Cînd "a părea" e mai important decît "a fi"

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Aţi văzut cu siguranţă reclama aceea la un abonament Orange pentru că o dau foarte des la televizor: un tînăr îşi spune „mai am un sfert de oră pînă la interviu“ şi „ca să punctez la prima impresie, ia să dau un search pe net“. Spotul ni-l arată apoi cum merge într-un magazin, de unde iese cu o cutie. În cutie era o cască de motociclist, cu care tînărul apare în mînă la interviu. Şeful cu care urmează să dea interviul este pasionat de motociclism şi are un perete întreg cu căşti şi trofee. Tînărul a dat lovitura!

În sfîrşit, aceasta e varianta scurtată a spotului, cea care se dă acum la TV. În varianta integrală, tipul ne împărtăşeşte şi ce calităţi crede că are pentru a obţine postul: „sînt competitiv“ (şi ne este arătat cum se întrece cu un puşti la urcarea scărilor de la metrou), „mă integrez uşor în orice colectiv“ (şi-l vedem cum se întreţine cu nişte doamne în vîrstă, în timp ce aşteaptă la trecerea de pietoni). De fapt, după cum reiese din întreg filmuleţul, marele lui atu este că ştie să puncteze la prima impresie.

Spotul acesta publicitar mi se pare simptomatic pentru lumea în care trăim. Ne arată foarte bine reţeta succesului – la un interviu şi, în general, a succesului în viaţă. Nu contează să fii, ci să pari. Tînărul nostru nu are mari calităţi sau cunoştinţe pentru a obţine un post bun. De altfel, el e conştient că lucrurile acestea nici nu prea au importanţă. De aceea, dacă mai are oarecare timp liber şi o conexiune mobilă de Internet, nu profită pentru a se documenta suplimentar pentru a mai căpăta ceva cunoştinţe, ci pentru a afla cum poate să pară cu succes. Adică cum poate înşela. Oricum, a primi o bilă albă pentru că ai aceleaşi hobby-uri ca şeful e deja ceva în neregulă. Nu te angajezi pentru hobby-uri, ci pentru cunoştinţele şi abilităţile tale şi pentru a face performanţă cu ajutorul lor. Ironia face ca tînărul din spotul nostru nici măcar să nu aibă pasiunea comună – motociclismul – cu şeful. Dar e şmecher şi iată că are cîştig de cauză.

Poate părea o anecdotă, dar nu este. Companiile din ţara asta sînt pline de astfel de indivizi, care de fapt nu se pricep la nimic, sînt nuli profesional, dar ştiu să facă impresie: sînt buni de gură, băieţi de treabă şi atenţi cu şefii şi mai cu seamă se pricep de minune să pară. Aşa stînd lucrurile, au o carieră foarte frumoasă în faţă.

Părinţii noştri au moştenit de la părinţii lor concepţia că, pentru a reuşi în viaţă, trebuie să înveţi şi să devii bun în ceea ce vrei să faci. Şi pe aceasta ne-au transmis-o şi nouă. „Ai carte, ai parte“, nu? Au făcut şcoli şi, cînd au intrat în pîine, şi-au dat seama că lumea era croită strîmb: dacă erai bun de gură, lichea şi-i dădeai înainte cu iubirea faţă de Partidul Comunist şi faţă de Conducător, aveai numai de cîştigat. Destui inşi cu numai patru clase ajungeau în poziţii-cheie şi huzureau, iar învăţătura nu avea nici o valoare în faţa activismului de partid.

Astăzi, am ieşit din comunism de ceva vreme, dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Individul serios, care a mizat pe învăţătură, este în continuare devansat cu nonşalanţă de lichelele şmechere. Tinerii care studiază la universităţi prestigioase din străinătate şi care se întorc în România constată că nimeni nu are nevoie de cunoştinţele şi de competenţele lor. Şi-au făcut doctorate acolo, s-au superspecializat, îşi doresc să se apuce de treabă şi să mişte lucrurile în ţara lor, dar nu-şi găsesc nimic de lucru. Locurile sînt ocupate de băieţi buni, „de-ai noştri“ şi a căror singură ştiinţă este să puncteze la capitolul impresie. După cum zicea tot o reclamă, cîndva, „viitorul sună bine!“.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.