Curăţenie

Publicat în Dilema Veche nr. 183 din 13 Aug 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Curat, Murdar este show-ul care-ţi curăţă casa şi te învaţă cum să păstrezi curăţenia" - sună prezentarea unei noi emisiuni de pe Prima TV. Pare o producţie educativă, binevenită, de altfel, într-o ţară a mormanelor de gunoi. Duminica trecută, am dat din întîmplare peste emisiunea de la Prima TV şi am început să mă uit la ea. Acum, să nu creadă cineva că aş fi luat vreo clipă în serios bla-bla-ul lor din textul de promovare. Pe de altă parte, ce valoare educativă poate avea o emisiune care-şi invită telespectatorii să sune dacă au o casă murdară, că vine o echipă şi le face curat? Bun, mă uit la emisiune. Este duminică după-amiaza şi mi-am zis să-mi fac siesta, ca tot omu’, la televizor. Mai întîi, văd un bărbat şi o femeie filmaţi într-un apartament şi-mi dau seama în scurt timp despre ce e vorba. Recunosc stilistica tuturor producţiilor de la Prima TV vîndute publicului ca reality show (Trădaţi în dragoste, Schimb de mame, Supernanny, Bătălia sexelor etc.). Oamenii se comportă "normal" în casele lor, aşa cum le vine, şi nu observă, chipurile, că o cameră de luat vederi umblă după ei şi îi înregistrează. Nu îi văd, desigur, nici pe băiatul de la lumini, nici pe sunetist. Ca să nu mai vorbim de regizorul de platou, care stă în mînă cu scenariul şi dă indicaţii ce trebuie să spună fiecare şi cînd e nevoie să se mai tragă încă o dublă. (Pentru cei care nu ştiu, se impune o precizare: aceste emisiuni sînt nişte false reality show-uri; "actorii" sînt într-adevăr oameni simpli, dar sînt selectaţi în urma unui casting şi puşi să joace după un scenariu. Prin urmare, în aceste emisiuni nu ai de-a face cu "felii de viaţă adevărată", aşa cum ţi se spune, ci cu ceea ce cred nişte scenarişti, un producător şi un regizor că ar fi viaţa adevărată.) Deşi, cînd am constatat ce fel de emisiune e, mi-am pierdut orice interes s-o urmăresc, am continuat să mă uit la ea din motive profesionale, ca să zic aşa. Deh, am o rubrică în care scriu despre televiziune şi trebuie să cam ştiu ce se întîmplă pe micile noastre ecrane. (...din păcate, pentru că nu mor de dragul băilor de jeg pe care le fac cînd mă uit la televizor; dacă ar fi după mine, aş renunţa bucuros la asemenea sport, iar cu aparatul propriu-zis aş face cum ne îndeamnă cei de la Red Hot Chili Peppers, într-o piesă de-a lor: "Throw Away Your Television!"). Dar să revin la emisiunea Curat, Murdar. Cei doi soţi se ceartă, de fapt. Familia Cutare (nu mai ţin minte cum îi chema) stă într-un bloc din acela mizer, confort trei, cum sînt cele din Ferentari sau Zăbrăuţi. În apartament e o mizerie de nedescris, iar bărbatul (un individ cu care ţi-ar fi cam frică să te urci în lift) îşi ceartă nevasta că nu a făcut curat în casă. Femeia se ţine şi ea tare, iar tipul se stăpîneşte cu greu să n-o înjure sau să n-o pocnească (nu face asta, ca să nu aibă domnii de la Prima probleme cu CNA-ul). În schimb, sparge demonstrativ o ceaşcă de cafea pe care o găseşte murdară

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.