Să aplaudăm aparenţa de normalitate!

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

La prima vedere, nu eşti tentat să dai prea mulţi bani pe noul post de televiziune Digi 24. În primul rînd, vine într-o perioadă cînd tot apar televiziuni ca ciupercile după ploaie. Oricine pare că poate să-şi facă un canal propriu – pînă şi Gheorghe Ştefan zis Pinalti are mai nou unul şi îi spune Giga. Ca să nu mai vorbim de faptul că există deja o inflaţie de posturi de ştiri.

În al doilea rînd, Digi 24 este deţinut de Zoltan Teszari şi al său RCS-RDS, acelaşi care făcuse să eşueze în mod lamentabil, în doar cinci luni, un post lansat cu surle şi trîmbiţe – 10 TV. Postul murise de mult, dar promo-urile care promiteau un 10 TV de excepţie rulau fără nici o problemă. Ce credibilitate să mai ai, cu o nouă televiziune, după ce ţi-ai păcălit aşa de grosolan publicul?

OK, am trecut peste toate prejudecăţile şi m-am uitat la acest nou canal TV. De fapt, ceea ce m-a convins să-mi depăşesc prejudecăţile a fost prezenţa în echipa Digi 24 a unor jurnalişti pe care-i apreciez: Luca Niculescu, Adriana Muraru, Cosmin Prelipceanu ş.a. M-am gîndit că unul ca Luca Niculescu nu şi-ar lega, totuşi, numele de o întreprindere dubioasă...

A trebuit să trec şi peste un moment penibil, de la lansarea postului, care l-a avut protagonist pe managerul de proiect al Digi 24. Acesta şi-a chemat „vedetele“ pe scenă şi, într-un gest de maxim cabotinism, a îngenuncheat în faţa lor. (Oamenii aceştia, despre care niciodată nu ştii ce au în job description, trebuie să-şi justifice într-un fel mulţii bani pe care-i cîştigă, nu? – şi aşa cred ei că o fac.)

Am fost indulgent şi cu luminile proaste din platourile Digi 24, care-i fac pe toţi prezentatorii să aibă nişte feţe nefireşti. Ca să nu mai vorbim de culoarea dominantă a postului, care pare inspirată de celebra flacără violet şi dă întregului canal aerul emisiunii cu ocultisme, realizată de Oreste.

Am depăşit, deci, toate aceste impedimente şi nu mi-a părut rău. Oamenii promit, într-un spot promoţional, că nu vor folosi cuvinte ca „şoc“, „incredibil“ sau „senzaţional“. Asta e chiar ceva nou, într-o presă care înţelege să-şi facă audienţa numai prin recursul la tabloidizare. Dacă s-ar ţine de lucrul acesta, chiar că era nevoie de o asemenea televiziune!

Cît m-am uitat, am văzut numai lucruri decente. Încă nu am zărit la Digi 24 nici una dintre figurile care-şi fac veacul la toate celelalte posturi de ştiri – de la Bogdan Chirieac la Monica Tatoiu, trecînd prin Mugur Ciuvică – şi am mai acordat o notă bună.

În plus, am văzut şi cîteva emisiuni culturale – lucru de mirare pentru o televiziune de ştiri, care – nu-i aşa? – trebuie să macine la nesfîrşit vorbe despre politicieni şi despre faptele lor măreţe. Emisiuni culturale absolut OK: Digicult (prezentată de Iuliana Ciugulea, cea care făcea cîndva excelentele interviuri din seria Traveling circular de la TVR), o alta de actualitate cinematografică, Trăieşte ca-n filme (prezentată de Cristina Bazavan), o alta de „etichetă şi bune maniere“, intitulată Bonton.

Nu ştiu cum va fi pînă la urmă televiziunea aceasta, dar deja s-a distanţat de plutonul celorlalte printr-un produs jurnalistic mai spălat.

Nu sînt naiv să cred că Digi 24 nu va intra în jocuri politice şi că nu va servi interesele unei anumite tabere, mai ales într-un an electoral. Fără îndoială, jocurile sînt deja făcute – şi datorită lor a şi apărut acest nou post.

Nu ai ce face, de propaganda politică nu ai cum să scapi la televiziunile de la noi. Aşa stînd lucrurile, nu poţi decît să apreciezi cînd această propagandă nu-ţi este chiar îndesată pe gît şi măcar se păstrează o aparenţă de normalitate. Şi, mai cu seamă, cînd dincolo de ea ţi se oferă şi lucruri de calitate. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.