TVR este violetă

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Securiști radioși jpeg

Vă mai amintiţi de Aleodor? Nu, nu de „Aleodor împărat“ de Petre Ispirescu, ci de Aleodor Manolea, acel parapsiholog din echipa de campanie a lui Traian Băsescu, la alegerile trecute. Nici un cuvînt despre acest personaj controversat, în reportajul din cadrul emisiunii Ochiul magic de la TVR 1, în care ni s-a promis  „adevărata poveste a flăcării violete“. 

Reportajul, realizat de Vali Ştirbu, ne-a amintit ce a zis în cestiune Viorel Hrebenciuc, ba chiar şi soţia lui Mircea Geoană, pentru ca apoi să aducă pe ecran o practicantă a flăcării violete, care să ne asigure că toate acestea sînt prostii şi să ne spună că „meditaţia cu flacăra violetă este strict pentru sănătate“. 

A urmat un întreg material publicitar pentru această practică. O voce din off, gravă, care amintea de cea de la emisiunea Reflector, ne povestea despre Carmen, o asistentă medicală care, după o zi de lucru, se grăbeşte la Teatrul „Bulandra“, să nu piardă meditaţia cu flacăra violetă. Sau despre Aura, care „a dat uitării obositoarea zi de lucru la bancă şi se pregăteşte şi ea pentru întîlnirea de la ora 19 cu flacăra violetă“. Arhitecţii Oana şi Andrei practică şi ei meditaţia cu flacăra violetă. Numai lume bună – şi toţi cu flacăra violetă în braţe! 

În fine, ne este arătată şi întrunirea de la Teatrul „Bulandra“. Sala este plină de pensionari, care stau prăvăliţi pe scaune cu ochii închişi şi cu palmele în sus. Unii par – aşa,  cu capul dat pe spate şi cu gura deschisă – că au trecut în lumea celor drepţi. În timpul acesta, de pe scenă le vorbeşte la microfon un nene în costum, cu alură de evanghelist american: „Lucrarea mea se-ndreaptă asupra creierului, pe care-l curăţ cu această lumină violetă“. 

Apoi – schimbare de cadru. Ne aflăm într-un birou luminos. „Pe doctorul Teodor Vasile, autorul flăcării violete, l-am găsit la cabinetul său din zona Domenii. Pereţii tapetaţi cu diplome ne dezvăluie un CV de invidiat“ – ne spune vocea din off. Cuvîntul „doctor“ e foarte bine plasat, deşi omul nu a făcut Facultatea de Medicină, căci este vorba despre vindecări. Şi nu de orice fel, ci despre vindecări miraculoase. Ca-n orice astfel de hagiografie, totul porneşte de la povestea miracolului propriu: „Cînd am fost copil, am fost foarte bolnav. Mă învineţeam şi-mi pierdeam cunoştinţa şi cădeam“ – ne mărturiseşte „dom’ doctor Vasile“. Apoi, vocea din off ne zice despre succesul cărţii lui Teodor Vasile, Flacăra violetă, care s-a vîndut în 10.000 de exemplare. Ne este prezentată în detaliu şi coperta, să o identificăm mai bine pe tarabă. 

Desigur, nu lipsesc mărturiile oamenilor simpli, care povestesc, pe rînd, ce mari beneficii le-a adus lor în viaţă flacăra violet. Exact ca în emisiunile de teleshopping, în care o gospodină oarecare din statul Nevada ne spune că petele nu ieşeau de pe covor cu produsele de pe piaţă şi nu scăpa nici de durerile de picioare din cauza varicelor şi că, iată, cu revoluţionarul Super-X, petele dispar ca prin minune, iar varicele dau înapoi în mod miraculos. 

În reportajul de la TVR, asistenta Carmen povesteşte cum a scăpat de epilepsie, Aura spune că avea o hemoragie care nu se putea opri cu medicamente, dar pe care i-a rezolvat-o „domnul doctor Teodor Vasile“ etc. 

Pentru a mima obiectivitatea, realizatorul reportajului dă de vreo două-trei ori şi vocea psihiatrului Florin Tudose, care vorbeşte despre puterea autosugestiei. „O afirmaţie că meditaţia flăcării violet poate trata epilepsia este extrem de dăunătoare“ – mai apucă să spună psihiatrul, înainte de a fi aduse pe ecran alte şi alte cazuri de oameni care mărturisesc minunea trăită cu flacăra violetă.  La finalul reportajului, vocea de  Reflector conchide dramatic: „Într-un sistem sanitar tot mai precar, flacăra violetă reprezintă poate pentru mulţi o ultimă speranţă.“ 

Soluţia? Desigur: cumpăraţi acum! Primele zece apeluri beneficiază de levitaţie gratuită!

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.