîntrerupt grija lor. Cînd nu a mai văzut deloc şi nu mai putea ieşi din casă, punea mereu pe cîte altcineva să ia dobînda la termen şi s‑o depună şi pe aceasta. Era unul din scopurile vieţii lui.

Văzîndu-l atît de interesat de povestea asta, carnetele lui de CEC pentru copilul meu au căpătat, şi în mintea mea, alte proporţii. Desigur, unele mitologice. Mai ales pentru că banii erau depuşi în aşa fel încît doar copilul în cauză să-i poată scoate cînd va împlini 18 ani, mi s-au părut, brusc, o salvare în caz de extremă urgenţă. Eram foarte fericită că o autoritate, şi nu una oarecare, ci una patriarhală, şi un reper de onestitate, se ocupă de viitorul odraslei mele.

Copilul a împlinit 18 ani într-un an greu pentru familia noastră, cînd numai de miraculoasele carnete nu ne-a ars. Le‑am găsit după aceea, la ceva timp, cotrobăind prin teancurile de obiecte păstrate de la  diverse generaţii. Şi au picat chiar la ţanc, într-o perioadă în care aveam o mare plată de făcut şi nu mai aveam bani aproape deloc.

Carnetele au părut, atunci, şi mai miraculoase. Ne-am hotărît, cu toţii, cîţi din membrii familiei am mai rămas, să mergem la CEC să ne scoatem banii, într-o procesiune protocolară. Am luat un taxi şi ne-am dus la agenţia CEC cea istorică, care între timp se mutase.

Odată intraţi în agenţie, a fost ca şi cum am fi trecut pe peronul 9 şi ¾, care duce în altă lume. Nu într-una magică, ci în trecutul doamnelor cu coc şi bluze largi, care îmbină căznit politeţea cu autoritatea. După o lungă aşteptare, ne-am dus cu tot familionul la doamna de la ghişeu şi i-am recitat povestea bunicului.

Ne-a ascultat, aş zice, cu interes şi ne-a informat apoi, cu o vădită părere de rău, după ce a răsfoit intens şi repetat cele două carnete, că avem de luat nici mai mult, nici mai puţin decît neimpresionanta sumă de 1200 de lei. 12 milioane de lei vechi.

Toţi anii şi toate eforturile preacinsititului meu bunic la asta se reduseseră. Dacă am mai fi „lucrat“ la dobîndă, dacă am fi scos banii înainte să se devalorizeze, revalorizeze, dacă, dacă…

În ciuda tuturor acestor „dacă“, am scos banii, atîţia cîţi mai erau.  Suma noastră a rămas umila… 1200 (de lei). Cinstea bunicului meu nu l-a lăsat să ne îmbogăţească. Şi în banii moşteniţi trebuie să existe limite. Nu pot exista prea mulţi bani nemunciţi, picaţi aşa (deşi însuşi bunicul meu cîştigase, tot pe vremea lui Ceauşescu, o sumă impresionantă la Loto – e drept că repede se cam alesese praful de ea…).

Ne-am resemnat relativ rapid, insistînd, atît în vorbele, cît şi în gîndurile noastre, pe valoarea lor simbolică. Noroc, mai ales, cu fiul meu: după ce şi-a luat banii, părea relativ îngrijorat. Întrebîndu-l de ce, a spus că nu-i place să umble cu bani mulţi la el, nu se simte în siguranţă, trebuie să-şi facă un card.

Pentru el erau, deci, mulţi. Bunicul meu îşi atinsese scopul. Iar fiul meu îi moşteneşte, pare-se, preacinstea şi cumpătarea în materie de zerouri.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.