Cine pleacă, cine rămîne

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Avem parte de o boare de aer curat de fiecare dată cînd, în atmosfera îmbîcsită de pe micile noastre ecrane, mai apar şi oameni care chiar fac ceva valoros în viaţă. Aşa e cînd televiziunile îşi aduc aminte că în România nu există numai vedete de carton şi producători de vorbe goale pe bandă rulantă, ci şi tineri eminenţi. În ziua alegerilor, de acest lucru şi-a amintit PRO TV şi a invitat trei olimpici internaţionali la matematică în studioul emisiunii După 20 de ani: elevii în clasa a XI-a Andreea Măgălie şi Ştefan Gramatovici şi studentul la Cambridge Radu Bumbacea.

Cînd vezi aşa ceva, ai două sentimente contradictorii: pe de-o parte, te bucuri că mai avem şi oameni care se ţin temeinic de treabă, dar te şi întristezi la gîndul că ţara asta nu pare făcută pentru ei şi că o vor părăsi la un moment dat.

Felul cum văd aceşti tineri România spune mai multe decît toate cohortele de analişti şi de politicieni care se perindă pe la televizor.

Andreea Măgălie: „Pentru mine, România are două feţe. M-a format, m-a crescut, de aici plec, românii sînt foarte sociabili. Pe de altă parte, România mi se pare foarte coruptă, românii mi se par foarte violenţi, nu am încredere în România de astăzi şi nu văd România ca un loc în care să stau în continuare. Familia mea este aici, mi-ar părea rău să plec de aici, dar asta voi face.“

Ştefan Gramatovici: „Exact ce a zis şi Andreea, oamenii de aici mi se par calzi, deschişi, dar aspectele negative din societatea românească sînt copleşitoare. Corupţia, răutatea, este o ţară murdară din punct de vedere moral. Nu-mi vin acum în cap copii care să nu-şi dorească să plece din România, ştiu cîţiva care nu pleacă din motive personale – familie, prietenă. Tendinţa generală este să plece“.

Radu Bumbacea: „Acum am o altă perspectivă asupra României, după ce am plecat şi am apucat să mă întorc aici în vacanţă: mă enervează metehnele, faptul că oamenii nu vor să facă lucrurile importante foarte bine“.

Toţi trei spun, totuşi, că după studiile în străinătate intenţionează să se întoarcă în România. Numai că e prematur să vorbim despre asta (doi dintre ei nici nu au început facultatea, celălalt e în primul an la Cambridge), iar intenţiile declarate astăzi se pot schimba în timp.

Acum cîţiva ani, în 2003, scriam despre o altă emisiune care avusese ca invitat un tînăr excepţional: Robert Ribciuc, medaliat şi el la Olimpiada Internaţională de Matematică şi absolvent al Universităţii Harvard. El avea cam acelaşi discurs ca olimpicii aduşi în studioul de la PRO TV: „România nu este încă în punctul în care cei ca mine au nişte opţiuni atrăgătoare. Unul din obiectivele vizitei mele la Bucureşti a fost să tatonez lucrurile de aici, să văd dacă s-a schimbat cu adevărat ceva. Trebuie să vă mărturisesc că, în ciuda optimismului meu din primele zile, concluziile de astăzi sînt foarte nefavorabile. Este extraordinar de dezamăgitoare statura pigmeilor pe care-i întîlnim în funcţii publice în România... Înainte să plec în America, am fost tentat de mai multe persoane care mi-au spus «nu pleca, rămîi în România, intră în politică, poţi să fii un peşte mare într-un iaz mic»... Eu cred că cei care rămîn aici învaţă, tot de la cei care au rămas întotdeauna aici, mentalităţile de aici şi nimic altceva“.

Emisiunea de acum nouă ani era la Realitatea TV, iar moderatorul avea vîrsta invitatului. Diferenţa dintre cei doi tineri era însă uriaşă: dacă Robert Ribciuc era sclipitor, moderatorul se remarca doar prin faptul că dădea cu bîta-n baltă şi avea intervenţii stupide.

Astăzi, nimeni nu a auzit de Robert Ribciuc în România – el e apreciat în SUA şi se află la conducerea unei companii americane. În schimb, moderatorul acela inept a devenit celebru şi, învăţînd foarte bine mentalităţile de aici, a făcut carieră pe malurile Dîmboviţei. Numele lui este Mihai Gâdea. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.