Televiziunile noastre faţă cu Ursul de Aur

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

În seara Galei Festivalului de Film de la Berlin, dintre televiziunile de ştiri, doar Digi24 şi Realitatea TV şi-au început jurnalele de la ora 23 cu materiale despre victoria filmului Poziţia copilului. În timpul acesta, Antena 3 titra pe burtieră ceva despre eternul lor Băsescu, iar RTV era preocupată de divorţul lui Dinu Patriciu de Ziua Îndrăgostiţilor. Prin urmare, cînd există cu adevărat o ştire demnă de breaking news, despre faptul că valoarea unor români este confirmată la nivel internaţional, unele posturi sînt în continuare încremenite în obsesiile lor propagandistice sau în jalnice lucruri de cancan. Asta spune foarte mult despre cum văd televiziunile de ştiri de la noi actualitatea. Dacă ne uităm şi la audienţele celor două canale (Antena 3 stă foarte bine, iar RTV a urcat mult în top în ultima vreme), înţelegem şi cum vede publicul această actualitate. Sau, mai degrabă, cum înghite pe nemestecate găluşca actualităţii care-i este servită pe micul ecran.

Ce-au făcut marile noastre televiziuni de ştiri – Antena 3, RTV şi Realitatea TV – începînd de-a doua zi? Desigur, ceea ce ştiu ele cel mai bine şi le place cel mai mult: au organizat nesfîrşite dezbateri despre politicienii şi partidele de pe malul Dîmboviţei. Oare ce a vrut să spună Băsescu? Ce intenţionează Udrea? Dar Blaga? Nu, Traian Băsescu nu spusese nimic despre cîştigarea Ursului de Aur, ci despre lupta din PDL.

Prin urmare, nu ne interesează că la Berlin nişte români iau aurul, noi preferăm să ne bălăcim provincial în supa noastră leşinată de acasă. Berlinul e departe, ce ne priveşte pe noi? Mult mai importante sînt miuţele din spatele blocului decît meciurile de pe marile stadioane ale lumii. Ce contează că politicienii noştri aduc deservicii ţării şi o fac de rîs în afară, în timp ce regizorii şi actorii români sînt aplaudaţi, şi prin asta îmbunătăţesc imaginea României? Pentru televiziuni, orice interjecţie a vreunui politician devine prilej de ample dezbateri, în timp ce o victorie care ne plasează din nou în elita cinematografiei mondiale e trecută cu vederea sau uitată în secunda doi.

Dintre toate canalele de ştiri, cu adevărat exemplar s-a comportat Digi24. Ca amănunt anecdotic, în momentul anunţării premiului de la Berlin, emisiunea întreruptă cu un news alert a fost Conversaţii esenţiale, care difuza un interviu cu Luminiţa Gheorghiu, realizat de Iuliana Ciugulea. Acum cîţiva ani, Realitatea TV întrerupea emisiunea de dialog dintre Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu pentru un breaking news ridicol: erau aşteptaţi la aeroport nu ştiu ce sportivi, care nici măcar nu făcuseră mare brînză prin străinătate. Ba mai mult, breaking news-ul era de fapt pentru aşteptare, nu pentru sosirea sportivilor, căci, în loc de Pleşu şi Liiceanu, o vedeam doar pe reportera Carmen Brumă cum stă ca pe ace la Aeroportul Otopeni. De data aceasta, la Digi24, interviul cu Luminiţa Gheorghiu a fost întrerupt pentru a anunţa performanţa filmului a cărui protagonistă era tocmai actriţa. Nu mi se pare o simplă coincidenţă. Cînd o televiziune îşi face treaba bine şi cu responsabilitate, astfel de potriveli nu mai sînt chiar întîmplătoare. A doua zi, Sanda Nicola, cea care anunţase la Digi24 succesul filmului Poziţia copilului la Berlinală, scria pe Facebook, comentînd „coincidenţa“: „o situaţie simpatică, din care a rezultat cel mai plăcut news alert la care am participat vreodată.“ Iată că mai avem jurnalişti de televiziune care ştiu ce înseamnă o adevărată ştire şi care preţuiesc valoarea aşa cum trebuie. Şi, din fericire, iată că mai există totuşi un loc care-i adună pe aceştia în spaţiul tot mai iresponsabil – şi prin urmare, nefrecventabil – al audiovizualului românesc.

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.