Interesul şi succesul

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Audienţele TV ale talk-show-urilor româneşti, pentru luna ianuarie, plasează pe primele 12 locuri emisiuni ale postului Antena 3. Sinteza zilei se află pe locul întîi (cu 5.3 puncte de rating şi 555.000 de telespectatori pe minut, în medie), Subiectiv e pe locul doi (cu 4.4 rating, 458.000 de telespectatori pe minut), Punctul de întîlnire ocupă poziţia a treia (cu 4.3 rating, 455.000 de telespectatori pe minut). Urmează, la rînd, toate talk-show-urile Antenei 3, inclusiv emisiunea matinală Previziunile zilei, care strînge şi ea, în medie, 213.000 de telespectatori pe minut.

Interesant este că, în Statele Unite, în topul audienţelor canalelor de ştiri de pe cablu, pentru luna ianuarie, primele 13 locuri sînt ocupate de emisiuni ale postului Fox News, cu talk show-ul The O’Reilly Factor pe locul întîi (cu 2.909.000 de telespectatori), The Sean Hannity Show pe locul doi (cu 1.984.000 de telespectatori), Special Report with Bret Baier pe locul trei (cu 1.913.000 de telespectatori) şi aşa mai departe.

Cu ce se aseamănă postul lui Dan Voiculescu şi cel al lui Rupert Murdoch? Fiecare se declară împotriva preşedinţiei din statul în care funcţionează: Antena 3 şi-a făcut din Traian Băsescu un cal de bătaie, Fox News a făcut acelaşi lucru din Barack Obama. Criza economică este peste tot – şi-n Statele Unite, şi-n România – şi e normal ca resentimentele populaţiei faţă de administraţie să fie în creştere vertiginoasă. Prin urmare, publicul va fi atras, în această perioadă, mai mult ca oricînd, de cei care critică puterea.

Cu ce se mai aseamănă Antena 3 şi Fox News? Canalul american promovează poziţiile conservatoare, republicane, iar Antena 3 are în spate partidul patronului său, care se numeşte chiar Conservator. Aici lucrurile se despart şi, în ceea ce priveşte partea românească, devin din ce în ce mai confuze. Partidul lui Dan Voiculescu s-a numit înainte Umanist – or, ştim că umanismul e revendicat de stînga. Acum se numeşte Conservator, dar braţul său înarmat mediatic, Antena 3, atacă sistematic partidul care se recomandă a fi de dreapta – PDL. În plus, Antena 3 a susţinut protestele de stradă – iar acestea sînt, desigur, de stînga.

Dar în România nu e indicat să gîndeşti lucrurile politice din perspectiva dreptei sau a stîngii, că ajungi la aporii. Antena 3 nu a fost de partea celor din Piaţa Universităţii pentru că ar avea orientări de stînga şi nici vreo convingere marxistă nu-i face pe jurnaliştii acestui post să fie aşa de porniţi împotriva aşa-zisului partid de dreapta. Mai mult, nu respingerea „dictaturii şi a administraţiei corupte“ îi mînă, de fapt, pe ei în luptă. Pe vremea regimului Adrian Năstase, aveam aceeaşi corupţie ca acum, acelaşi sistem clientelar al puterii, aceeaşi mafie. După cum ne-a spus-o însuşi Traian Băsescu, „şeful mafiei personale a lui Năstase“ era Gabriel Oprea, cel care acum se află din nou în barca puterii, ca ministru. În plus, Adrian Năstase chiar controla toată presa (direct, ca în cazul televiziunii publice, sau indirect, prin publicitatea de stat sau prin tolerarea datoriilor către stat a instituţiilor private de presă). Pe vremea aceea, jurnaliştii lui Voiculescu nu aveau nimic de împărţit cu Năstase. Asta pentru că partidul patronului era în alianţa de guvernămînt.

Obsesia băsesciană a Antenei 3 pleacă, desigur, tot de la patron. E simplu: Băsescu l-a supărat pe Voiculescu pentru că l-a numit „soluţia imorală“ sau a vorbit de colaborarea lui cu Securitatea, aşa că acesta din urmă şi-a asmuţit cîinii de pază asupra lui. Acum, vendeta personală a patronului Antenelor a ajuns în sfîrşit să se întîlnească cu pulsiunile populare. Şi uite aşa se scrie istoria succesului în televiziune.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Capitală: femeie închisă în portbagajul unei mașini incendiate. Cum a fost salvată de polițiști și de operatorii 112 VIDEO
Un caz șocant de sechestrare a fost înregistrat luni dimineață în Capitală. O femeie a fost salvată de polițiști din portbagajul unei mașini incendiate.
image
Experiența nefericită trăită de o turistă într-un hotel de 4 stele din Sinaia. „Și un WC public arăta mai bine decât camera”
O româncă s-a plâns de condițiile oferite de un hotel de 4 stele din Sinaia. Femeia susține că a stat într-o cameră care merita cel mult două stele și a postat pe internet fotografii care vin în sprijinul afirmațiilor sale
image
Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții
După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

HIstoria.ro

image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.
image
Apropierea Ungariei revizioniste de Germania nazistă
Propaganda revizionistă maghiară, extrem de activă și de agresivă, a prins în străinătate și pe fondul lipsei de reacție a României.