Iubire

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Zizi și neantul jpeg

Cînd pui un asemenea titlu, se presupune că va urma ceva siropos. Că va curge sînge din inimi și că un șuvoi de trăiri înflorate ne va lua pe toți pe sus. Dar nicidecum nu e vorba de așa ceva. 

Există o infinitate de tipuri de iubire pe lîngă cel siropos, lipicios, mai sus menționat. În copilăria mea am avut norocul să fiu înconjurată de iubire din mai multe părți decît se petrece de obicei. S-a întîmplat ca atunci mai mulți oameni apropiați să aibă disponibilitatea de a iubi un copil. Și s-a nimerit ca acel copil să fiu eu. Și toți oamenii ăștia apropiați, rude și prieteni, au constituit un fel de cerc de foc în jurul meu. Care m-a făcut mai întîi să mă simt atît de în siguranță. Și apoi să-nvăț să mă mișc natural cu un asemenea inel de foc și de sentimente în jur. 

Problema a fost că, fiind atît de încărcată de iubire, aceasta fiind, practic, combustibilul meu, am ajuns să nu funcționez decît cu o supradoză de așa ceva. Am devenit o mașină nu tocmai eficientă și costisitoare, care înghite prea mult combustibil premium. Fără șuvoaie și străluciri, am ajuns să nu mai pot fi pe linia de plutire. Multul și extraordinarul au ajuns să mi se pară obișnuit și cotidian. 

Asta ar fi partea mai puțin bună. Partea bună e că am acumulat provizii de iubire. Că am devenit o cămară plină cu borcane și conserve nu cu castraveți, gogoșari ori sardine, ci cu senzații și sentimente. Această aglomerare de provizii pe viață nu mi-a fost inutilă: în varii situații (în cele mai multe dintre ele), mi-a furnizat suficientă muniție cît să răzbat prin zidul, devenit permanent, de indiferență din jur. M-a echipat cu o armură nu de metal, ci din vată de zahăr și bezele. Care, culmea, s-a dovedit suficient de folositoare cînd nu te-ai fi așteptat.

Dar m-a și împovărat, să zicem, cu o plăcută, însă complicată misiune implicită: să azvîrl, pe cît pot, în jur, precum cu confetti dintr-un pachet la petreceri, hălci din această iubire (căci nu știu cum să-i spun altfel) primită. Să întorc darul, dar nu formal, nu ca pe o obligație neplăcută. Ci pur și simplu atunci cînd îmi vine, cînd se leagă lucrurile, cînd e adecvat. Și întoarcerea asta să mă acrediteze, neoficial, drept un soi de Cupidon universal și nu atît de țintit.

Pînă una-alta, pînă să discutăm dacă și cît am reușit să fac asta în viața de toate zilele, pe scară mai mult sau mai puțin largă, o să-i amintesc, măcar în trecere, pe cei care mi-au asigurat cercul ăsta de foc și de protecție. Părinții mei, fiecare în felul lui: mama mea Gabi, luptîndu-se, cu supraputerile ei, să-mi croiască în jur cea mai bună lume posibilă în condițiile în care, de fapt, trăiam în dictatură și n-aveam acces la mare lucru; tatăl meu Slavomir – care s-a străduit, cu aceeași osîrdie, să-mi creeze și o lume imaginară formidabilă în jur, care să nu mă lase să simt direct, ca o otravă pe piele, ideologiile criminale, pînă la urmă, ale epocii. Bunica mea Tincuța, care a reușit să-mi ofere stabilitatea unei gospodării așezate într-un moment al lipsurilor și al neașezării. Bunicul meu Tache, modelul meu întru corectitudine, dar și îndrăzneală, care nu se lăsa doborît de nimic și care m-a învățat cum să fac față lucrurilor complicate cu mijloace simple, care țin doar de mine. Unchiul meu Radu, care a rămas un model de cum să te menții fără pată și să nu-ți pierzi simțul umorului într-o lume cu susul în jos. Oca, mama nașei mele Zizi, care mi-a deschis ochii asupra credinței și care mi-a dovedit cum iubirea poate face față distanțelor. Nașa mea Zizi, care, deși a emigrat de cînd eram foarte mică „pe lumea cealaltă”, a avut grijă să mă ajute, mereu, să am și eu acces la deliciile „Tărîmului Făgăduinței”. Reta și Vadic, prietenii noștri, care au contribuit la mitologia tatălui meu, scriindu-mi povești și inventînd personaje. Iar Reta, care era de fapt Clarette Wachtel, o pictoriță mai mult decît talentată, m-a învățat să desenez. 

Ei sînt doar începutul cel mai explicit al unei liste care a tot continuat. La care voi mai reveni.  Ideea e că nu poate trece vreun Sf. Valentin fără să mă gîndesc la ei, mai mult decît de obicei.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.