Fată bună, serioasă

Publicat în Dilema Veche nr. 407 din 1-7 decembrie 2011
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Ştiţi, probabil, povestea. Fată serioasă, bună la învăţătură, drăguţă cu toată lumea, mama tuturor răniţilor. Ce mai! Numai bună s-o pui la rană. În plus, nici nu arată rău. Întrebaţi, colegii de clasă spun că e o fată deosebită, cu toţii o respectă şi au numai vorbe bune despre ea. Cu toate acestea, fata nu are nici un iubit şi nici nu-şi va găsi prea curînd unul. Cînd e vorba de afaceri amoroase, băieţii se uită după alt fel de fete. Fanteziile lor zboară către cele fîşneţe, neserioase, egoiste, capricioase. La fel se întîmplă şi dacă schimbăm genul. Nu băieţii buni sînt cei după care oftează fetele, ci golănaşii, cei care nu obişnuiesc să respecte regulile, cei care creează tot felul de probleme.

Mi-am adus aminte de acest algoritm al amorurilor şcolare cînd am văzut rezultatele unui recent sondaj de opinie CURS, comandat de Televiziunea Română. (Sondajul a fost realizat în octombrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional – 1102 de respondenţi.) 

Conform acestui sondaj, TVR stă foarte bine: 84% consideră că această televiziune e una serioasă, 65% au încredere în ea, 65% sînt convinşi că serveşte interesul public, 81% văd în TVR un post care respectă morala tradiţională, 79% sînt de părere că e o televiziune care nu prezintă prea multă violenţă, 78% consideră că mediatizează valorile culturale etc. (Toate acestea – aţi ghicit – sînt formulări/cerinţe ale sondajului.)

Întrebaţi însă „La ce post vizionaţi cele mai bune dezbateri?“, telespectatorii răspund: Realitatea TV (24%), Antena 3 (20%), Antena 1 (14%), iar TVR 1 e de-abia pe locul 4, cu 9%. La întrebarea „La ce post vizionaţi cele mai bune filme?“, cei mai mulţi votează pentru PRO TV (38%), apoi Antena 1 (15%), apoi TVR 1 (14%). Cînd vine vorba de emisiunile de divertisment, pe primul loc în opţiunile publicului se află Antena 1 (cu 27%), pe locul 2 – PRO TV (cu 21%) şi abia pe locul 3 – TVR 1 (cu 15%).

Cu alte cuvinte, TVR o fi ea o televiziune serioasă, în care ai încredere şi care serveşte interesul public, dar pentru dezbateri ne uităm mai degrabă la alte canale, că nu seriozitatea şi deservirea interesului public ne interesează. La fel, TVR e, într-adevăr, o televiziune care nu dă prea multă violenţă pe post, şi tocmai de aceea noi ne uităm la filmele de la PRO TV, care ne oferă din plin adrenalină. Cît despre morala tradiţională – nu pe aceasta o căutăm, desigur, la emisiunile de divertisment.

Sondajul CURS ne spune şi cum văd românii emisiunile de ştiri pe care le oferă televiziunile noastre. Ştirile de la TVR 1 sînt, în opinia telespectatorilor, pe primul loc la obiectivitate (66%, în timp ce Antena 1 şi PRO TV strîng numai 59 de procente la această categorie), la imparţialitate (53%, acelaşi scor ca Ştirile PRO TV), la capitolul reflectării agendei cetăţeanului (71% – iar TVR 2 este pe locul secund, cu 54%). Cu toate acestea, la „emisiunea de ştiri preferată“, cei mai mulţi votează pentru Ştirile PRO TV (25%), apoi pentru Observator – Antena 1 (23%) şi abia pe locul 3 pentru Telejurnalul de la TVR 1 (20%). La fel, publicul din România consideră că la PRO TV sînt cele mai bune ştiri (32%), şi numai 23% cred că acestea se găsesc la TVR 1.

Prin urmare TVR e o fată bună, serioasă, de încredere, dar nouă nu după fete serioase ne fug ochii. Cînd sîntem întrebaţi, vorbim respectuos despre „valori“, despre „educaţie“, despre „cultură“. Sîntem nişte domni respectabili, nu nişte puşlamale, ce naiba! Cu toate acestea, cînd e să fie după sufletul nostru, ne plac şi bîrfuliţele, ciulim urechea şi cînd e vorba de vreun scandal şi ne înnebunim după lucruri deocheate. Modelul BBC ziceţi? Frumos, dar noi mai întîi o să bem o berică cu băieţii, o să ne simtem bine şi după aia o să mai vedem.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.