Urzeala împotriva femeilor

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Urzeala împotriva femeilor jpeg

Avînd în vedere tot hype-ul creat în jurul serialului Game of Thrones/Urzeala tronurilor, încă dinaintea difuzării primului episod, e aproape imposibil să nu rămîi cu pofta de a vedea măcar un episod. Însă dacă nu ai citit cel puţin prima carte din seria fantasy A Song of Ice And Fire/ Cîntec de gheaţă şi foc, de George R.R. Martin, primul episod al noii producţii HBO te poate lăsa într-o stare acută de confuzie. E ca şi cum ai vedea un oraş necunoscut dintr-o maşină care merge cu 120 km/h. Introducerea în lumea de tip medieval creată de George R.R. Martin e mult prea abruptă – sînt prezentate o mulţime de personaje, dintre care trei oricum mor în primele 15 minute, şi abia ai timp să respiri între atîtea scene violente şi perechi de sîni. Da, aşa ştii sigur că urmăreşti o producţie marca HBO şi da, creatorii serialului au promis că nu vor omite şi nici nu vor îndulci scenele de violenţă sîngeroasă şi de sex, care se regăsesc în carte. Citind însă mesajele de pe forumul HBO, aflu cu surprindere că cea mai problematică scenă din acest prim episod a fost de fapt tratată cît de elegant posibil în textul lui Martin. Şi ca să nu mă scandalizez în necunoştinţă de cauză, am început să citesc şi cartea.
 
Virgină de vînzare

În încercarea de a recîştiga tronul, Viserys Targaryen, membru al uneia dintre Marile Case din Westeros, aflat acum în exil împreună cu sora lui, plănuieşte o alianţă prin căsătorie cu luptătorii nomazi Dothraki. Astfel, o vinde pe sora lui, Daenerys, liderului Dothraki, Khal Drogo. Parada de măruntaie animale şi umane (o nuntă Dothraki fără cel puţin trei morţi ar fi plictisitoare) e greu de digerat, dar şi mai greu de digerat e scena de viol marital. E drept că între cei doi soţi există o barieră lingvistică, însă e clar că Drogo ştie prea bine sensul cuvîntului „nu“, iar lacrimile lui Daenerys ar trebui să fie suficiente. Totuşi, acesta nu pierde vremea şi o ia „ca pe o sclavă“. Complet diferit se derulează scena în carte. După nişte atingeri mai mult sau mai puţin ezitante, Drogo întreabă „Nu?“, iar Daenerys spune „Da“. Asta ar fi însemnat doar cîteva secunde în plus de filmare, pe care producătorii HBO şi le-ar fi permis. De ce au considerat scriitorii serialului că un viol ar fi un element mai important pentru acest arc sau pentru evoluţia personajului e un mister. Dimpotrivă, violul dăunează poveştii, iar asta se vede încă din al doilea episod. Aici, scena de sex, luată din context, e chiar feministă, pentru că o vedem pe Daenerys luînd controlul asupra propriei sexualităţi.

Însă în contextul creat de scriitorii serialului, totul devine neverosimil – scena aceasta, scena din al patrulea episod, în care Daenerys le ia apărarea oamenilor lui Drogo, precum şi faptul că în cele din urmă se îndrăgosteşte de acesta. Sau poate că doar suferă de Sindromul Stockholm (sau care o fi echivalentul în cultura Westeros).Pe lîngă faptul că scena de viol e problematică prin simpla sa existenţă, aceasta vine să-mi alimenteze suspiciunile de rasism. Poporul acesta ficţional, Dothraki, care ar fi echivalentul hispanicilor, şi sclavii lor negri nu vorbesc limba comună şi sînt consideraţi inferiori celor din Westeros şi se comportă ca nişte sălbatici. Şi exact ca un sălbatic a violat-o Drogo pe Daenerys. Faptul că ea ajunge să-l iubească nu-l face mai uman şi nici nu şterge cu buretele violul. Rămîne de văzut dacă personajul, care în carte e văzut doar prin ochii lui Daenerys, va evolua într-un mod pozitiv. Altfel, îi voi suspecta în continuare de porniri rasiste atît pe Martin, cît şi pe creatorii serialului.

