Cum a început războiul franco-român

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Securiști radioși jpeg

O ediţie a emisiunii umoristice de la Canal+, Les Guignols de l’Info, care, folosindu-se de marionete, îi ridiculizează pe Jacques Chirac, Dominique Strauss-Kahn, Michel Rocard sau Johnny Hallyday. La un moment dat, cei luaţi în tărbacă sînt doi cunoscuţi (în Franţa) comentatori sportivi – Thierry Roland şi Jean-Michel Larqué. Se fac trimiteri la nişte remarci antisemite ale lui Thierry Roland, apoi cei doi îşi spun, chipurile, părerea despre evenimentul sportiv din actualitate, meciul România-Franţa. Este pus la colţ mai întîi arbitrul, că e englez, apoi marioneta care-l înfăţişează pe Thierry Roland se lansează în nişte glume xenofobe, la adresa românilor („Nu sînt sigur că meciul va începe, pentru că, atunci cînd arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pămînt, cu toţi românii ăia acolo“; „se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul“; „trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi“). Marioneta care-l joacă pe Jean-Michel Larqué are o singură intervenţie, la final: „Am o glumă savuroasă… Ştii cum se zice la coş de gunoi la români? Bucureşti“. 

Urmarea? Desigur, ziarele şi televiziunile din România sar ca arse. Francezii ne atacă din nou! Un atac murdar la adresa României! Francezii despre români: sînt păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori. 

Scandalul e, deci, cît casa. În faţa acestei inflamări, ministrul de Externe Teodor Baconschi dă o declaraţie de bun-simţ: „A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate“. Şi apoi pune punctul pe i, în privinţa cazului particular al ediţiei respectivei emisiuni: „Nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi, cunoscuţi pentru accente xenofobe şi care cu ceva vreme în urmă se făcuseră vinovaţi de remarci antisemite. Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia“. 

Credeţi că această lămurire a potolit indignarea jurnalistului român? Da’, de unde? Nu lasă el din mînă, cu una-cu două, un aşa subiect! Cele două televiziuni de ştiri, Realitatea TV şi Antena 3, organizează dezbateri despre jignirea de care a avut parte poporul român din partea francezilor şi despre blamabilul gest de non-combat al ministrului de Externe. Adică aşa ne apără ministrul nostru de agresiunile duşmanului? În emisiunea sa de la Realitatea TV, Cătălin Striblea are mai mulţi invitaţi: Răzvan Theodorescu, Ion M. Ioniţă, Ilie Năstase, Andrei Marga, Nelu Ploieşteanu, regele Cioabă şi alţii. Deşi unii invitaţi (Ion M. Ioniţă, Ilie Năstase, Andrei Marga) au intervenţii raţionale şi spun că nu are rost o atîta tevatură pe marginea unei emisiuni de satiră, Striblea o ţine în continuare pe-a lui, de parcă nici nu-şi aude invitaţii. Aşa că-şi incită următorul interlocutor cu întrebarea „cînd vă zic băieţii aceia «păduchioşii din pubelă», vă simţiţi jignit?“ sau arată, în revanşă, filmuleţul cu Sarkozy care a luat stiloul, după semnarea unui acord cu Traian Băsescu. Corina Drăgotescu, colega lui de emisiune, aduce şi ea în discuţie un aspect important al problemei: „Dacă ne supărăm prea tare, odată pleacă Dacia de la Piteşti!“. Deh, femeia – mai raţională: „Tache, Tache, fii cuminte!...“ Dar Tache, desigur, nu se potoleşte şi cheamă poporul la arme. Replica românilor trebuie să fie dură, pe măsura afrontului francez. Chiar aşa: cînd vă zic băieţii aceia „păduchioşii din pubelă“, chiar nu vă simţiţi jigniţi? Simţiţi-vă jigniţi şi urmăriţi Realitatea TV!

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.