Pe marginea audienţelor lunii mai

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Lucrurile merg prost pe ogorul televiziunii, monşer, rapiţa moft, iar audienţele au început să scadă.

Faţă de luna aprilie, PRO TV a avut în luna mai, în prime time, la nivel urban, cu 75.000 de telespectatori mai puţin, iar Antena 1 – cu 65.000. În fine, faptul că PRO TV are o scădere ceva mai mare e nesemnificativ, deoarece, chiar şi-aşa, audienţa postului din Pache Protopopescu, în prime time şi la nivel urban, e aproape dublă faţă de cea a televiziunii clasate pe locul secund al topului, Antena 1 (806.000 de telespectatori în medie, faţă de 474.000).

Pe locul 3 al clasamentului audienţelor din prime time se află Kanal D, care a pierdut 12.000 de telespectatori în medie (de la 310.000 în aprilie la 298.000 în luna mai), iar pe locul 4 – Antena 3, cu o scădere de numai 4000 de telespectatori (de la 277.000 la 273.000). Oricum, cei de la Antena 3 stau incredibil de bine şi se bat pe burtă cu rezultatele lor, mai ales că sînt şi premiaţi. Săptămîna trecută, Mihai Gâdea şi tovarăşii lui au primit, din mîna ministrului Culturii Mircea Diaconu, Marele premiu APTR, „pentru cele mai urmărite talk-show-uri de televiziune“. Ocazie cu care directorul postului a făcut o emisiune auto-omagială – lucru la care, aşa cum ne-a demonstrat şi în alte dăţi, cînd îi ridica osanale lui Dan Voiculescu, se pricepe cel mai bine. Nu contează că premiile APTR au devenit o glumă proastă, din moment ce însuşi ministrul Culturii le onorează. Aşa stînd lucrurile, cum să nu te umfli în pene?

Întorcîndu-ne la audienţe, este de remarcat poziţia modestă pe care se află principalul canal public, TVR 1: pe locul 8, după Acasă, Prima TV şi Naţional TV. TVR 2 se află încă şi mai în spate, pe poziţia 14, după Realitatea TV, Disney, B1 TV, România TV şi Antena 2. Televiziunea publică se află în grea suferinţă, cu datorii imense şi cu conturile blocate de ANAF. În plus, este măcinată de scandaluri interne şi de acuzaţii reciproce pe care şi le fac cei din Consiliul de Administraţie sau din posturile de conducere. Recent, organizaţia europeană ce reuneşte televiziunile publice, European Broadcasting Union, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, în care se spunea că, din cauza datoriilor neachitate (vreo 12 milioane de euro), TVR riscă să rămînă fără drepturile de difuzare a Campionatului European de Fotbal şi a Jocurilor Olimpice de la Londra. Oricum, faptul că românii s-ar putea să nu vadă cele două competiţii sportive este una dintre consecinţele cele mai soft pricinuite de situaţia gravă în care se află TVR.

Topul audienţelor lunii mai din prime time ne indică faptul că principalele concurente ale Antenei 3, pe segmentul de televiziuni de ştiri, adică Realitatea TV şi România TV, se află mult în urmă. Mai bine stă Realitatea TV, pe locul 9, dar audienţele sînt aproape o treime din cele înregistrate de postul condus de Mihai Gâdea: 89.000 de telespectatori, în medie. Aici, nu a reuşit să îndrepte lucrurile nici măcar cea care acum cîţiva ani era printre campionii audienţelor, „Zîna Surprizelor“. La prima ei emisiune pe care a avut-o vinerea trecută la Realitatea TV, Andreea Marin a strîns numai 60.000 de telespectatori pe minut, adică 0,6 rating.

Postul lui Dan Diaconescu, OTV, a căzut şi el în topul lunii mai, de pe locul 16 (unde era în aprilie) pe 17, şi a pierdut 9000 de telespectatori. Cu toate acestea, încă mai sînt destui compatrioţi de-ai noştri care urmăresc acest canal: 44.000.

Scăderea audienţelor posturilor TV poate fi considerată o veste bună, mai ales dacă vom corobora acest fapt cu un altul: anul acesta, vînzările de carte de la Bookfest au fost cu 15% mai mari decît cele de anul trecut. Nu e cazul să ne facem speranţe, desigur, dar asta nu ne poate împiedica să visăm frumos, măcar preţ de cîteva secunde.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.