Comentarii

Publicat în Dilema Veche nr. 402 din 20-26 octombrie 2011
Securiști radioși jpeg

Am nişte prieteni de Facebook foarte faini. În afară de oamenii pe care-i cunosc personal, am acceptat numai cererile de prietenie ale celor la care am văzut niscaiva preocupări culturale sau cu care am gusturi comune în ceea ce priveşte cărţi, muzici sau filme. Prin urmare, comentariile la ceea ce postez pe Facebook sînt de obicei interesante. 

Linkul cu articolul meu de data trecută, de la această rubrică, nu a beneficiat de prea multe comentarii, dar fiecare dintre ele e demn de luat în seamă. De exemplu, rîndurile Ioanei Both, care sintetizează excelent atitudinea telespectatorului de bun-simţ faţă de oferta posturilor noastre: „Cezar, cînd ai vreme să te uiţi atîta? Că eu nu izbutesc decît: 1) să mă uit, mă enervez, mă ridic în primele 5 minute sau 2) să mă uit, plictisesc, adorm în următoarele 10 minute; deci: 3) renunţ avant d’en goûter...“ Poate că aşa aş proceda şi eu, dar mă cheamă datoria. Aşa stînd lucrurile, m-am învăţat să caut, să nu renunţ după primele cinci minute, şi uneori căutările îmi sînt răsplătite. Mai găsesc şi lucruri bune. 

Liviu Drugă este neiertător cu jurnaliştii de la noi (pe drept cuvînt, aş spune): „Eu zic să reiei cîndva această idee, excelent concentrată în: «Gazetarii se vor considera, totuşi, fericiţi că articolele lor s-au calificat pentru ospăţul celor puternici». Orgoliul incompetenţei e singurul lucru care le-a mai rămas «gazetarilor» mioritici. :)“ Sînt de acord cu Liviu Drugă, numai că nu aş generaliza. Cum spuneam şi mai-nainte, se mai găsesc şi lucruri bune în presa noastră. Rar, dar se mai găsesc. 

Adelina Popa se referă la pasajul în care scriam, săptămîna trecută, „nu ştiu de ce caut în continuare filme bune la TVR Cultural, cînd acest post nu mi-a mai oferit de mult aşa ceva“. Comentează Adelina Popa: „De acord cu materialul, mai puţin cu opinia vis-à-vis de TVR Cultural. Nu ştiu ce filme sînt, însă partea de ştiri mi se pare de departe cea mai pozitivă şi mai curată din categorie...“ După cum se poate intui şi din titlul rubricii de faţă, ceea ce mă interesează în primul rînd la televizor e cultura. Sub diferite forme. TVR Cultural a fost conceput să-mi ofere cultură – şi o şi face de multe ori. Dar, din cauza bugetului foarte mic sau din nepriceperea unora de acolo, uneori acest post nu este aşa cum mi-ar plăcea să fie. Ştirile de la TVR Cultural sînt în general în regulă. Oricum, nu se compară cu cele de acum cîţiva ani, cînd erau de-a dreptul catastrofale, dar încă mai vezi materiale în care ţi se prezintă ca mare eveniment cultural nu ştiu ce lansare a vreunui grafoman sau nu ştiu ce vernisaj al te miri cui. Cînd ai o asemenea responsabilitate, nu strică un anumit respect pentru valoare şi o punere în paranteză a eventualelor obligaţii şi nepotisme. Tot legat de TVR Cultural, Cristian Duma îmi atrage atenţia: „Diseară e Nunta lui Tuya pe TVR Cultural, mai urmează un Kaurismäki şi Hotel Rwanda. Ceva filme ar fi“. E adevărat, duminică seara a fost excelentul film chinezesc cîştigător al Ursului de Aur în 2007, Nunta lui Tuya, dar programat destul de tîrziu (la ora 22,10) şi deloc promovat. La fel, nici un autopromo de la TVR Cultural nu mă anunţă că va fi vreun film al lui Aki Kaurismäki. Lucrurile bune trebuie ţinute sub obroc, nu? 

La fel se întîmplă şi la Prima TV – un alt post de care mă arătam nemulţumit data trecută. Sîmbătă dimineaţă, am dat peste un interviu de excepţie, făcut de Cristina Ţopescu cu Regele Mihai. Era o reprogramare, e adevărat, dar avînd în vedere apropiata aniversare, ar fi fost cazul să fie difuzat la o oră de maximă audienţă, nu sîmbătă dimineaţă la ora 8, cînd nu se uită mai nimeni. Am căutat pe site-ul Prima TV, să aflu mai multe despre acest interviu. Nu am găsit nimic. Eram anunţat, în schimb, că interviul săptămînii e cu Horia Vîrlan, un domn care îmi zîmbea din poză cu o ridicolă bonetă roşie pe cap.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești