„Înţeleg nerăbdarea acestor tineri...“

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
Închideţi televizorul!   jpeg

Ţara este la ananghie. Preşedintele vorbeşte de pericolul colapsului, de „grecizarea“ ei şi recurge la măsuri tranşante, care lovesc grav în populaţia deja săracă. Cum s-a ajuns aici? Un răspuns ni l-a oferit excelenta emisiune de reportaje de la Pro TV, România, te iubesc, duminica trecută.

În România de azi, sînt luate în consideraţie aproape în mod exclusiv efectele. Aşa fac televiziunile, aşa fac şi politicienii. Toţi se limitează să constate dezastrul, dar nu merg ceva mai departe de această constatare. Televiziunile ne arată cu degetul întîmplări care decurg din situaţia în care ne aflăm. Politicienii, la rîndul lor, constată că stăm rău şi – iată – aleg să supună populaţia la terapii de şoc. Acestea însă au în vedere doar efectele bolii şi neglijează total cauzele. Revenind la emisiunea de la Pro TV, România, te iubesc, aceasta este una dintre puţinele producţii de la televiziunile noastre care analizează cu adevărat lucrurile, care trec dincolo de pojghiţa aparenţelor.

Scriam săptămîna trecută despre înclinaţia televiziunilor de la noi înspre superficialitate şi vorbărie goală – totul construit în aşa fel încît să nu se spună adevărul. (Acelaşi lucru fac şi politicienii, iar spaţiul public de la noi este unul în care domnesc superficialitatea, aparenţele şi măştile.) Ei bine, emisiunea România, te iubesc, prezentată de Cristian Leonte, este o producţie jurnalistică veritabilă – şi care, da, spune adevăruri. Adevăruri care nu ne mîngîie pe creştet, ba dimpotrivă, nu ne sînt deloc confortabile. Am putut vedea, în această emisiune, reportaje despre cum şi de ce beau românii (băutura fiind cauza multor nenorociri pe care le vedem la ştiri), despre lipsa totală de şanse a unui puşcăriaş să se reintegreze în societate sau despre cum a fost pusă pe butuci una dintre cele mai valoroase staţiuni balneoclimaterice din Europa, Herculane. Totul realizat în urma unui demers jurnalistic făcut ca la carte şi împachetat într-un discurs inteligent.


Duminica trecută, titlul unui reportaj de la România, te iubesc, a fost „Tineri bursieri, aşteptăm un loc de muncă“. Era vorba despre cei 149 de tineri care au fost trimişi pe bani grei de statul român la studii în străinătate, prin programul Bursa Specială a Guvernului României. Scopul programului, care a costat şase milioane de euro, era de a pregăti un corp de înalţi funcţionari profesionişti prin trimiterea la cele mai mari universităţi din lume. Ei ar fi trebuit să reformeze statul român – deci exact lucrul de care aveam acum nevoie şi care probabil ne-ar fi ajutat să evităm situaţia dramatică în care ne aflăm.

Tinerii au obţinut aceste burse în urma unui concurs extrem de dificil, cu 20 de candidaţi pe loc, şi au semnat un contract în care se angajau să aibă calificativul „bine“ pe toată perioada studiilor şi să se întoarcă în România, pentru a lucra în administraţia publică, în posturi de conducere. S-au întors superşcoliţi, dar au realizat că nimeni nu are nevoie de ei aici. Cei mai mulţi care au terminat aceste studii în străinătate au revenit în România în 2007. În cei trei ani cît au trecut de atunci, nici unul dintre cei 149 nu a fost angajat. În reportajul de la România, te iubesc, îl auzim pe Daniel Funeriu, ministrul educaţiei, cum spune, senin şi zîmbitor, „Înţeleg nerăbdarea acestor tineri...“ Adică ei sînt tineri şi pripiţi, nu ca el, care înţelege cum stau lucrurile... El ştie foarte bine că posturile de conducere din administraţia publică nu sînt pentru cei competenţi, ci pentru clientela politică sau pentru rudele celor puternici.

Traian Băsescu a anunţat duminica trecută că sîntem la fundul sacului, că populaţia trebuie să se sacrifice şi că el însuşi îşi donează salariul de preşedinte. Nu a spus însă nimic despre favorurile acordate clientelei. În continuare sînt trecute cu vederea cauzele: se administrează medicamente puternice împotriva febrei, dar nu se face nimic pentru a trata infecţia generalizată.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
De ce Rusiei îi priește războiul din Ucraina
Pe 12 iunie, Rusia sărbătorește Ziua Independenței. Comemorarea a fost introdusă de președintele Boris Elțîn în 1992, prilejuind o ridicare colectivă din umeri: Față de cine și-a declarat Rusia independența?”, se întrebau oamenii, scrie pentru „The Atlantic” istoricul și scriitoarea Anastasia Edel.
image
Super-alimente antiinflamatorii și sănătoase pentru creier. Pot preveni riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer
Creierul este centrul de comandă al organismului nostru și are nevoie de o „aprovizionare constantă cu nutrienți pentru a funcționa în mod optim”. Alimentele pe care le consumăm joacă un rol crucial în îmbunătățirea funcției cognitive și în reducerea riscului de boli neurodegenerative, spun medicii.
image
„Secretul” transmis de actorul Bob Rădulescu elevilor clujeni. Discursul pe care orice tânăr trebuie să-l asculte
Discursul emoționant al actorului Bob Rădulescu ținut în fața elevilor unui liceu unitarian din Cluj-Napoca a ajuns viral pe rețelele sociale. El le-a vorbit despre lucrurile de care va depinde viața lor peste 20 de ani

HIstoria.ro

image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.
image
D-Day, cum arată Europa după 80 de ani
Cine merge pe drumurile din Normandia în aceste zile, cu mașina, pe biciclete sau pe jos, are parte de o călătorie în timp. Peste tot întâlnești soldați americani, jeepurile umplu toate șoselele, dar și alte autovehicule ale armatei americane.