Top 5 cele mai inspirate reclame

Publicat în Dilema Veche nr. 442 din 2-8 august 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Săptămîna trecută, făceam un top al stupidităţii publicitare din spoturile care pot fi văzute în perioada aceasta la televizor. Mi se pare corect să vorbesc, totuşi, şi despre reclamele bune.

Pe locul 5 al topului nostru se află varianta românească a unei excelente campanii internaţionale pentru P&G – „Best Job“: „The hardest job in the world is the best job in the world“. Meseria aceasta este cea de mamă şi vedem cum mamele au grijă de viitorii campioni, în traiul de zi cu zi. La finalul spotului, un impresionant „Thank you, Mom!“. Pe aceeaşi idee, agenţia Leo Burnett a realizat un clip publicitar cu Ana Maria Brânză, campioana la spadă, şi cu mama ei, Maria Brânză. Sînt puse în paralel intervenţii ale sportivei şi ale mamei, în care sînt evocate momente ale formării campioanei. Momente dificile, momente triste, momente de bucurie a victoriei. Poveşti calde şi personale, cum e cea cu pachetul trimis la internat, cu prăjituri cu vişine, plăcinte cu brînză şi şniţele făcute de mamă. Un asemenea spot nu are cum să nu te impresioneze. La fel şi sloganul final, „P&G susţine cu onoare mamele“. Într-un cuvînt, P&G a găsit modul în care să ne atingă la coarda sensibilă. Şi o face frumos, cu eleganţă.

Pe locul 4 se află spoturile din campania pentru pateul Ardealul. Clipurile nu sînt cine ştie ce, dar publicitarii au avut inspiraţia să le construiască în jurul unui cuvînt care ţi se lipeşte de minte: „fainoşag“. Într-o primă fază, am crezut că e un cuvînt inventat. Apoi l-am găsit explicat de lectorul Ovidiu Drăghici, de la catedra de limba română a Facultăţii de Litere din Craiova: e un regionalism, derivat al lui fain cu sufixul maghiar „-ság/ ség“. Oricum, inventat sau existent deja în limbă, nu cred să fie cineva care să nu-i intuiască sensul. Şi, dacă a văzut spoturile, să nu-l fi reţinut. Reţii cuvîntul, reţii şi produsul.

Pe locul 3 este o reclamă mai veche, dar care încă poate fi văzută la televiziunile noastre: „Milka – Îndrăzneşte să fii tandru!“. Este cunoscutul filmuleţ cu văcuţa mov, care nu e un geniu în matematică, pierde sistematic la jocul de dame în faţa unei găini, dar ştie să facă foarte bine un lucru: „să ne împingă spre cei dragi“. Personaj simpatic, scenariu bun şi, mai cu seamă, promovarea ideii de tandreţe şi de apropiere între oameni. Ciocolata nu mai este o simplă ciocolată, ci un agent al dragostei. Cum să nu te cîştige aşa ceva?

Locul 2 e deţinut de o campanie făcută de agenţia GMP pentru Dolce Sport. Din toată seria de spoturi, preferatele mele sînt cel cu femeia care se pregăteşte să prindă buchetul miresei ca un portar de handbal, cel cu bărbatul care-şi bagă mîinile în făină, ca în talc, pentru a deschide uşa frigiderului, şi cel cu gospodinele care bat covoarele de parcă ar juca tenis. Ce se întîmplă în clipuri îţi provoacă mai întîi nedumerire, pentru ca apoi să fii surprins cu rezolvarea în cheie absurd-comică. Este o reţetă de bază în publicitate şi, dacă e bine pusă în practică, funcţionează întotdeauna. Iar cei de la GMP nu au făcut economie de creativitate în acest caz.

Pe primul loc al topului, se plasează un clip publicitar al agenţiei Graffiti BBDO, pentru Pepsi. Îl ştiţi, cu siguranţă – cel cu melodia „Dorul“, cîntată cîndva de Aurelian Andreescu, dar adusă în zilele noastre printr-un remix interpretat de Maria Radu. Şi, la final, cu vocea din reclamele anilor ’70: „Pepsi-cola – din nou vara asta la terase“: citare şi postmodernism, totul amestecat într-un ceaun mare de nostalgie – iată o combinaţie cîştigătoare!

Nu pot să închei acest top al lucrurilor publicitare, pe care le aplaud, fără să nu-mi exprim regretul că, deoarece nu se mai difuzează, nu am putut cuprinde în el şi excelentul spot făcut de McCann-Erickson pentru Vodafone, cel cu vocea lui Rebengiuc: „Împreună sîntem mai puternici“. În mod sigur, în vremurile acestea tulburi, am fi avut mare nevoie să-l mai vedem. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.