Pe marginea cifrelor

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Audienţele TV ale lunii martie (care au fost publicate de blogul www.paginademedia.ro) ne oferă un tablou interesant al evoluţiei audiovizualului românesc. Unele lucruri sînt previzibile, aşa cum este poziţionarea producţiilor PRO TV pe primele locuri, altele sînt în măsură să ne surprindă.

Există şi surprize de-a dreptul plăcute – aşa cum e faptul că Dan Diaconescu a scăzut foarte mult în preferinţele telespectatorilor, că în luna martie emisiunea lui a ajuns să strîngă doar o medie de 49.000 de telespectatori pe minut, şi că a fost depăşit de Eugenia Vodă, a cărei emisiune, Profesioniştii, a fost vizionată în medie de 90.000 de telespectatori pe minut. Ei bine, iată că am ajuns s-o vedem şi pe asta! Mai mulţi români să fie interesaţi de o emisiune de cultură decît de mizeria otevistă. Să nu ne pierdem, deci, speranţa, se mai pot întîmpla şi lucruri bune în România.

Topul audienţelor înregistrate de talk-show-uri ne mai oferă o veste îmbucurătoare: pe locul 3, cu 296.000 de telespectatori pe minut, se află cea mai de bun-simţ emisiune de dezbateri de la noi – După 20 de ani (difuzată duminică dimineaţa la PRO TV). E o emisiune echilibrată, corectă, realizată cu profesionalism, şi nu una de propagandă, aşa cum sînt mai toate talk-show-urile de la noi. Printre acestea se află cele de la Antena 3 care, avînd avantajul că atacă sistematic o administraţie cu imaginea erodată, domină topul audienţelor, cu Sinteza zilei pe primul loc (381.000 de telespectatori pe minut) şi La ordinea zilei pe locul 2 (303.000 de telespectatori pe minut). Adică cele mai lătrătoare producţii ale postului – cu Mihai Gâdea şi, respectiv, Dana Grecu. Sub semnul întrebării de la B1, emisiune care face propagandă pentru Putere, se plasează abia pe locul 15, cu 114.000 de telespectatori pe minut, în urma tuturor talk-show-urilor Antenei 3. Să nu ai succes, deşi ai abdicat de la corectitudinea jurnalistică – iată o postură de-a dreptul jalnică! De remarcat şi că Realitatea TV a ajuns în coada plutonului, pe locurile 19 şi 20, cu Investigatorii şi Test de stres, iar România TV nici nu există în Top 20.

Topul ştirilor e dominat de PRO TV: Ştirile PRO TV 19,00 se află pe primul loc (1.028.000 de telespectatori pe minut), apoi vin Vremea – Ştirile PRO TV 19,00 şi Sport – Ştirile PRO TV 19,00. Pe locul 4 găsim Observator 19,00 al Antenei 1, cu 556.000 de telespectatori pe minut. Interesant este că la o mică diferenţă sînt Ştirile PRO TV 7,00 – cu 537.000 de telespectatori pe minut. Să te apropii, cu o emisiune matinală, de audienţa ştirilor din prime time ale postului concurent nu e puţin lucru şi dă măsura victoriei incontestabile a PRO TV. Cît despre TVR, ea se află în spate: Telejurnal 20, fosta emisiune principală de ştiri a postului public, s-a plasat pe locul 16, cu 257.000 de telespectatori pe minut, chiar şi în urma Ştirilor Kanal D. Este de văzut, luna viitoare, dacă varianta ştirilor cu Mircea Radu a mai salvat situaţia audienţei pentru TVR.

La capitolul divertisment, primul loc este ocupat, desigur, de Românii au talent, cu o medie de 2.537.000 de telespectatori pe minut, urmată de o altă emisiune a PRO TV, MasterChef, cu 1.040.000 de telespectatori pe minut. Îmbucurător este că, pe primele două locuri, avem chiar divertisment de calitate şi s-au dus vremurile cînd topul audienţelor era condus de umorul de prost-gust al celor de la Vacanţa Mare. În acest top putem vedea foarte clar şi ce înseamnă puterea brandului PRO TV: cele două bucăţi rupte din Divertis – Serviciul Român de Comedie şi Distractis Show – au o diferenţă dramatică de audienţă. Prima, care e la PRO TV, se bucură de o medie de 819.000 de telespectatori pe minut, în timp ce a doua, de la TVR 1, strînge numai 303.000 de telespectatori pe minut.

Se vede încă o dată că simpla asociere cu brandul PRO TV aduce succesul şi că ieşirea de sub aripa televiziunii lui Adrian Sîrbu atrage imediat prăbuşirea în audienţe şi, pe termen lung, dispariţia.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești