Revistele şi serialele anilor 90'

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Revistele şi serialele anilor 90' jpeg

Cînd Tavi Gevinson a decis că vrea să lanseze o revistă pentru adolescente, modelul său a fost Sassy, o revistă din anii ’90 a cărei abordare poate fi descrisă ca lipstick feminism. O simplă comparaţie între titlurile propuse de Sassy şi cele propuse de revistele pentru adolescente de azi îi dă dreptate lui Gevinson – reviste ca Sassy nu se mai fac. Că anul în care Sassy a dispărut, 1996, coincide cu anul naşterii lui Gevinson e doar un detaliu. Cu proiectul său editorial Rookie (rookiemag.com), adolescenta poate spune că a umplut golul lăsat de Sassy. Mai mult, fantoma culturii pop din anii ’90 bîntuie paginile online ale revistei Rookie, Gevinson fiind fan declarat al decadei. Prima reacţie la tipul acesta de reactualizare e: „Am fost acolo. Nu a fost chiar aşa de interesant“.

Reactualizarea anilor ’90 pare accelerată. Iniţial. De fapt, 20 de ani reprezintă o perioadă mai mult decît suficientă pentru instalarea nostalgiei. În Retromania: Pop Culture’s Addiction To Its Own Past, Simon Reynolds vorbeşte de valuri de nostalgie, respectiv reactualizare, apărute la doar patru-cinci ani distanţă de mişcarea, tendinţa generatoare. E tentant să recurgem la „lipsă de originalitate“ ca explicaţie pentru nostalgie şi implicit stagnarea culturii. Dar tot Retromania punctează faptul că artişti care sînt identificaţi ca punctul de pornire al unor mişcări în muzică veneau cu propriul bagaj de influenţe. Originalitatea e uneori supraevaluată.

Deşi nostalgia după ani abia încheiaţi nu e o noutate, Internetul, ca factor, nu poate fi ignorat. Prin site-uri ca YouTube, dar nu numai, tendinţa de arhivare e mai mult decît încurajată. O parte semnificativă a plăcerii oferite de cufundarea în nostalgie era reprezentată de aspectul arheologic al obsesiei. „Săpături“ în anticariate, magazine cu viniluri prăfuite puteau scoate la suprafaţă tot felul de curiozităţi şi obscurităţi. Acum, totul e la o căutare plus click distanţă.

Valul nostalgic vine în două faze

Un val de nostalgie poate fi împărţit în două faze. Prima fază e definită de memoria colectivă şi de experienţele comune – ce a definit decada, ce muzică ascultam, ce filme şi seriale urmăream, ce tendinţe erau cool, ce tendinţe erau ridicole etc. Unii se pot limita la această fază pur nostalgică, în care reactualizarea nu reprezintă un interes. În a doua fază a unui val nostalgic, reactualizarea e în prim-plan. Acest proces funcţionează ca o editare a decadei. Partea cea mai incitantă este însă salvarea perdanţilor, i.e. acele produse pop care la vremea lor nu s-au bucurat de succesul meritat.

În octombrie 2011, MTV s-a aliniat tendinţei de reactualizare a anilor ’90, aducînd pe micul ecran noi episoade Beavis and Butt-Head. Crearea unor episoade noi e o opţiune discutabilă. MTV ar avea probabil mai mult succes dacă ar redifuza episoadele originale decît să le dea lui Beavis şi lui Butt-Head glume insipide despre MGMT. Mai mult, cîteva minute pierdute pe Tumblr sugerează că reactualizarea Dariei, de către acelaşi MTV, ar fi avut mai mult sens. Remarcile acide ale Dariei sînt citate la tot pasul, fiind şi acum comentarii actuale la adresa societăţii.

În 2008, popularul soap, cu şi pentru adolescenţi, Beverly Hills, 90210 (1990-2000), a.k.a. „toată lumea o urăşte pe Brenda“, a fost reconceput pentru o nouă generaţie, sub titlul 90210. Surprinzător, serialul încă nu a fost anulat, ceea ce indică faptul că aproximativ 20 de ani nu sînt întotdeauna suficienţi pentru a forma un public mai selectiv.

