La drum – propriul road movie

Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
La drum – propriul road movie jpeg

Dacă ar fi după mine, aş alege să fiu mereu

Dar nu oricum, ci pe post de pasager: mi-ar plăcea să fiu tot timpul purtată de ici-colo, prin lumea largă, fără să mă opresc decît pentru scurt timp şi fără să ajung neapărat la vreo destinaţie. 

Probabil din acelaşi motiv îmi place să mă legăn în orice, de la balansoar la mai complicatele carusele din parcurile de distracţii. Senzaţia de plutire (dar una destul de sigură, fără riscuri explicite), prelungită – desigur, nu la infinit, dar cît de mult se poate –, e una dintre cele mai fericite pe care le-am trăit vreodată. Probabil că aduce cu ideea despre zbor a unei persoane destul de prudente. Zbor pe care unii îl visăm, şi care pentru mine se concretizează în cel pe care-l încercau Wendy şi fraţii ei cînd Peter Pan îi învăţa să zboare, sau Micaela din

(Andre Maurois), cînd încerca să devină zînă. 

De mică, aveam un program bine stabilit, pe care, recunosc, îl cam uram. Nu-mi plăceau lucrurile fixe, deşi le înţelegeam rostul, deşi persoanele cu care făceam diverse activităţi, de la engleză la exerciţii pentru ochi şi gimnastică erau cît se poate de agreabile. Pur şi simplu, de cîte ori mă îndreptam către un astfel de loc al necesităţii, îmi doream ca respectiva acţiune să nu aibă loc. Meditaţia să se anuleze, ora de gimnastică să fie sistată etc. Ceea ce savuram era agitaţia spre aceste locuri, drumul în sine. Desigur, nimic nou în asta: copiii din toate timpurile au avut aceeaşi senzaţie, începînd cu Scufiţa Roşie, care nici nu a mai apucat să ajungă la Bunica... 

Pe drum, de multe ori însoţită de bunicul meu, care era un taciturn, puteam să visez la ale mele, fără să mă întrerupă nimeni. Fie că stăteam pe scaunul vreunui troleibuz, fie că goneam pe străzi, chiar printre maşini. Pentru că eram condusă, şi aveam încredere în însoţitorul meu, nu conta exteriorul drumului, oricîte asperităţi ar fi avut, ci doar interiorul meu. De fapt, succesul maxim al senzaţiei se datora combinaţiei dintre înaintare sau legănare, sau orice fel de mişcare continuă ar fi fost ea, lină sau nu, şi visarea adiacentă. „Pachetul“ celor două era cheia succesului, a unui succes, desigur, lipsit de orişice acoperire practică. Din păcate, timpul (uneori, de fapt de cele mai multe ori, chiar trebuia să ajungi în anumite locuri...) punea capăt, sec şi dureros, acestor senzaţii. 

Revenind. La drum întîlneşti tot soiul de locuri şi persoane. Vizionarea lor

îţi conferă un fel de superioritate – în sensul că, dacă nu te poţi implica prea tare, nu eşti cine ştie ce afectat. O superioritate afectivă, căreia îi putem spune şi superficialitate. Îţi vizitezi „rădăcinile“, ca-n

-uri precum

(Alexander Payne, 2013) sau fostele amoruri (ca-n B

2005, Jim Jarmusch), ori încerci să-ţi regăseşti identitatea pierdută după o traumă, ori o schimbare esenţială – personală

2002, Alexander Payne), ori de familie

Jonathan Dayton, 2006, Valerie Faris). Pe drum, te întîlneşti, ca-n basme (cele mai vechi

-uri, cu Făt-Frumos şi calul lui...) cu tot soiul de personaje episodice, sau adjuvante, de genul Sfînta Duminică, Zîna cea bună, Fomilă sau Setilă ori vreo albină sau furnică. 

Acestea îţi pot da cîte un sfat, sau pot măcar, dacă sînt dintre cele înţelepte, să-ţi mai arate mersul lumii, şi să te mai ajute să-l înţelegi. Să te ajute să alegi soluţia „corectă“ la vreo cotitură, ca să nu nimereşti în fundătura care te paşte dacă alegi drumul greşit. Sau, dimpotrivă, te răpesc, precum Calypso ori Circe pe Ulise, ori Lupul pe Scufiţa Roşie – te abat de la drumul drept, deturnîndu-te de la scopul final (dacă ai vreunul clar în minte) pentru o perioadă. 

Soluţia e să-ţi găseşti, în cele din urmă, rostul: fie că e vreun punct fix de pe la marginea drumului, fie că e în mişcare. Numai să fie al tău şi să conteze. Aşa te poţi bucura în continuare de drum, şi poţi îndura trecerea timpului care-ţi fragmentează alunecarea, legănarea, visarea.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

horoscop financiar 1 webp
Horoscop 30 noiembrie. Zodia care se concentrează pe bani și-i ignoră pe cei dragi
Citește horoscopul zilnic din 28 noiembrie, cu previziuni pentru toate semnele zodiacale, realizat de astrologul Click!, Lorina. Iată ce ți-au pregătit astrele ziua de marți, 30 noiembrie.
proteste violente china covid noiembrie 2022 jpg
Scânteia care a declanșat furia chinezilor sătui de dictatura lui Xi Jinping: proteste violente în China
În timp ce mii de oameni au ieșit în stradă în orașe pentru a protesta față de restricțiile Covid, o națiune epuizată s-a întrebat cât de mult mai trebuie să suporte politica „zero COVID” a președintelui Xi Jinping.
Bloc aida szilagyi FOTO renasterea banateana
O consilieră USR din Timișoara a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței
Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a construit ilegal un bloc într-o zonă de case. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv în procesul deschis de vecinii familiei Szilagyi.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.