CNA-ul lor

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Vinerea trecută, pe 25 mai, Consiliul Naţional al Audiovizualului – „organism creat ca unică autoritate publică de reglementare şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului“ – a împlinit 20 de ani de existenţă.

Cu trei zile înainte, pe 22 mai, Curtea de Apel Bucureşti a anulat cea de-a treia decizie a CNA de a înjumătăţi licenţa OTV cu 36 de zile, după ce cu două săptămîni înainte instanţa suspenda sancţiunea de înjumătăţire cu şase luni a licenţei aceluiaşi post.

În ziua în care tribunalul îi dădea cîştig de cauză televiziunii lui Dan Diaconescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului era zguduit de lupte interne. În şedinţa din 22 mai, membrul CNA Alexandru Jucan spunea: „Această instituţie ar trebui desfiinţată, reînfiinţată, puşi alţi membri şi început totul de la zero, atîta timp cît noi nu sîntem în stare să arătăm un punct de vedere comun şi în primul rînd noi să-l respectăm“. Membra CNA Narcisa Iorga îi replica lui Răsvan Popescu, preşedintele instituţiei, că minte public şi-i cerea să-şi dea demisia. Colegul ei Christian Mititelu îi cataloga atitudinea drept „obrăznicie“, fapt pentru care Narcisa Iorga îi solicita „scuze publice“. Un întreg circ, ce mai!

De ce s-au aprins aşa cei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului? Desigur, din motivele pentru care ei se află, de fapt, acolo – adică din motive care ţin de politică. Controversele interne erau pe marginea apariţiei politicienilor la televizor în campania electorală.

De ce a redus consecutiv Consiliul Naţional al Audiovizualului licenţa postului OTV, astfel încît ar mai fi fost valabilă doar pînă la 29 mai? Tot din raţiuni legate de campania electorală: canalul a fost sancţionat de trei ori la rînd, prin înjumătăţirea licenţei, pentru publicitatea politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu. Nu, o sancţiune atît de severă nu i-a fost dată OTV-ului pentru ororile pe care le prezintă constant pe post, pentru lăturile pe care le deversează în casele telespectatorilor, pentru faptul că a infestat iremediabil discursul audiovizual de la noi şi mentalul colectiv. Acest post a proliferat mizeria în societatea românească, a îmbolnăvit-o fără speranţe de vindecare – dar cui îi pasă cu adevărat de asta?

De fapt, sancţiunea dată de CNA OTV-ului a vizat stoparea avîntului pe care şi-l luase în sondaje Dan Diaconescu. El trebuia oprit cît mai repede, pentru că fiecare zi de campanie pe care şi-o făcea la televiziunea proprie (campanie incorectă, dar foarte eficientă) îi aducea voturi.

E adevărat, Partidul Poporului Dan Diaconescu e un germene ce poate să contamineze suplimentar spaţiul politic românesc, care oricum este bolnav de toate cele. Numai că la fel de periculos pentru sănătatea societăţii era şi ceea ce emitea OTV-ul în afara publicităţii politice.

Zguduit de lupte intestine şi de ciocnirea intereselor politice divergente ale membrilor săi, Consiliul Naţional al Audiovizualului este, iată, ineficient. Şi nu vorbim acum de rolul de serviciu public pe care ar trebui să-l îndeplinească, ci chiar de ceea ce-i interesează pe onoraţii membri şi pe cei care se află în spatele lor – lupta politică. Decizia CNA în privinţa OTV a fost atacabilă, aşa că instanţa a desfiinţat-o. Dacă instituţia de reglemetare a audiovizualului va pierde şi recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, OTV va putea emite pînă în aprilie 2013, data la care îi expiră de drept licenţa. Prin urmare, va funcţiona şi în timpul alegerilor parlamentare – cînd va fi adevărata bătaie a peştelui.

Aşa stînd lucrurile, tare mă tem că nu numai un membru mai avîntat va cere desfiinţarea Consiliului, ci şi politicienii, nemulţumiţi de prestaţia celor pe care i-au trimis acolo. În timpul acesta, interesul public (pentru care ar trebui să garanteze CNA-ul) stă chircit într-un colţ, uitat de toată lumea. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.