Mame și mama

Publicat în Dilema Veche nr. 987 din 9 martie – 15 martie 2023
Zizi și neantul jpeg

Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie. Totdeauna mi s-a părut că e ceva prea formal, prea scorțos în aniversarea oficială a femeii. Nu că n-ar fi fost nevoie să fie una. Căci cred că e nevoie. 

Dar, mereu, la școală ori grădiniță, aniversarea asta era prea minuțios și riguros pregătită, prea formal și deloc cu umor. Copiii nu erau liberi să le deseneze mamelor lor ce aveau ei chef, erau orientați spre ce credeau profesorii că e adecvat. Totul era idilic și cu floricele, mama era o ființă suavă căreia i se dedicau niște ode închistate. În caz că erai mamă, era oricum înduioșător că ți le dădeau, dar, cumva, ți-era milă că fuseseră puși să le facă pentru tine, că fuseseră dresați să producă ceva conform „standardelor”. Căci, pînă la urmă, tot șpilul copilăriei era să fie lăsați în voia imaginației fiecăruia și nu aduși la un convențional numitor comun. 

Din fericire, am găsit recent două portrete ale mele desenate de copilul meu în vremea grădiniței. Dar nu cred că la grădiniță, ci acasă. Sînt minunate prin libertatea lor. Și prin sinceritatea cu care e tratat modelul: nu sînt deloc flatante, mama de acolo e un amestec fovist de roșu și verde într-o formă cam otova. Și totuși, am găsit o oarecare asemănare. Și am fost încîntată de ele: erau exact ce te-ai fi așteptat să deseneze, liber, un copil de 3-4 ani. 

Era interesant cînd băiețelul meu venea casă cu creațiile de la grădiniță și apoi de la școală și mi le înmîna, emoționat. Mă emoționa aproape pînă la lacrimi și pe mine, dar, în același timp, mi se părea incredibil că-mi sînt adresate. Că eu trecusem, pe nesimțite, în rolul ăsta atît de important, pînă la urmă: cel de mamă. Că eu eram, acum, mama cuiva. Și că mie mi se închinau ode și mi se dăruiau tot soiul de creații cu ambiții de perfecțiune, fie că erau desene, colaje, mărgele din paste ori figurine de plastilină. Că eu mă aflam pe un soi de piedestal care-mi conferea, pe neașteptate și cu uluire, un statut privilegiat, într-un fel. Că mă integram într-o categorie, una recunoscută. 

Categorie care mă făcea să vin să-mi iau copilul de la grădiniță, iar alți plozi de acolo să spună: „Uite-o pe mama lui Luca. Luca, a venit să te ia!”. Mi se părea aproape incredibil să aud asta, eu, care mă simțeam în continuare, în sinea mea, ca și cum mama ar veni să mă ia pe mine. Mama, care era mereu altfel decît toate celelalte mame: frumoasă, aproape perfectă, din complet alt film, ireală în peisajul general. Înaltă, cu părul mereu lung și bine îmbrăcată, în ciuda mizeriei epocii, atentă la detalii și elegantă. De multe ori eram jenată, într-un mod absurd, de frumusețea ei cînd venea să mă ia. Bătea la ochi, ieșea în evidență, și eu aș fi vrut să fim doar niște puncte în marea de oameni, să ne-nghită mulțimea și să redevenim noi însene odată scăpate din teritoriul comun. La școală sufeream de nesuferita boală a conformismului și integrării. Simțeam că ai mei erau altfel, că nu se potriveau în tabloul general. Și în loc să mă bucure chestia asta, eu îmi doream să am aceeași vitrină cu serviciile bune în sufragerie, aceeași lampă cu ciucuri de sticlă și același covor persan. Îmi doream ca și mama mea să poată face, la fel ca doamna Popescu, sendivșuri cu icre, brînză frecată și ouă umplute. 

image

Din fericire, mama nu a fost așa. Nu s-a lăsat înfrîntă de feminitatea cam de speriat a epocii. Nu a devenit niciodată o matroană corpolentă și acrită de lipsuri și greutăți, cu părul în bucle mici și drapată într-o rochie gen capot. Și-a păstrat mereu strălucirea uneori prea orbitoare pentru peisajul din jur. Dar astea erau datele ei și așa erau vremurile. 

Noroc că temperamentul ei nu-i era la fel de suav precum feminitatea. Mama a fost mereu o luptătoare. Nu s-a lăsat nici în vremurile în care vînzătorul era stăpînul nostru și a scris, de fiecare dată, conștiincios în condicile de sugestii și reclamații orice neregulă. S-a luptat pentru drepturile ei și ale noastre în vremuri în care era o dovadă de curaj s-o faci chiar și în „fleacuri” cotidiene. Și m-a învațat că feminitatea formidabilă își are bine-mersi locul nu alături de neajutorare, ci de temeritate.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.