Salvarea perdanţilor

Seriale ca Seinfeld (1989-1998) sau Friends (1994-2004) sînt printre cele care au definit anii ’90. Enormul lor succes şi constantele reluări nu au lăsat însă destul loc pentru a le simţi lipsa. În schimb, unui serial ca Twin Peaks (1990-1991) i se simte lipsa. Deşi popular la data primei difuzări în România, Twin Peaks a avut o audienţă mică în State, ceea ce a dus la anularea lui după doar două sezoane. După 20 de ani, influenţa acestui serial e recunoscută ca fiind una semnificativă. David Lynch şi Mark Frost au demonstrat că şi pe micul ecran e loc suficient pentru poveşti complexe şi regie la fel de pătrunzătoare ca cea dedicată marelui ecran.

Alte două seriale din anii ’90 care, de cîţiva ani, se află pe orice listă de seriale cult care trebuie văzute sînt My So-Called Life (1994-1995) şi Freaks and Geeks (1999-2000).

My So-Called Life, care o are în centru pe adolescenta Angela Chase (Claire Danes), a supravieţuit timp de 19 episoade. Chiar şi după standardele de azi, e unul dintre cele mai complexe seriale pentru adolescenţi, aducînd în discuţie o diversitate de subiecte cu o componentă socială. Deşi sîntem în mintea Angelei – care analizează orice detaliu în încercarea ei de a-şi găsi locul la şcoală, în familie, în societate –, serialul se foloseşte de celelalte personaje, familia şi prietenii Angelei, pentru a vorbi despre probleme care depăşesc graniţele şcolii şi ale adolescenţei, precum acoolism, homofobie, adulter etc. Meritul cel mai mare al serialului e faptul că nu expediază aceste probleme. De asemenea, My So-Called Life e o capsulă a timpului reprezentat: hainele personajelor respectă moda „alternativă“ de atunci, care de altfel a revenit (cămăşi de flanelă, rochiţe cu imprimeuri florale), muzica e tot alternativă, indie rock, demnă de gusturile unor personaje care se distanţează de mainstream. My So-Called Life a ajuns atît de cunoscut în ultimii ani, încît toamna trecută, cînd Claire Danes a revenit pe micul ecran în excelentul Homeland, referinţele la Angela Chase erau inevitabile.

Freaks and Geeks tot un sezon a rezistat, însă cu un episod în minus faţă de My So-Called Life. În centru avem tot o adolescentă, Lindsay Weir (Linda Cardellini). De data asta, acţiunea nu e plasată în anii ’90, ci în anii ’80, astfel că, văzut acum, serialul intersectează nostalgiile spectatorilor pentru anii ’90 cu nostalgiile creatorilor pentru anii ’80. Ceea ce face ca Freaks and Geeks să funcţioneze şi acum e abordarea realistă. Experienţele prin care trec Lindsay şi fratele ei, Sam, filtrate prin viziunea lor adolescentină, capătă proporţii dramatice, ceea ce aduce o latură universală şi atemporală serialului. Cît despre relevanţa serialului pentru anii ’90, acesta a făcut cunoştinţă publicului cu actori şi scriitori bine cotaţi acum în comedie (Judd Apatow, Seth Rogan, Jason Segel, Busy Philipps); dar să nu-l uităm pe James Franco, multi-talent omniprezent.

Şi ca să facem un cerc: My So-Called Life şi Freaks and Geeks se numără printre preferatele lui Tavi Gevinson şi ale altor contribuitori Rookie. Nu întîmplător. Majoritatea serialelor pentru adolescenţi încă se limitează la tratarea superficială a problemelor cu care se confruntă aceştia, astfel că cele două seriale realizate în anii ’90 rămîn exemple de urmat. Cele care nu expediază problemele par a avea aceeaşi soartă: anularea. (Da, Veronica Mars, tot la tine mă gîndesc. Nostalgie instalată după trei ani.)

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.