Derapaje

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Săptămîna trecută, două episoade, care dau seamă de nivelul foarte jos al televiziunilor noastre, au fost semnalate şi puse în discuţie pe bloguri sau în presa scrisă. Este vorba de transmisiunea în direct din timpul unei aşa-zise furtuni de nisip de pe Litoral, la Realitatea TV, şi de noi mostre de mahalagism, la emisiunea lui Dan Capatos de la Antena 1.

La Realitatea TV, într-o corespondenţă în direct de la Constanţa, reporterul vorbea despre un fenomen meteo extrem – o furtună de nisip pe plajă. Omul se afla la faţa locului şi descria grozăvia: „Sînt momente în care este imposibil să stai aici, pe malul mării, din cauza faptului că vîntul suflă cu peste 60 de km/oră. Colegul meu vă arată acum, în imagini, cît de bine suflă vîntul şi cît de repede este scos, ridicat, nisipul de pe plajă spre strada din apropierea staţiunii Mamaia“. Toate bune, numai că acel coleg al lui, operatorul, a deschis prea mult cadrul şi aşa s-a văzut că nisipul suflat de vînt era de fapt rezultatul unui „efect special“: un nene arunca harnic nisipul cu piciorul.

Nu e nici prima, nici ultima dată cînd o contrafacere grosolană a televiziunilor este dată în vileag. Anul trecut, Realitatea TV se remarca printr-o altă făcătură: în mijlocul unor protestatari, o bătrînă leşina exact la ţanc, în timp ce reporteriţa transmitea în direct. În martie anul acesta, la Observatorul Antenei 1 ne era arătată o bugetară amărîtă, Mirela, care se plîngea că nu are bani şi e nevoită să cumpere doar două roşii. Cîteva cadre mai încolo, o vedeam pe femeie cum vinde la tarabă. S-a aflat ulterior că o chema nu Mirela, ci Mirabela, şi vindea ea însăşi roşii în piaţa Crîngaşi.

Toate aceste lucruri nu ar trebui să ne surprindă deloc. Nu e vorba de cazuri izolate, ci doar de izolate dări în vileag. Au ieşit la suprafaţă din cauza prostiei sau a neatenţiei unor reporteri şi cameramani, dar nu toţi oamenii de televiziune sînt la fel de proşti şi de neatenţi. Sînt profesionişti, adică stăpînesc perfect arta contrafacerii. De obicei, realitatea e mult prea banală, deci nu aduce audienţă. Prin urmare, omul de televiziune trebuie s-o facă interesantă. Acesta e primul lucru pe care-l învaţă cînd intră în branşă. Restul sînt detalii.

Celălalt episod pus în discuţie este din emisiunea Un show păcătos de la Antena 1. „Cît de jos se poate ajunge pe micul ecran? O ceartă ca la uşa cortului, presărată cu invective, acuzaţii, ţipete şi ameninţări s-a derulat zilele trecute, undeva după miezul nopţii.“ – scrie blogul paginademedia.ro. În fine, nici de data aceasta nu e vreo surpriză. Cît de jos se poate ajunge? Se pare că nu există limită. Cu cîteva luni în urmă, aceeaşi emisiune ne arăta un filmuleţ cu Emil Boc dezbrăcîndu-se într-un vestiar. Deci se poate orice şi nu ştiu dacă mai are rost să ne pierdem timpul să punem în discuţie aşa ceva.

Mult mai interesante sînt comentariile din coada materialului de pe paginademedia.ro. Unii se întreabă de ce nu face nimic Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru a stopa o asemenea mizerie şi sînt de părere că instituţia respectivă e sensibilă cu precădere la latura politică, pentru că membrii CNA sînt ei înşişi oameni politici. Alţii vin cu celebra replică: „Nu-ţi place, schimbă canalul!“. Şi, desigur: „Asta se cere, asta se difuzează. Nu poţi învinovăţi televiziunea pentru gradul de degradare al oamenilor“. La care cineva răspunde: „Asta este scuza celor care lucrează în televiziune pentru a nu-şi asuma responsabilităţi. E o tîmpenie să acuzi un adolescent că vrea să mănînce numai junk food, dacă asta i-au dat părinţii de cînd era mic“. Unul spune: „Mass-media este oglinda telespectatorului“. Altul îi replică: „Nu. Mass-media este oglinda celor care o fac“. Interesant ping-pong, nu?

Derapajele televiziunilor nu trec, prin urmare, neobservate. Nu că asta ar conta. Lor le place derapajul controlat şi-i dau cu voioşie înainte. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.