Alegeri, monşer!

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Zi mare pentru naţiune! Televiziunile de ştiri sînt pătrunse de momentul istoric pe care în sfîrşit l-au prins şi ne transmit, încă de la primele ore ale dimineţii, lucruri de importanţă capitală. Reporterii sînt cuprinşi de un soi de excitaţiune şi totul are un aer de festivism agitat. Cei din studiouri dau legătura în diferite „locaţii“, iar corespondenţii de acolo (chiriaşi, de bună seamă) ne relatează cu febrilitate cum vin la vot politicienii, „însoţiţi de soţii“, desigur.

Cei de la Realitatea TV scriu pe ecran „Tu decizi!“ şi ne anunţă de la bun început că „astăzi vor vorbi oamenii simpli, nu politicienii“. Nu contează că întreaga zi tot politicienii vor fi urmăriţi pas cu pas – cum îşi iau buletinele de vot de la comisii, cum merg în cabinele de vot, cum împăturesc foile, cum le bagă prin fantă în urne (poporul trebuie să vadă de fiecare dată acest ritual incitant!). Şi, în cele din urmă, cum fac declaraţii în faţa microfoanelor care se înghesuie harnice spre gurile lor.

La Antena 3 sîntem informaţi că – senzaţional! – „primarul Capitalei a stat două minute în cabina de vot“ şi că „premierul Victor Ponta a avut ceva emoţii la vot: a crezut că a confundat urna pentru preşedintele Consiliului Judeţean cu cea pentru consilieri“. Lucruri importante, dar urmează altele şi mai şi! „Breaking News: Udrea, cu telefonul în cabină.“ Oamenii din studio comentează despre această încălcare gravă a legii, iar imaginile ne-o arată pe Elena Udrea cu buletinele de vot într-o mînă şi cu mobilul în alta. Subiectul este părăsit doar atunci cînd vine vorba de Traian Băsescu. Ni se spune că preşedintele a anunţat că vine la ora 11 la vot. Pe la 10,20, cei de la Antena 3 încep să bîţîie de nerăbdare, iar Niels Schnecker nu poate să nu remarce faptul că „preşedintele se cam lasă aşteptat“. Pînă una, alta, corespondenta de la Colegiul „A.D. Xenopol“, unde trebuie să voteze Băsescu, ne vorbeşte despre pregătirile pe care le-au făcut cei de acolo în cinstea preşedintelui. Adică nişte ficuşi la intrare şi un bonsai pe masa comisiei.

Problema bonsaiului este analizată şi la Realitatea TV. Apoi, aşa cum ni s-a promis, li se dă cuvîntul oamenilor normali. Îl auzim pe Piedone care ne spune: „Mă simt cum se simte un om normal care îşi exercită dreptul la vot“. Oprescu, în schimb, mărturiseşte că, în ciuda a ceea ce-i spune raţiunea, continuă să se iubească pe sine: „A fost un vot mai puţin raţional, mai mult sentimental“. Apoi îl urmărim în direct pe Ion Iliescu, cum îşi ia buletinele de vot, intră în cabină şi îndeplineşte ritualul mai sus amintit. După ce iese din secţie, declară senin: „Am votat pentru candidaţii USL“. Deh, el îşi permite să încalce legea electorală şi nimeni nu bagă de seamă astfel de amănunte nesemnificative...

Cei de la Antena 3 îl ratează pe Iliescu, pentru că au publicitate. Cînd termină cu reclamele, fostul preşedinte plecase deja acasă, dar ei îşi scot pîrleala imediat: „Breaking News: Ion Iliescu a votat“. Apoi mai bagă un Breaking News: „Echipa Antena 3, atacată“. Corespondenta din comuna Curcani relatează ce s-a întîmplat acolo, că procesul electoral a fost stopat, dar nici vorbă să fi fost atacată. Nici de data aceasta nu este luat în seamă un astfel de detaliu. Apoi, o jurnalistă a Antenei 3 ne zice ce ni se pregăteşte la ora 21 şi ne arată cu mîndrie un „video all de 10 m lăţime şi 4 m înălţime pe care va fi proiectat exit poll-ul“. „Nici un alt post de televiziune nu va avea la ora 21 atît de multe date cîte vom avea noi.“ Pe de altă parte, Realitatea ne anunţă că va fi „singura televiziune care va prezenta la ora 21 rezultatele fierbinţi“.

La ora 9 seara, aflu de la ambele canale de ştiri că, în sectorul 3 al Capitalei, unde locuiesc, nu a cîştigat Negoiţă, ci Negoiţă. La Antena 3 e mare sărbătoare. Mugur Ciuvică declară cu satisfacţie: „Iată că oamenii, doar mergînd la urne, pot schimba ceva“. Curat pot schimba ceva! Muzica, muzica!

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.