Semne nebune anul are!

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

De Revelion, cu cîteva minute înainte de 12 noaptea, am deschis televizorul să văd cînd se face ora. Era 12 fără două minute, iar la PRO TV asistam la un dans erotic, în care Victor Slav (cel care prezintă meteo), în boxeri şi în veşnicii lui bocanci, mima o acuplare cu Bianca Drăguşanu. Am schimbat repede la un post de ştiri, care s-a nimerit să fie Antena 3. Acolo era show-ul din Piaţa Constituţiei, organizat de Primăria Capitalei. A venit Anul Nou, am ciocnit pahare şi am ieşit să văd artificiile. Cînd m-am întors în casă, la televizorul rămas pe Antena 3 ţinea un discurs prin telefon Sorin Oprescu. Omul îşi începuse din vreme campania electorală pentru prezidenţiale. Am dat pe B1, unde era „Vanghelionul“ şi unde cei doi prezentatori ai show-ului cîntau fals „astăzi, Curata, Preanevinovata, Fecioara Maria naşte pe Mesia“. Deşi scria că e în direct, prezentatorii se aflau în reluare. Cînd a început un fel de manea hip-hop, a unui cîntăreţ la modă (cică), Alex Velea, am apăsat la întîmplare telecomanda şi am nimerit la OTV. Acolo era o manea veritabilă, interpretată de Romica Duet. Am încercat să repar greşeala, dînd la Antena 1, unde tocmai îşi încheia intervenţia Adrian Copilul Minune. După el, a început să cînte o fetiţă, iar în spatele ei o tipă îmbrăcată sumar dansa lasciv. Mi-am zis că am nimerit la un revelion pentru pedofili şi am schimbat canalul. Dar am dat din lac în puţ. La RTV am picat pe o scenă care m-am temut să nu mă viziteze apoi în coşmaruri: Paula Iacob dansa la sentiment cu Marius Marinescu, parlamentarul acela poreclit Bideu. Am ajuns înapoi la Antena 1, unde terminase fetiţa de cîntat şi începuse o scenetă antimaghiară, cu Vadim Tudor, căruia îi dădea replica Florin Zamfirescu. Am urmărit sceneta, minunîndu-mă pînă unde poate duce prostituţia unui actor talentat, cum este Florin Zamfirescu. La sfîrşit, l-a gratulat pe Corneliu Vadim Tudor şi s-a îmbrăţişat cu el.

După un asemenea start, nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni circul televizual de la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Televiziunile s-au îngrămădit să întoarcă pe toate feţele problema sicriului închis, a incinerării şi apoi a fumului anemic de pe coşul crematoriului, a prezumtivului fiu vitreg şi aşa mai departe. Asta, deşi soţia defunctului făcuse un apel la decenţă şi interzisese presei să dea imagini de la incinerare. De remarcat a fost totuşi Realitatea TV, singurul post de ştiri care nu a transmis deloc de la funeraliile lui Sergiu Nicolaescu. De asemenea, Digi 24, care a avut numai nişte intervenţii scurte din faţa crematoriului.

La polul opus, televiziunea care s-a dat în stambă cel mai mult a fost RTV. După ce la Revelion avusese transmisiuni de la petrecerile date de Paula Iacob, Gigi Becali, Cătălin Botezatu şi Mitică Dragomir (inventînd şi cuvinte noi în limba română – „Becalion“, „Botelion“, „Miticălion“), televiziunea lui Ghiţă a organizat, în acelaşi stil, şi un „Sergiulion“. Cei de la RTV sînt cei care au avansat pe post toate aberaţiile cu „sicriul e gol“ sau „e incinerat pentru a nu se putea face proba ADN“. Totul, asezonat cu anunţuri pe burtieră – „Imagini şoc“ sau „Incendiar“. Plus perle de tipul „Sergiu Nicolaescu a murit din cauză de moarte“. La acestea s-au adăugat intervenţiile urlate la cestiune ale obişnuiţilor acestui canal, Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor. Pur şi simplu, RTV, prin ceea ce a dat pe post, a instigat mulţimea să o huiduie pe văduva lui Sergiu Nicolaescu. (Şi, după ce a epuizat subiectul legat de moartea regizorului, ne-a informat cu candoare, duminica trecută, că EBA foloseşte hîrtie igienică roz.)

Pe scurt, cu ocazia Revelionului şi la moartea lui Sergiu Nicolaescu, televiziunile ne-au arătat încă o dată în ce ţară trăim. Poate că uitaserăm.

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.