Mode la căței

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Mode la căței jpeg

M-am întors la complexul Rin-Tin-Tin, destinat animalelor de companie, cu ocazia primului lor eveniment: un spectacol de dresaj şi o paradă a modei. Căţeii săreau peste obstacole, simulau atacul la un infractor fictiv, salutau la cerere... 

Am mai fost la Rin-Tin-Tin chiar înainte să se deschidă: ţin minte că, de atunci, m-a impresionat cît de mari erau camerele pentru cîini. Căci Rin-Tin-Tin are, printre altele, o pensiune canină cu 28 de padocuri şi una felină.  

Camerele căţeilor au tot confortul: interior încălzit şi exterior pentru mişcare. Pe lîngă acestea, există, tot acolo, o şcoală de dresaj canin. Sala în care se desfăşoară lecţiile de dresaj e dotată, printre altele, cu o bandă de alergare pentru cîini.  

Intrăm, deja, într-o lume a căţeilor... aleşi. Răsfăţaţi. Umanizaţi. Cîini care stau la hotel şi se duc la fitness.  Dar şi la Salonul de cosmetică pentru animale, aflat în acelaşi complex.  

De altfel, tot în acest complex am descoperit, pentru prima dată, că există psiholog pentru dulăi, pentru cei anxioşi. Aflu, din ofertele cu pachetul de dresaj, că educaţia cîinelui este o investiţie necesară: „Demersul educaţional are un impact deosebit asupra vieţii cîinelui, cît şi a stăpînului său deopotrivă. Acesta asigură sănătatea mentală, emoţională, psihologică a patrupedului“.  

Se pare că relaţia omului cu al său animal de casă e complicată. Familia, în acest caz, devine o „haită“. Cum în haită există întotdeauna o ordine ierarhică, „e foarte important să comunici patrupedului tău cine este liderul în noua organizaţie. Dacă nu vei fi tu, el va prelua, din instinct, acest rol“ (Zic pliantele de dresaj). 

Oricît de animal de haită ar fi, un cîine binecrescut şi bine educat nu zice „nu“ unui costumaş cochet. Sau, mai ciudat, unei „rochiţe“ de ocazie. Se poate ca atunci cînd stăpîna, de pildă, se mărită, să nu-şi aibă şi căţeluşa îmbrăcată cu ceva asortat rochiei ei de mireasă? Pe scurt, şi căţeii se îmbracă. Nu ştim dacă asta le place sau nu, dar ştim sigur că e pe gustul unora dintre stăpînii lor. Ileana Badea, de la B&B Fashion, ne povesteşte cum a început să producă haine pentru căţei la cererea clientelor ei: „Pînă în ’94 lucram handmade, pentru doamne, în general. Clientele aveau animale şi m-au rugat să fac ceva şi pentru ele. Primul meu client non-uman a fost un teckel pui. Am făcut un tipar pentru el: costumul trebuia să fie impermeabil, dar şi călduros. Nu ştiam nimic despre cum se poate îmbrăca un căţeluş. Problema mea a fost că, pînă să-i fac eu haina, cîinele deja crescuse în lungime (teckelii cresc foarte repede). Vorbind cu alte cliente, care mi-au mai arătat din hainele cîinilor lor, m-am mai lămurit.

În primul rînd m-am ghidat după ce vor stăpînii: haine impermeabile, care să se întreţină uşor, să se potrivească bine pe trupul cîinilor. Încet-încet, probînd pe mai mulţi căţei, am făcut nişte tipare aproape universale. La prima colecţie, de pildă, ne-am definitivat tiparul de şepci. După aceea am continuat, ca-n orice meserie, cu variaţiuni pe aceeaşi temă“. 

Căţeii poartă hainele din aceleaşi două motive ca şi oamenii, pînă la urmă: de protecţie şi estetice. Cel puţin aşa cred stăpînii lor. Doamna Badea povesteşte că unii cîini, atunci cînd sînt îmbrăcaţi, sînt mîndri de costumul lor şi de faptul că li se dă atîta atenţie. Pe de altă parte, propriii cîini, pe care îi avea cînd a început colecţia, au refuzat categoric să fie manechini... 

Un costum costă între 30 şi 60 de lei, în funcţie de lungimea cîinelui (între 20 şi 60 de cm). E drept că ei nu suportă decît materialele naturale.  

La Rin-Tin-Tin am văzut o paradă a modei cu costumele doamnei Badea, prezentate de diverşi cîini ai pensiunii. Pot spune că mi-au plăcut, multe dintre ele. Şi am refuzat (cel puţin pe moment) să mă gîndesc la utilitatea lor, sau la sentimentele cîinilor astfel împodobiţi.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.