În oglinda Internetului

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Publicitatea e de pe Marte    jpeg

Site-urile televiziunilor româneşti ne oferă perfect imaginea de ansamblu a „filozofiei“ fiecărui post în parte în ceea ce priveşte ştirile. Iar felul în care se poziţionează faţă de ştiri – ce selectează şi cum le împachetează – defineşte în mod fundamental o televiziune generalistă.

Să aruncăm deci o privire pe aceste site-uri. Am ales un moment ofertant din punctul de vedere al evenimentelor cu adevărat importante, deci nu vorbim de perioade din acelea în care canalele TV se văd nevoite să scoată ştiri din te miri ce, numai să-şi umple spaţiul de emisie. Era seara de duminică, imediat după anunţarea marelui premiu de la Cannes, Palme d’Or, şi la o zi după ce Inter Milano cîştigase Liga Campionilor.

Site-ul Pro TV nu dezminte înclinaţia spre senzaţionalism a televiziunii care a inventat formatul Ştirilor de la ora 5: totul e „şocant“ şi „uluitor“, iar înjunghierile sînt puse la loc de cinste. Informaţia principală a paginii este „Chivu şi Inter Milano au făcut ISTORIE! Au cîştigat Liga Campionilor!“, dar, la related posts, imediat sub această ştire, găsim titlul „Bărbat, înjunghiat mortal după finala Ligii Campionilor!“. Apoi urmează, în ordine, celelalte ştiri pe care cei de la Pro TV le-au considerat importante: „A înjunghiat o fetiţă de 10 ani! «Ai ei mă umileau şi am vrut să sufere!»“; „ULUITOR! Îşi ţine INIMA într-un rucsac!“; „Experimente biologice recunoscute oficial de americani, după 63 de ani!“; „Gigi Becali, sufletul petrecerii machidonilor: «Eu şi cînt, şi dansez bine!»“; „În acest an catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Rusaliile în aceeaşi zi!“; „Apichatpong Weerasethakul, marele cîştigător de la Cannes!“; „IMAGINI ŞOC! Un taur i-a străpuns gura unui matador!“; „Nuntă şi botez în familia Zenga! Walter şi Raluca s-au căsătorit religios“; „Dragoste «sinceră»!! Iepuraş Playboy, SEX în mare cu un bogătaş bătrîn!“; „Să vezi şi să nu crezi! Cînd nevoia cere... o faci în mijlocul străzii!“ – această din urmă ştire este cu o femeie care-şi face nevoile pe trotuar. De remarcat inflaţia de semne de exclamare (chiar şi la ştirea despre Sărbătoarea Rusaliilor), cuvintele scrise cu verzale („ULUITOR“, „IMAGINI ŞOC“, „SEX“ etc.) şi, în general, subiectele tabloide, cu fapte diverse din registrul violenţelor, cu ceva sex sau scatologie şi cu nelipsitul Gigi Becali. Informaţia despre Palme d’Or-ul decernat în seara respectivă vine abia pe poziţia a şaptea, după ce deja aflaserăm declaraţiile adolescentului bolnav de schizofrenie, care a înjunghiat o fetiţă, şi părerile despre sine ale lui Becali.


E totuşi lăudabil că exista şi ceva despre Cannes – chiar dacă mai în spate. Pe site-ul Antenei 1 nici nu se pomenea de ceremonia de pe Croazetă. Acesta are, în poziţia principală, un slideshow, pe care se perindă zece ştiri considerate de antenişti importante: „Super Bingo Metropolis. Şanse fabuloase pentru 1,75 milioane de euro!“; „Presa britanică: România, Rusia şi Finlanda ar trebui să-şi plece capetele de ruşine pentru melodiile trimise la Eurovision 2010“; „Prezervative «binecuvîntate»“; „Inter Milano a cîştigat finala Ligii Campionilor“; „Fisichella a lansat Ferrari 458 Italia în România“; „5 probleme de sănătate pe care le vindecă sexul“; „Iliescu: Adoptarea Legii lustraţiei este anacronică, antidemocratică, anticonstituţională“; „Am fost concediat. Acum ce fac?“; „Vezi cum arată Oana Lis nemachiată“; „Integrala, la modă: xDrive pentru BMW Seria 5 GT şi BMW 740d“. În fine, după cum se vede din subiectele alese, şi la Antena 1 întîlnim aceeaşi tabloidizare ca la Pro, numai că puţin mai soft. În plus, cei de la Antenă sînt de-a dreptul defazaţi.

La final, o notă bună pentru site-ul TVR, pe care l-am criticat acum cîtăva vreme. El are în continuare destule probleme, dar, duminică seară, pe poziţia principală se afla o înregistrare video cu prezentarea premiilor de la Cannes. Măcar televiziunea publică să nu considere că se adresează (numai) unui popor de idioţi!

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: