Educaţia prin manele

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Publicitatea e de pe Marte    jpeg

Acum şase-şapte ani, la începuturile acestei rubrici, mă uitam, conştiincios, la mai toate emisiunile de la televiziunile noastre – inclusiv la cele de divertisment. La acele producţii în care domneşte prostul gust şi care sînt făcute să-ţi spele creierul. Nu eram atît de naiv încît să cred că s-ar fi sinchisit cineva de munca mea de rînire în grajdurile lui Augias, dar consideram că e de datoria mea să fac asta. În fine, tot o naivitate...

După o vreme, am renunţat să mă mai uit la astfel de meşteşuguri de tîmpenie şi să mai scriu despre ele. M-am gîndit că viaţa e, totuşi, prea scurtă ca să-mi pierd timpul cu aşa ceva. Poate că asta e şi o consecinţă a înaintării în vîrstă.

De ani de zile, nu am mai urmărit emisiunile de divertisment şi, de fiecare cînd dau de una schimb rapid canalul. Între timp, au dispărut unele care chiar păreau eterne (cum era celebra Surprize, surprize...) şi au apărut altele noi – cele mai multe, create după calapodul stilisticii oteviste (Acces Direct, Un Show Păcătos etc.).

Readuc în discuţie astfel de emisiuni nu pentru că aş fi reînceput să mă uit la ele, ci pentru că am găsit pe site-ul CNA nişte monitorizări dedicate lor. Monitorizări din care se poate vedea adevărata dimensiune a mizeriei promovate de astfel de producţii.

Iată ce găsim notat, de exemplu, despre una dintre aceste emisiuni: „Acces Direct, încadrată cu AP. Titlu afişat pe ecran: Cine e cea mai sexi bombă? În platou, sunt prezente nouă fete, participante la un concurs, «bomba sexi». Finalista va fi acceptată în trupa Senzual. Una din componentele trupei, Sorina, «este preşedinta juriului care decide, până la urmă, împreună cu telespectatorii, cine sunt bombele sexi» (Mădălin Ionescu). Telespectatorii pot vota prin SMS la numărul anunţat pe croll. Fetele dansează pe melodia interpretată de Cristi Dules «unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi de cântece de petrecere, până la urmă, din România» (Mădălin Ionescu). Versurile melodiei (manelei): Băutură, băutură şi manele / Şi femei de şapte stele / Băutură, băutură şi gagici / Nu aş mai pleca de-aici. / Viaţa mea de bagabont / Aş schimba-o dar nu pot, / Nici nu pot şi nici nu vreau / Să trăiesc fără să beau. / Viaţa mea de bagabont / Aş schimba-o dar nu pot, / Nici nu pot dar nici nu vreau / Să trăiesc fără să beau./(...) / E sistem adevărat, / Beau la foc adevărat. / Cînd m-apuc de băutură / O ţin langa cîte-o lună. / E sistem adevărat, / Beau la foc automat. / Cînd m-apuc de băutură / O ţin langa cîte-o lună. / Băutură, băutură şi manele...“

Nu este, totuşi, cel mai mizerabil episod petrecut la această emisiune (pe site-ul ei se pot vedea lucruri şi mai şi), dar, chiar şi aşa, se sparie gîndul! Şi nu pentru nivelul la care poate ajunge tîmpenia unora (căci, la acest capitol, se poate ajunge foarte departe, nu există limite), ci pentru că acesta reprezintă un model oferit unui public foarte larg. Astfel de emisiuni au o influenţă foarte mare în rîndul populaţiei şi ajung să impună valori. Şi, ceea ce e şi mai grav, formează – sau, mai degrabă, deformează – un public în care se regăsesc şi copii. Vorbim de o emisiune care începe în fiecare zi de la ora 17 şi ţine pîna la ora 19. În alte vremuri, la ora 19, cei mici beneficiau de emisiunea de desene animate cu Mihaela. Acum sînt la capătul a două ore de lucruri toxice, numai bine frăgeziţi pentru a urmări jurnalele de ştiri în care maneaua se materializează pur şi simplu. În care se pot vedea efectele campaniei de manelizare.

Dacă ne întrebăm de ce lucrurile stau aşa de prost în ţara asta, iar poporul a ajuns, în mare parte, o adunătură subumană, ar trebui să căutăm cauzele şi în aşa-numitele emisiuni de divertisment. Cu astfel de tratamente aplicate publicului, nu ar mai trebui să avem nici o surpriză.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: