Cronică în fărîme

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Securiști radioși jpeg

● Am văzut de cîteva ori, la posturile noastre de televiziune, o reclamă la un şampon anti-păduchi, despre care ni se spune că omoară eficient şi lighioanele, şi ouăle lor. Avînd în vedere că românii sînt printre popoarele cu cel mai mic consum de săpun, şampon şi pastă de dinţi din Europa, consider că e o idee foarte bună să faci direct reclamă la un şampon anti-păduchi. Ce să ne mai încurcăm cu mofturi? 

● 10 TV este un post mort şi îngropat: angajaţii nu au mai fost plătiţi de prin februarie-martie şi tot atunci s-a oprit şi producţia de emisiuni. Cu toate acestea, postul transmite cu obstinaţie reluări peste reluări. Amuzant este că, din cînd în cînd, emisiunile sînt întrerupte de autopromo-uri care ne spun ce mare grozăvie este acest „nou“ canal de televiziune. „Ai zece motive să treci pe 10!“ – încearcă ele să ne convingă. N-am mai văzut o aşa euforie a începutului de drum la o înmormîntare. Să fie ceva din atitudinea strămoşilor daci în faţa morţii? 

● Ion Cristoiu are, la canalul B1 TV, o emisiune, La taifas cu Ion Cristoiu, în care vorbeşte rar şi cu multe pauze, de parcă are tot timpul din lume (de altfel, se pare că are acest timp pentru că emisiunea se întinde pe parcursul a două ore mari şi late). Deşi nu-l grăbeşte nimeni – precum zic –, părintele jurnalismului postrevoluţionar încurcă lucrurile mai ceva ca Agamiţă Dandanache. În ediţia din 11 septembrie, la trecerea în revistă a invitaţilor din platou, l-a prezentat pe Teşu Solomovici în timp ce imaginea ni-l arăta pe istoricul Gheorghe Buzatu. „Iată-l pe Teşu Solomovici!“, ne spunea Cristoiu, iar Gheorghe Buzatu ne privea placid. Apoi, cînd să-l prezinte pe Horia Nestorescu-Bălceşti, ne-a anunţat că-l are în platou pe „istoricul Nicolae Bălcescu“. „Istoricul lui Nicolae Bălcescu“, intervine Horia Nestorescu-Bălceşti. „Poftim?“, întreabă Cristoiu. „Istoricul lui Nicolae Bălcescu“, i se repetă. Nici o reacţie. Nu ne îndoim că Tipătescu e soţul coanei Joiţica, hodoronc-hodoronc, zdronca-zdronca şi, desigur, clopoţeii... 

● La emisiunea moderată de Cătălin Striblea, de duminica trecută, s-a discutat despre televiziunea din vremea lui Ceauşescu. Este dată, la un moment dat, celebra hartă a României înconjurată de raze, care apărea la sfîrşitul programului, pe muzica „Horei Unirii“. Legîndu-se de asta, Striblea o întreabă pe Corina Drăgotescu ceva despre imn. „Era Hora Unirii“, îl corectează Corina Drăgotescu. „Hora Unirii?“, se miră el. „Da“, îl asigură Corina Drăgotescu. Deşi nu pare aşa de tînăr, Cătălin Striblea e de fapt un june care nu pare să fi prins vremurile de dinainte. Spre norocul lui, desigur. Numai că norocul acesta trebuie completat şi cu o minimă documentare. Ca să nu-i spunem cultură generală. 

● Unul dintre cititorii care au comentat pe Facebook pe marginea articolului meu de data trecută („Cum a început războiul franco-român“) îmi reproşează că scriu prea des despre posturile Realitatea TV şi Antena 3: „Reacţia asta prostească (faţă de emisiunea Les Guignols de l’Info, nota mea) a fost generalizată în media (şi nu numai), nu mi se pare fair să pui reflectorul doar pe Antena 3 şi Realitatea TV doar pentru că e la mare modă intelectuală“. Mărturisesc că nu am cunoştinţă de această modă – intelectuală sau nu. Scriu mai mult despre Realitatea TV şi Antena 3 pentru că sînt cele două televiziuni de ştiri de la noi, reperele autohtone ale jurnalismului informativ. La ce să mă raportez, la OTV? Din păcate, respectivele „repere“ îţi cam poartă paşii de telespectator înspre locuri mlăştinoase, pestilenţiale şi în care ajungi să te înfunzi. În loc să-ţi fie călăuze, cum se laudă, te aruncă în derivă. De aici atenţia specială pe care trebuie să le-o acordăm.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.