Să disperăm sau să sperăm?

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Mai întîi au ajuns la mine ecourile. Apeluri disperate cum că dispare cultura de la TVR, iniţieri de petiţii online, chemări la mitinguri de protest. Eram plecat în concediu şi nu prea înţelegeam ce se întîmplase.

Apoi am aflat că lucrurile nu stau chiar aşa de dramatic cum erau prezentate în e-mail-urile care chemau la luptă pentru salvarea culturii de la TV. Într-adevăr, pe 10 august, Consiliul de administraţie al Televiziunii publice a hotărît ca posturile TVR Info şi TVR Cultural să-şi înceteze emisia. Dar asta nu e tot. În aceeaşi şedinţă a Consiliului de administraţie, s-a hotărît că TVR 2 se va numi TVR 2 Cultural şi că acest post va difuza Jurnalul Cultural, emisiuni muzicale, cu jazz sau muzică simfonică, filme de artă, spectacole de teatru, de operă sau de balet. Prin urmare, dispare un canal cultural, dar apare un altul. Pe de altă parte, în şedinţa din 10 august s-a decis, printre altele, că emisiunile culturale de la TVR 1, Profesioniştii şi Garantat 100%, vor rămîne în grilă şi, în plus, se va face un loc în această grilă şi filmului documentar. (În paranteză fie spus, în şedinţa respectivă s-a mai decis şi că Ora de business va trece pe TVR 1; emisiunea lui Moise Guran mi se pare una dintre cele mai bune care se pot vedea la televiziunile noastre şi merită cu prisosinţă o mai mare vizibilitate.)

Dacă aşa vor sta lucrurile, nu văd unde e tragedia.

TVR 2 a fost, într-o vreme, un canal care difuza multă cultură de calitate. Şi acum îmi amintesc cu nostalgie, de exemplu, de integrala filmelor lui Almodovar care s-a putut vedea într-o perioadă la TVR 2. În ultimii ani însă, acest canal, deşi avea şi cîteva emisiuni bune, părea că pluteşte într-o derivă de identitate. TVR 2 nu ar fi putut fi desfiinţat pentru că e prevăzut în mod expres în Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a TVR. Iată că acum sînt şanse să primească o identitate clară şi să capete coerenţă. Mai mult, TVR 2, ca brand, atrage o mai mare audienţă decît TVR Cultural, există un public mai numeros care e obişnuit să apese butonul telecomenzii pe TVR 2, aşa că pe acest post cultura ar putea avea de cîştigat din perspectiva vizibilităţii.

Cît despre TVR Cultural, aşa cum am scris de mai multe ori în cadrul rubricii de faţă, este un canal care a avut multe produse bune, dar încă şi mai multe proaste. În mod normal, ar fi trebuit reformat. Numai că în TVR e foarte greu să reformezi lucrurile. Vorbim de o instituţie cu o incredibilă inerţie şi unde contractul colectiv de muncă şi tot felul de structuri (sindicatul, Comisia de arbitraj) te împiedică să separi grîul de neghină. În TVR nu te poţi atinge de nici un angajat, oricît de slab pregătit sau de chiulangiu ar fi. Cum altfel nu poţi să dai afară, singura soluţie legală este să restrîngi activitatea. Aceasta trebuie să fie una dintre raţiunile desfiinţării TVR Cultural.

Pe de altă parte, pentru a reforma cu adevărat „treburile culturale“ din TVR nu e de ajuns să desfiinţezi un canal şi să recalibrezi un altul. Produsele vor fi furnizate de aceleaşi departamente sau redacţii (Redacţia Literatură Arte, Departamentul TVR Cinema, Redacţia Actualităţi Culturale) care ele însele trebuie reformate. Nu se va schimba nimic dacă TVR Cinema – departament creat cîndva pentru a realiza ecranizări sau spectacole de teatru TV – se va călca în continuare pe picioare cu Redacţia Literatură Arte, dacă la Actualităţi Culturale nu va creşte viteza de reacţie şi nu se va realiza o justă selecţie valorică a evenimentelor prezentate la Jurnal, dacă toate aceste structuri nu vor fi curăţate de mulţii angajaţi care trag mîţa de coadă sau care pur şi simplu nu fac altceva decît să-şi ridice, lunar, salariul.

Oricum, deocamdată avem doar nişte intenţii şi nişte promisiuni. Aşteptăm cu interes să vedem în ce direcţie vor merge lucrurile. Şi, pînă una-alta, decît să disperăm aprioric, mai bine să sperăm. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.