La ce sînt bune jocurile online? – un scurt instructaj pentru părinţi

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
La ce sînt bune jocurile online? – un scurt instructaj pentru părinţi jpeg

Cu cîteva zile înainte de începerea şcolii, verişoara mea şi-a dus copilul la mall ca să-i cumpere pantofi. Ochise deja o pereche convenabilă ca preţ, într-unul dintre magazine. „Ei, îţi plac, sînt buni?“ l-a întrebat pe puşti în timp ce îi proba, destul de mîndră de alegerea ei. Mihai îi încălţase la repezeală şi se uita tot timpul la ceas. „Da, hai să-i luăm şi să mergem!“ Se vedea de la o poştă că puştiul nu era prea încîntat de alegerea mamei, dar voia să scape cît mai repede de toată corvoada şi să ajungă acasă. „Sigur nu vrei să mai încerci şi alţii? Nu stăm foarte bine cu banii şi altă pereche nu pot să-ţi mai iau prea curînd…“ Mama lui începuse să se enerveze – era clar că băiatului nu-i plăceau pantofii, însă cel mai tare o deranja faptul că el nu dădea doi bani pe ritualul „cumpărării“ lor, pe care ea îl pregătise din timp. Şi avea un motiv întemeiat. „Hai, mami, să mergem, please, că peste un sfert de oră avem război!“ îi dezvălui el în final. Verişoara mea ştia vag despre ce era vorba – războiul săptămînal din 4Story, programat la o anumită oră, pe care Mihai nu putea să-l rateze sub nici o formă, căci aveau nevoie de el. Juca jocul de mai bine de jumătate de an, avea aproape level maxim, cea mai bună armă din joc şi nu putea să-şi lase baltă camarazii de luptă. Mama lui n-ar fi înţeles niciodată aceste lucruri. Şi atunci el oftă: rl (real life) poate fi atît de anostă uneori, trebuie să mergi la şcoală şi să-ţi cumperi pantofi.

Mihai are un sentiment de admiraţie faţă de mine: sînt un om matur, aproape de vîrsta mamei lui, care joacă jocuri, ştie ce e acela un event şi cum să se poarte cu un noob (o persoană, din joc, care habar n-are să joace şi nici nu dă semne că ar vrea să înveţe). Mi-a făcut chiar şi un cont pe un stream de jocuri, însă nu l-am folosit, i-am explicat că eu nu joc decît un singur joc – Atlantica Online (un mmorpg, desigur). De curînd, i-am povestit că mi s-a oferit un job în joc, cel de Officer (un soi de lider) în ghilda din care fac parte de aproape un an, remunerat cu bani din joc, şi că nu ştiu dacă să-l accept sau nu. Mihai mă înţelege perfect pentru că vorbim un limbaj comun. Iar eu îl înţeleg pe el. De pildă, nu mi se pare mai nimic în neregulă că el şi prietenul lui cel mai bun, Alex (care locuieşte la două blocuri distanţă) se întîlnesc zilnic, uneori doar în joc, şi îşi petrec ore bune împreună (de fapt, caracterele lor). În timp ce avatarele lor formează un party şi o pornesc împreună la luptă, cei doi puştani se coordonează unul pe altul prin telefon (minute nelimitate): „Hai, mergem la mapa aia (de la map=hartă=scenariu de joc)… au băgat mape noi! Uite-l că vine! Mă, eşti prost? Tu n-ai văzut mob-ul ăla? (mob = monstru virtual). Dă-i cu magic… stai că n-am destule Magic Points! Dă-i la cap! Stai că vine un boss! (boss = un mob mai mare şi mai puternic). Da, e ăla cu mult HP! (HP = health points, adică boss-ul are sănătate multă şi moare greu!). Ah! E level 80. Dă-i un Magic Seal! (Magic Steal = sigilarea magiei boss-ului, ca să nu mai poată să atace cu vrăji!) Ah, sînt mort! Învie-mă, pls!“

O înţeleg însă şi pe verişoara mea şi exasperarea ei. Mihai are performanţe bune la şcoală, însă nu pare să-i placă nici o materie în mod deosebit. (Da, pentru că nici matematica, nici româna nu au cum să fie mai interesante decît viaţa virtuală.) Mihai nu face suficient sport. (Cîtă transpiraţie presupune un raid! Păcat că nu se pune!) Mihai nu are suficienţi prieteni la şcoală, în cartier. (Însă are destui cu nick-uri gen BloodyAss, Killeru, MagicLady etc. cu care comunică la un mod real.) Mihai îşi petrece prea mult timp cu ochii într-un ecran. (Ei, peste vreo 50 de ani nu vor mai exista ecrane şi ne vom petrece timpul efectiv în joc. Sînt convinsă că la asta se va ajunge.) Mihai îşi pierde prea mult timp cu jocurile. (Da, pentru că din păcate dau dependenţă. Şi cu cît i le va interzice mai tare, cu atît îşi va dori să joace mai mult.)

Am văzut de curînd un documentar despre copiii chinezi dependenţi de jocuri, care erau aduşi de către părinţii disperaţi într-un soi de stabiliment de „reeducare“ (creat în spiritul chinez, desigur). Era mai mult o şcoală de corecţie – cu gimnastică de înviorare şi, în general, mult sport, mese regulate, un soi de terapie de grup în care psiholgii le explicau cît de nocive sînt jocurile şi ce „păcate“ faţă de societate comit dacă joacă online, iar puştanii îşi dădeau coate, rîzînd, ora stingerii şi desigur nici un gadget, nici o conectare la net. Adolescenţii din film suportau cu stoicism toată această perioadă de prizonierat şi de abstinenţă şi discutau non-stop între ei doar despre performanţele lor virtuale. Filmul m-a înspăimîntat un pic – aceşti copii nu mai trăiesc deloc în viaţa reală, de care pur şi simplu li se rupe, trăiesc doar prin intermediul caracterelor lor. Nu pot fi vindecaţi. Totuşi, unul dintre ei spune, la un moment dat: „Noi nu sîntem nişte roboţi. Şi nici nu jucăm cu nişte roboţi. În spatele unor avataruri, a unor nickname-uri sînt oameni reali… ca mine, ca tine! Vin în joc cu sentimentele lor reale. Eu sînt un băiat timid, în joc mă simt puternic, apreciat. Viaţa din joc e perfectă!“

De multe ori, de altfel, am rămas uimită de cîtă „umanitate“ există în lumea virtuală. De cîtă înţelegere şi solidaritate. După doi ani de experienţă constantă ca jucător care a început, de fapt, ca un experiment social, mă adresez în primul rînd părinţilor pentru care jocurile pe calculator sînt o mare problemă (uneori doar pornind de la „regula“ infailibilă: „Pe vremea mea nu era aşa!“). Aşa că nu le acceptă, aplică pedepse şi parolează computere, toate aceste reacţii pornind de fapt din teama (într-un fel firească) faţă de ceva nou şi necunoscut (care în aparenţă este nociv pentru copilul lor). Părinţii nu au la ce se raporta, cel mult au jucat Pacman sau Tetris pe un Spectrum sau 486, nu au cum împărtăşi experienţele din joc ale copiilor lor şi, astfel, se îndepărtează în mod constant de ei. În momentul în care le interzic să se joace, amputează, de fapt, o parte din viaţa lor, în contextul actual. După toate semnele, viitorul este online (nu comentăm dacă e bine sau rău). Aşadar, ne dorim să avem nişte copii inadaptaţi? Jocurile au şi părţile lor bune, atît în educaţie cît şi în formare, desigur în doze decente care se vor stabili de comun acord cu copiii, căci după ce vor realiza că faceţi eforturi de a le înţelege, vor fi mult mai receptivi. Mai jos voi înşira cîteva motive pentru care i-aş încuraja pe copiii de astăzi să se joace.

Comunitatea

Mai întîi, ce este un MMORPG? (căci despre asta vorbim, în general). În engleză, ar fi Massively multiplayer online role-playing game. Mai pe înţelesul tuturor, este vorba despre un joc online în care un număr mare de jucători interacţionează unul cu altul, fiecare asumîndu-şi rolul unui caracter ficţional, într-o lume fantastică.

Dacă acum m-ar întreba cineva ce este globalizarea, probabil că i-aş răspunde că e un MMORPG. Un rol esenţial în joc îl are, de fapt, comunitatea, dacă ea n-ar fi existat, probabil că aş fi părăsit de mult lumea din Atlantica Online. Aşa cum spunea şi adolescentul din documentarul chinezesc, în spatele acestor nick-uri şi caractere sînt oameni reali, de etnii şi vîrste diferite, cu preocupări diferite şi, treptat, petrecînd un timp în joc, începi să te ataşezi de ei, ca de nişte prieteni reali, fiind conştient totuşi de convenţia jocului. N-aş vedea de ce acest tip de ataşament virtual ar fi diferit (şi greşit) faţă de ataşamentul din rl. Aceleaşi mecanisme ale relaţiilor sociale funcţionează. Iar „globalizarea“ de acest gen înseamnă în primul rînd Cunoaştere, o fereastră deschisă şi foarte la îndemînă spre lumea cea largă (prin intermediul chat-ului jocului). Şeful ghildei din care fac parte are 42 de ani şi este, aşa cum ne-a mărturisit, „un canadian rătăcit în Texas“. Îi plac bărcile şi cu toţii l-am felicitat cînd fetiţa lui a cîştigat un concurs de aeromodele. Din cînd în cînd, „dispare“ din timpul unei misiuni, cerîndu-şi scuze şi precizînd în glumă că „wife aggro“ (aggro = termen din joc, folosit atunci cînd monştrii te atacă pe neaşteptate), chemîndu-l la masă sau trimiţîndu-l pînă la supermarket. În ghildă, sînt mulţi jucători din America de Sud, din ţări pe care am ajuns să le cunosc cît de cît şi datorită lor. Alex e din Ecuador, însă a emigrat în Spania, unde merge la facultate şi îşi doreşte să devină programator. De curînd ne-a trimis un mesaj la toţi, în care ne-a explicat că nu mai poate juca o vreme, începe şcoala, va fi un an greu şi va avea serios de învăţat. Totuşi, l-am văzut aseară în Nation Dungeon (un fel de „război“ de-al lui Mihai), călare pe un dragon, şi i-am atras atenţia să nu cumva să chiulească de la cursuri. Avem şi un tată şi un fiu – AnetSword, pensionar, peste 60 de ani şi băiatul său MeditatedPie. Pie joacă din an în paşti, aşa că tatăl îi administrează contul. Belaro (pe numele lui american George) joacă împreună cu soţia sa KingJimmi (aşa o cheamă pe pisica lor). „Bel, hai să facem un Guild Dungeon. Cheamă-o şi pe King!“ „Nu pot, doarme!“ „Păi, trezeşte-o, dar be gentle!“ „Nu îndrăznesc să fac asta!“ „LOL!“ Există şi cupluri care s-au format în joc, uneori chiar din ţări diferite. S-au vizitat, s-au plăcut, iar acum sînt împreună în rl. CannonBe e un belgian sensibil şi timid care încă mai speră că-şi va găsi o iubită în Atlantica. Cu DarkSara am făcut schimb de link-uri de site-uri cu pantofi (din Suedia şi din România). Din cînd în cînd, jucătorii se lansează în discuţii vii şi polemice despre politică, economie, obiceiuri locale, tabu-uri (un musulman mă tot bătea la cap de ce la vîrsta mea nu sînt măritată şi că „nu e bine“), mersul lumii în general.

Dacă n-ar fi fost Atlantica, n-aş fi avut ocazia să cunosc oameni din atîtea locuri de pe Pămînt şi nici să-mi fac o idee despre ce înseamnă „omenire“ în general. Limba oficială a chat-ului este engleza, o engleză simpatică, „internaţională“, căci toţi facem eforturi ca, în primul rînd, să ne înţelegem unii pe alţii. În ciuda prescurtărilor pe care trebuie să le înveţi ca să nu fii noob, nivelul meu conversaţional a crescut enorm în ultimul an.

În plus, în joc contează foarte mult întrajutorarea. Nu poţi face nimic de unul singur. Principiul general valabil este cel de Share. Astfel, copilul care se joacă va învăţa că e bine să oferi, ca să primeşti ceva în schimb şi va aplica acest principiu şi în viaţa reală.Toată lumea e drăguţă şi politicoasă (nici n-ar avea de ce să nu fie, în fond e doar un joc), iar cei care nu sînt primesc banned (adică sînt reduşi la tăcere). Cam aşa funcţionează Comunitatea. Nu i-am mai pus la socoteală pe cei under 18 care tot timpul se plîng că părinţii nu-i lasă să se joacă şi că îi aggro mereu.

Self-esteem

Părinţii care nu ştiu despre ce este vorba vor vedea cum copilul lor storceşte nişte creaturi de pe un ecran care la răstimpuri se va umple de sînge, schimbă arme cu repeziciune, împuşcă, taie, hăcuieşte. Şi vor trage concluzia că jocurile incită la violenţă. De cele mai multe ori, violenţa din jocuri e doar o convenţie, un entertainment pur, jucătorii nu o mai evaluează la valoarea ei reală. Este ca violenţa din filmele lui Tarantino, cine o mai crede? Majoritatea MMORPG-urilor au ca principiu lupta dintre Bine şi Rău. Desigur, jucătorul este cel bun. El are nişte misiuni de îndeplinit (quest-uri) şi nişte sarcini (task-uri). Copilul jucător ştie că, dacă nu-şi duce la îndeplinire task-urile, nu va avansa în joc. Aşadar, jocul impune un anumit tip de disciplină. În Atantica sînt şi aşa-zisele Dailies, sarcini zilnice, un fel de „teme“. Sînt plicticoase, însă poţi învăţa din joc că rutina e necesară uneori.

Un mare plus al jocurilor online (în afară de cele pay-for-win, în care nu poţi ajunge departe, dacă nu cumperi itemuri ca arme, potiuni, licenţe cu bani reali de la Item Mall) este faptul că jucătorii pornesc în joc cu şanse reale. De aceea, mulţi spun că este o societate perfectă. Cine nu munceşte nu poate să atingă un anumit nivel, nu poate să devină şef de ghildă, să conducă un raid etc. Iar cei care ajung sus au parte de respectul real al celorlalţi jucători. E adevărat, părinţii nu-şi pot lăuda copiii pentru astfel de performanţe. Însă, ei nu ştiu faptul că self esteem-ul din viaţa reală a copilului creşte în mod automat. Brusc, el se simte în stare de multe lucruri, pentru că are habar ce înseamnă, de fapt, o competiţie. Uneori, mă surprind pe stradă că mă gîndesc cu cît de mare uşurinţă am omorît un boss de care, în urmă cu zece level-uri, nici nu puteam să mă ating, iar ceilalţi jucători din party au făcut wow, îmi îndrept spatele şi zîmbesc.

Economia

Toate jocurile au o economie de piaţă funcţională (pentru că e controlată oarecum de adminstratorii jocului) care se bazează pe cerere şi ofertă, trade-uri între jucători. Poţi să „produci“ cîte ceva prin Craft şi poţi vinde ceea ce produci. Poţi să cumperi ieftin, să urmăreşti preţurile şi să vinzi mai scump. Îţi petreci o mare parte din timpul de joc la Market-ul general, însă ai posibilitatea de a-ţi face magazinul tău (un my store). Orice jucător îşi doreşte să acumuleze, să aibă o armă mai bună, o armură invincibilă. Aşadar, există şi aici un soi de competiţie (ca în viaţa reală), există bogaţi şi săraci. Însă chiar şi pentru un copil de 10 ani, un MMORPG este o lecţie de economie, căci nu poţi să joci dacă nu ştii cît fac 4 x 4, dacă nu compari preţuri şi nu gîndeşti din perspectiva financiară (cu banii din joc, desigur). Totul e să nu încurci nişte lucruri, aşa cum am păţit eu cînd am vîndut o armură +7 şi primul meu gînd a fost să merg şi să-mi plătesc întreţinerea. Lol.

O scurtă concluzie – nu mă simt vinovată pentru faptul că mă joc, nu mi se pare un timp pierdut, dimpotrivă, e un mod mai eficient de relaxare decît multe altele. Şi mi se pare un cîştig că pot privi lumea şi din această perspectivă.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.