Mercenari și teleghidați

Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
Securiști radioși jpeg

Deschid televizorul, duminică seara, şi dau peste Cristian Adomniţei, invitat în studioul Realitatea, care-i pune la zid pe guvernanţi şi ne zice cu suficienţă ce ar trebui făcut. Bineînţeles că guvernanţii trebuie amendaţi, dar a-l chema pe Adomniţei pentru asta, unul dintre cei mai incapabili miniştri ai Educaţiei pe care i-a avut România după ’89, este o jignire adusă mie, ca telespectator. Realitatea TV însă, în lupta declarată pe care-o duce împotriva lui Băsescu şi a găştii lui, nu se sinchiseşte nici măcar de lucruri care ar ţine de bun-simţ, cu atît mai puţin de servirea interesului public. Oricine e bun, oricine e iertat de tîmpeniile pe care le-a făcut şi devine dintr-odată competent, dacă-i înjură pe Băsescu & Co. Inclusiv Corneliu Vadim Tudor, omul care şi-a pierdut de mult orice urmă de credibilitate şi de onoare. 

Schimb pe celălalt canal de ştiri, Antena 3. Acolo, moderatorul Radu Tudor îşi întreabă invitatul, pe Bogdan Teodorescu, de ce crede că e pornit preşedintele împotriva Antenei 3. Teodorescu face apel la istorie. Lenin, după ce a ajuns la putere, a pus mîna pe toate tipografiile; Hitler – la fel: şi-a subordonat, prin înfiinţarea unui organism condus de Goebbels, întreaga presă. Aşa se întîmplă şi astăzi, cînd dictatura încearcă să pună căluşul presei alternative... Nu, nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de aparenţe: Bogdan Teodorescu e un ascet (care în curînd va fi martirizat de către crudul tiran). 

Cu o zi înainte, la o emisiune de mondenităţi de la TVR 1 peste care am nimerit, un comentator vorbea despre faptul că am ajuns imuni la grotescul întruchipat de un cuplu ca Irinel şi Monica Columbeanu şi că, încet-încet, prin apariţii televizate repetate, cei doi au căpătat statutul de normalitate, ba chiar au devenit modele. Nu mă interesează cazul „Iri & Moni“, dar observaţia mi se pare valabilă pentru felul în care ajungem să considerăm fireşti tot felul de anomalii, ca urmare a bombardamentului la care ne supun televiziunile. 

De exemplu, nu ni se mai pare deloc inacceptabil faptul că nişte oameni care se recomandă drept jurnalişti au părăsit total spiritul critic şi obiectivitatea, pentru a se transforma în mercenari, aflaţi într-o tabără politică sau în alta. Ce servirea interesului public? Ce respect pentru meseria de jurnalist sau pentru telespectatori? Lucrurile acestea nu mai sînt nici măcar mimate la ora actuală. Cei de la Realitatea şi de la Antene au un unic scop în a-l ataca pe Băsescu, cu guvernul lui, cei de la postul B1, în a-l ridica în slăvi pe Băsescu, cu guvernul lui. În nici o tabără nu există nuanţe şi nici măcar un minim simţ al ridicolului pentru argumentele de multe ori aberante de care se folosesc în a-şi atinge scopul. 

Într-o societate normală, mercenariatul acesta vădit, cu nesocotirea oricăror norme de deontologie jurnalistică şi chiar morale, ar fi prompt sancţionat de către public. La noi însă nu mai impresionează pe nimeni că Radu Moraru găseşte cele mai penibile justificări pentru a lăuda greşelile guvernanţilor, nici că oamenii de la Antene sau de la Realitatea servesc – neabătut, prin orice mijloace şi fără măcar să disimuleze asta – interesele impure ale patronilor lor, care vor să scape de cel care le-a încurcat jocurile. În funcţie de tabăra în care ne aflăm, ne uităm cu toţii la prestaţiile aşa-zişilor jurnalişti de pe micile ecrane şi-i aplaudăm entuziaşti orice ar face pentru a servi cauza. 

Cum de s-a ajuns la aşa ceva? Cum de Iri şi Moni fac parte din firescul nostru cotidian şi au devenit chiar personaje admirate? Singura explicaţie ar fi că noi înşine sîntem, în esenţă, nişte Iri şi Moni. Şi, lăsînd cuplul tabloid la o parte, că nu sîntem altceva decît nişte roboţei care acţionează după cum apasă unul sau altul pe buton. Nu ne putem numi mercenari pentru că pe noi nu ne plăteşte nimeni pentru asta.

Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.
Jilava Prison jpg
Răutatea și contextul de viață
Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Labirintul din tufișuri de tuia și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști.
Zizi și neantul jpeg
Mentalități din alt film
Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
M-aș muta din București, dar unde?
Mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd.
p 19 WC jpg
Ordinea morală a lumii
Ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?
p 20 jpg jpg
„Cîntarea Cîntărilor” și tandrețea interpretării
În mijlocul unei istorii a poporului lui Dumnezeu aspru judecată, cu căderi și ridicări neîncetate, cu plîngeri și strigăte de speranță, pocăință, credință neclintită și întunecate lepădări stă un cîntec de dragoste care lovește pe cititor chiar în creștetul sufletului și al cărnii.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.