Bărcuţe de hîrtie

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Securiști radioși jpeg

Vineri au ieşit în stradă poliţiştii. După unii – 5000 de persoane, după cei mai optimişti – 8000. Cele două televiziuni de ştiri s-au ambalat, au trimis care de reportaj la faţa locului, au improvizat studiouri în Piaţa Victoriei şi au transmis pas cu pas manifestaţia. Apoi au aşteptat, frîngîndu-şi pumnii, să iasă cu încăierare, dar aceasta n-a avut loc. Nici măcar îmbrîncelile din zilele precedente, dintre sindicalişti şi jandarmi. Îmi închipui că trebuie să fie foarte frustrant pentru un om de televiziune!...

La un moment dat, poliţiştii au dat cu caschetele de pămînt. În lipsă de altceva, merge şi asta! Prin urmare, Breaking News: manifestanţii şi-au aruncat caschetele. Lume, lume! Află teribilul adevăr: chipie la pămînt! Şocant, nemaiauzit, terifiant! Nici o victimă? De data asta nu, dar se putea întîmpla ceva groaznic! Oricum, nu uitaţi: noi am fost primii care v-am arătat cum a muşcat cozorocul din praful străzii... 

A urmat o zi întreagă de dezbateri televizate, în care înţelepţii neamului ne-au lămurit cum e cu uniforma de poliţai şi cît de mult a suferit cascheta la impactul cu asfaltul. Aceasta a fost ziua de vineri. Sîmbătă, dumnezeul jurnaliştilor de televiziune i-a binecuvîntat cu un alt Breaking News. În fine, dumnezeul a fost de data asta însuşi Zeus. Lume, lume! Află şi te minunează: preşedintele Traian Băsescu a declarat că renunţă la ajutorul poliţiei cînd se deplasează cu coloana oficială. Vai, ce scandal! Cum se poate una ca asta? E de-a dreptul strigător la cer, dragă! 

A urmat o altă pleiadă formată din aceiaşi înţelepţi ai neamului, care a întors pe toate feţele spinoasa problemă. E ceva de importanţă majoră, ceva care atentează la însăşi integritatea naţională! Oare de ce nu se întruneşte într-o şedinţă de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării?... Şi astfel a trecut şi ziua de sîmbătă. 

Duminică, o altă surpriză, un alt Breaking News: şi premierul Emil Boc a declarat că nu mai vrea poliţie în coloana sa oficială. Vai de mine şi de mine, s-a pornit bulgărele de zăpadă care va distruge totul în cale! Ieri – preşedintele, azi – prim-ministrul! Unde va ajunge săraca ţara aceasta? Prin urmare, dă-i şi luptă, puicusorule, în studiourile de televiziune, cu această nouă provocare! 

Grea e viaţa de jurnalist TV cînd ai neşansa să-ţi faci meseria într-o ţară liliputană şi unde totul se întîmplă la scară mică. Patria ciorbiţei, a sărmăluţelor, a bericii şi a micii înţelegeri. Şi, desigur, a mititeilor. 

În Franţa au ieşit în stradă cîteva milioane de oameni nemulţumiţi că li se taie puţin din pensii; numai la Paris au fost 250.000 de manifestanţi. În Grecia, oamenii s-au revoltat că li s-a tăiat cel de-al 14-lea salariu – şi nici acolo n-au fost puţini pe străzi. La noi se strîng 15.000 din toată ţara, şi sindicaliştii văd în asta o izbîndă a luptei sindicale. Apoi, dacă ai 5000 (sau, hai, 8000) de poliţişti în stradă, poţi considera că se întîmplă cu adevărat ceva! Şi atunci faci Breaking News. Gîndind lucrurile la o asemenea scară, gestul preşedintelui – şi apoi al premierului – de copil îmbufnat care nu te mai lasă să te joci cu jucăriile lui nu poate fi decît unul de proporţii homerice. E ceva colosal, care depăşeşte orice închipuire, de sfîrşit de lume de-a dreptul! 

Ceea ce vedem pe micile noastre ecrane seamănă din ce în ce mai mult cu filmul A fost sau n-a fost? al lui Corneliu Porumboiu. Vajnicul om de televiziune Jderescu i-a chemat în studio pe amicul Mănescu şi pe nea Pişcoci, să dezbată cestiunea arzătoare la ordinea zilei – dacă a fost sau n-a fost Revoluţie în Vasluiul lor liniştit. Dintre toţi, cel mai inspirat şi la obiect era nea Pişcoci. El făcea bărcuţe de hîrtie. Nu asta fac şi inspiraţii comentatori de astăzi? Oricum, acestea sînt numai bune pentru agitatele ape din ligheanul nostru românesc.

Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.