Cum e poporul, şi televizorul

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Avem tendinţa să judecăm lumea după măsurile propriei noastre persoane. Aşa cum sîntem şi gîndim credem că sînt şi gîndesc şi cei din jurul nostru. Desigur, conştientizăm că oamenii sînt diferiţi, chiar foarte diferiţi, dar trebuie să facem un efort să şi simţim asta. De cele mai multe ori, în virtutea inerţiei, avem impresia că toţi ceilalţi văd lumea înconjurătoare la fel cum o vedem şi noi. Uităm că vezi, de fapt, ceea ce eşti.

În fine, poate că nu e cazul să vorbesc despre „noi“ şi să mă rezum la mine: eu aşa funcţionez. (Iată, chiar şi folosirea abuzivă a lui „noi“ dă seama de asta.)

Aşa stînd lucrurile, am scris de multe ori că televiziunile îşi bat joc de noi prin programele pe care ni le oferă, că ne tratează ca pe nişte proşti. Asta pentru că eu însumi mă simţeam insultat de nivelul precar al unor emisiuni, de manipulările vizibile de la o poştă, de personajele primitive care-mi erau date drept model la televizor şi mă iluzionam că aşa se simt şi ceilalţi telespectatori. Erau lucruri evidente pentru mine şi nu stăteam să mă gîndesc că nu sînt la fel şi pentru ceilalţi.

Pentru mine, de exemplu, e evident că o televiziune ca Antena 3 nu e deloc credibilă, că singurul rost al celor de acolo e să-l sape încontinuu pe Băsescu, spre folosul patronului lor, Dan Voiculescu, şi că nu deservirea interesului public îi animă pe ei. Rating-urile Antenei 3, care plasează această televiziune pe primele locuri în top, îmi arată că sînt foarte mulţi care nu gîndesc deloc aşa. Ba, mai mult, în discuţii, unii vin cu argumentul „imbatabil“: aşa este, aşa ziceau aseară la Antena 3! La fel, Ion Raţiu împărţea, în primăvara lui ’90, bani falşi şi droguri manifestanţilor din Piaţa Universităţii, pentru că aşa scria în nu ştiu ce gazetă.

De asemenea, pentru mine e evident că B1 TV e tot un fel de Antena 3, dar cu semn schimbat. Faptul că nu are audienţe mari ţine doar de erodarea popularităţii lui Băsescu. Altfel, are şi acest post fanii lui. Lumea se împarte în alb şi negru şi cine nu e cu noi e împotriva noastră. Nu contează nuanţele, iar exercitarea spiritului critic nu poate însemna decît trădare. În România de astăzi, nu poţi fi decît „băsist“ sau „anti-băsist“, doar pe aceste coordonate se agregă adevărul. Adevărul fiecărei tabere, desigur.

Am constatat cît de diferit vedem realitatea şi recent, cînd am citit comentariile din coada unei cronici la filmul După dealuri de Cristian Mungiu, din adevarul.ro. Mie mi s-a părut un film impresionant, care vorbeşte convingător despre o tragedie umană şi despre nişte realităţi din România de astăzi (lucruri care chiar s-au întîmplat). În comentariile de pe adevarul.ro, Cristian Mungiu era terfelit cu tot felul de cuvinte porcoase, pentru că a îndrăznit să vorbească în filmul lui despre nişte fapte negative din România. Iată ce i-a enervat pe conaţionalii noştri: „În America şi nu numai sînt lucruri mult mai urîte şi domn Mugiu-bulangiu nu le vede. Vede România cu ce e mai rău în ea. Poate ar trebui să vadă şi să transmită ceea ce este bun şi frumos. Aşa ar fi un exemplu de educaţie pentru această naţie.“ – am ales un comentariu mai soft, pentru că sînt multe altele ireproductibile.

Prin urmare, nu ne deranjează că unele televiziuni nu fac decît să ne asmută pe unii împotriva altora, prin orice mijloace, în primul rînd manipulîndu-ne. Nu ne deranjează că ne sînt oferite drept model figuri ca Gigi Becali sau nu ştiu ce prostituată din aşa-zisul show-biz. Ne deranjează însă că Mungiu ne arată un fapt petrecut în România mileniului trei şi-i reproşăm că nu vrea să educe naţia.

Oamenii care gîndesc astfel sînt majoritari în România, deci aceasta este, de fapt, ţara lor. Iar programele televiziunilor sînt construite după chipul şi asemănarea celor mulţi. Să le felicităm, deci, că şi-au adecvat mesajul la mediu.  

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Secretele şi costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor şi are consum de garsonieră
O familie din Botoşani îşi construieşte propria casă eco, din lut şi baloţi de paie, după modelul locuinţelor ţărăneşti de acum un secol. Avantajele sunt nenumărate, spune bărbatul, inclusiv costurile la utilităţi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie în care România a fost pe locul 2 în lume la Olimpiadă, după SUA. De ce a sfidat Ceauşescu Rusia
La Olimpiada  de vară din 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a făcut presiune asupra lui Ceauşescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe lângă cei 120.000 de dolari primiţi pentru participare, a avut legătură cu contextul economic din ţară.
image
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Aricheştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.