O opţiune dezamăgitoare

Problema cu Game of Thrones e că rasismul şi sexismul pot fi foarte uşor justificate prin faptul că lumea creată e una de tip medieval. Însă ca nou-venită în lumea fantasy, am o nedumerire: dacă ai inventat o geografie, o istorie, o mitologie, o religie, o limbă, ce te opreşte să imaginezi structuri sociale diferite, roluri de gen diferite? Desigur, nu mă aştept ca genul fantasy să creeze (doar) lumi utopice, nici măcar mai bune. Dar oare e prea mult să mă aştept la lumi diferite? Fără a sugera că opera lui Martin ar fi nulă, mă întreb totuşi cu ce se deosebeşte Game of Thrones minus latura fantasy de un serial ca The Tudors/Dinastia Tudorilor, care e bazat pe fapte istorice reale. În ambele seriale abundă scenele violente, respectiv sexuale, avem intrigi şi decapitări, iar femeile sînt cetăţeni de rang secund. În Game of Thrones, femeile trebuie să navigheze într-o lume extrem de masculinizată, ceea ce poate da personaje feminine interesante, cum există de altfel şi în The Tudors. Însă tocmai pentru că Game of Thrones nu e bazat pe fapte istorice, păstrarea rolurilor de gen tradiţionale mi se pare o opţiune mai mult decît dezamăgitoare.

Într-un răspuns la mult discutatul articol al Giniei Bellafante din NY Times (aceasta face o generalizare-monstru spunînd că Game of Thrones, şi prin extensie întregul gen fantasy, poate plăcea doar bărbaţilor), Alyssa Rosenberg, de la The Atlantic, spune că odată cu secolul al XX-lea, autorii de fantasy au început să folosească poveştile pentru a imagina modalităţi prin care femeile să-şi aproprieze puteri care înainte le-au fost refuzate. Ei bine, dacă acesta ar fi într-adevăr cazul lui Game of Thrones, asta ar însemna că e un serial feminist, iar eu n-aş mai avea nici o obiecţie. Deşi m-a bucurat constatarea, încă de la al doilea episod, că doar lumea creată e una puternic patriarhală, iar serialul în sine nu e misogin, Game of Thrones e departe de a fi feminist, aşa cum susţin unele voci. Într-adevăr, există cîteva personaje feminine puternice şi bine conturate: Catelyn Stark, care porneşte într-o călătorie à la Vitoria Lipan pentru a afla cine i-a defenestrat fiul; Arya Stark, care de la o vîrstă fragedă refuză activităţile feminine, respectiv rolul tradiţional de soţie şi mamă, şi vrea să înveţe să se lupte cu sabia, ca fraţii ei (mai ales în cazul acestui personaj trebuie notat că respingerea rolului tradiţional atribuit femeilor prin adoptarea unor valori masculine nu are nimic de-a face cu o viziune feministă sănătoasă); şi bineînţeles, Daenerys, pe care o vedem în al patrulea episod înfruntîndu-şi fratele pentru prima dată şi a cărei evoluţie e cea mai promiţătoare. Ce fac însă restul personajelor feminine? Complotează, bîrfesc, visează la mariaje cu prinţi, iar majoritatea se ocupă cu satisfacerea poftelor carnale ale bărbaţilor.

În ciuda defectelor, Game of Thrones rămîne un serial care merită urmărit pentru complexitatea poveştii, pentru jocul actorilor (se remarcă Peter Dinklage în rolul lui Tyrion Lannister), pentru cinematografie, iar vestea bună e că nu trebuie să fii expert Dungeons and Dragons pentru a înţelege serialul (cei de la HBO au alcătuit un ghid online foarte util pentru cei care nu au citit cartea lui George R.R. Martin).

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj-Napoca.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos
Muşcătura de viperă poate fi gravă, ajungându-se la deces în lipsa intervenţiei prompte. Specialiştii explică ce trebuie făcut şi, mai ales, ce nu trebuie făcut într-o astfel de situaţie. Sunt, de asemenea, măsuri de prevenţie şi informaţii pe care orice amator de drumeţii ar trebui să le cunoască.
image
Un bărbat care şi-a înşelat soţia a fost obligat de judecători să-i achite despăgubiri de 20.000 euro
Un bărbat care şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere a fost obligat de instanţă să-i plătească daune morale şi compensatorii în valoare totală de 20.000 euro.
image
Păţania neaşteptată a unei românce în Grecia. „Asta cu seriozitatea şi amabilitatea grecilor e doar un mit”
O româncă spera să petreacă un concediu de vis în Grecia, iar pentru asta şi-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajunsă acolo, turista a avut o surpriză neplăcută.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.