Listă de cadouri

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Spital, în Franţa jpeg

Moş Crăciun a trecut, deja, cu siguranţă, pe la cei mai mulţi dintre voi. Desigur că aţi primit cadouri mirobolante, senzaţionale şi, în special, dorite. Şi totuşi, uitîndu-mă mai ales pe diverse site-uri de... daruri, îmi permit să fac o succcintă şi neîndemînatică Listă de cadouri posibile, dar... Slavă Domnului (veţi vedea), pierdute.

Veioza proiector cer înstelat Romantic Master – „pentru oricine se poate bucura să admire cerul înstelat deasupra capului, chiar în camera sa!“. Cerul înstelat poate fi la propriu deasupra noastră, cu numai 39,99 lei. Ba mai mult de atît, „Poate afişa configuraţia unor constelaţii adevărate în poziţiile de pe cerul nocturn corespunzător celor 12 luni ale anului, împreună cu lumini date de LED-uri roşii, albastre şi verzi, pentru efecte vizuale sporite“. Totul cu niscaiva baterii şi butoane... (funnybox.ro)

Tot pe linia sclipitor-fosforescentă, înaintăm, mai adînc, în spiritualitate şi... credinţă: nu doar stelele îţi pot lumina camera, ci şi Fecioara Maria însăşi: „Lumina protectoare de un verde fosforescent, înfăţişînd-o pe Fecioara Maria; Sfînta Fecioară Maria va veghea zi şi noapte asupra celor dragi, strălucind în întuneric! – 34,11 lei, testat în Franţa“ (decorix.ro).

Dacă nu vrem univers, şi nici credinţă, putem avea pur şi simplu dragoste, omenească, dar tot luminoasă: Pernă decorativă tip lumină de ambianţă în formă de inimă: „Printr-o simplă apăsare o puteţi porni şi veţi simţi cum dragostea parcă emană din strălucirea ei pulsatorie. (...) Proiectată pentru a vă ajuta să vă relaxaţi, această superbă pernă de pluş extra conţine o multitudine de LED-uri cu consum infim de energie, care pulsează într-o strălucire roşie amoroasă, tocmai parcă pentru a re-creea tandra bătaie a unei inimi indrăgostite“. Desigur, un pic mai scumpă: 179,99 lei (funnybox.ro).

Putem să ne dorim... mai mult, în altă cheie: Vrem să avem lumea la picioare? Sau, mai bine-zis, pe vîrful limbii? Atunci optăm pentru un „Minibar în formă de glob pămîntesc“ (luxurygifts.ro). Globul, încorporat într-o măsuţă, se deschide fix la jumătate, lăsînd loc sticlelor şi paharelor bine circumscrise.

De altfel, globul terestru poate fi suport pentru orice: pentru CD-uri, un joc de şah, chiar şi pentru cărţi. Spun „chiar pentru cărţi“, pentru că, altfel, cărţile, în poetica darurilor, par a fi tratate mai curînd ca simple coperţi fără conţinut: „Glob pămîntesc între două romane şi placuţă pentru personalizare“ este un alt cadou oferit de luxurygifts.ro: „Un cadou deosebit pentru un bărbat!“.

Poate fi amplasat pe o poliţă cu cărţi la capăt de rînd, în bibliotecă sau pe birou. Despre cărţi se menţionează că sînt strict decorative.

De altfel, nu e singura situaţie în care cartea ocupă poziţii de acest fel: există o întreagă... linie de cadouri, intitulată Colecţia „Povestea Bibliei“. Biblia, în cazurile de faţă, nu e decît suport pentru cîte un obiect cu pretenţii (tot pe luxurygifts.ro): fie un înger placat cu aur 24K, cu cristale Swarovski, fie un pomişor cu cristale Swarowski. E drept că totuşi conţine, în fiecare caz, şi cîte un citat din... ea însăşi.

Nevoia de spiritualitate se poate manifesta şi altfel, mult mai... alambicat: „Set Schiţă Lafayette pe Hîrtie Manuală & Stradivari Nectar Garling“ (borealy.ro). Sună total criptic. Să explicăm: „Un cadou pe sufletul nostalgicilor vremurilor de odinioară, acompaniat de dulceaţa unui vin maiestuos (...). Unul dintre cele mai cochete hoteluri ale Bucureştiilor vechi, Lafayette, revine în atenţia dumneavoastră (...): pe de o parte reprezentarea sa sub formă de schiţă, ilustrîndu-l în deplinătatea grandorii sale, şi, pe de alta, sub forma hîrtiei manuale pe care a fost realizată ilustraţia, recunoscută pentru textura deosebită (...). Grandoarea trecutului se reflectă şi în demidulcele vin Stradivari Nectar Garling, produs din struguri dulci (...) şi îmbuteliat în sticle – simbol al maiestuozităţii“ (borealy.ro).

Mult sclipici şi multă spiritualitate cu orice preţ, fără substanţă, în mod real. Nu-i mai bine să apelăm la un hamster vorbitor (funnybox.ro), care nu face altceva decît să repete ce spunem, pe alte diverse tonuri?

Sărbători fericite!

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Ana de Armas foto profimedia 0712797429 jpg
Filmul „Blonda“, despre Marilyn Monroe, desființat de critici și de fani. Scena de sex oral cu JFK e „înfiorătoare și nebunească“ FOTO
Ținând cont de ororile îndurate în 36 de ani de viață, e o ușurare că Marilyn nu a trebuit să sufere și din cauza filmului „Blonde“, cel mai recent exemplu de divertisment necrofil, scrie New York Times.
Razboi in Ucraina FOTO Ministerul ucrainean al Apărării jpg
Ritmul infernal al contraofensivei Kievului, un coșmar pentru ruși VIDEO
Modul excepțional în care a funcționat ofensiva ucraineană a permis trupelor Kievului să recucerească Lîman, un nod strategic de transport din nord-estul provinciei Donețk.
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
1,5 milioane de uniforme militare rusești ar fi dispărut: „Nimeni nu poate să explice”
Parlamentarul rus al regiunii Zabaikalsk, generalul-locotenent Andrey Gurulev, a declarat că 1,5 milioane de seturi de uniforme militare au dispărut, relatează site-ul local Tayga.info.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia