Indiferenţă şi morală

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Slavă Domnului că alegerile prezidenţiale s-au terminat cu victoria lui Iohannis. Şi nu spun asta neapărat din motive altruiste, pentru binele ţării şi al semenilor mei: toate astea sînt implicite. O spun, în primul rînd, din motive egoiste, personale. Dacă nu se schimba ceva, riscam să fiu înghiţită de una dintre cele mai rele tare ale lumii, în general: indiferenţa (cu toate conotaţiile ei posibile, de la nepăsare la depresie).

Niciodată nu am fost o persoană suficient de militantă. Am avut prieteni, pe care îi admir şi chiar îi invidiez şi acum, care au fost în primele rînduri la Revoluţie (sau ce-o fi fost ea, în 1989), care s-au luptat la propriu pentru libertatea lor şi a noastră, a tuturor, pe 21 seara şi în zilele care au urmat.

Nu spun că nu am făcut nimic. Mi-am făcut, în felul meu, mai molcom şi mai timid, totuşi (sper), datoria civică. Diversele datorii civice: am fost în seara de 21 decembrie la Intercontinental, am stat, mai prin spate, ce-i drept, am scandat, am fugit cînd scutierii au început să tragă în jos (e adevărat că o perioadă am fugit demn, fix pe bulevardul Carol, pînă m-am prins că există şi străduţele învecinate). Am făcut „gărzi“ împotriva... teroriştilor, la Universitate, am scos printre primele ziare studenţeşti la Casa Studenţilor, în timp ce în jur se trăgea (sau se simula că s-ar trage, din fericire n-am să ştiu niciodată). Am fost în Piaţa Universităţii, am cîntat, am scandat, m-am bucurat (deşi, recunosc, nu mi-a plăcut niciodată cînd, de la balcon, Marian Munteanu ori altcineva ne spunea „Acum staţi în genunchi!“, şi toată lumea stătea în genunchi etc.). Am votat la primele alegeri libere, cu Raţiu, pentru care am militat în demisolul în care locuiam pe atunci, lipind abţibilduri peste tot, inclusiv pe uşa WC-ului pe care-l împărţeam cu un domn venit din provincie să studieze (pînă-n ’89) la „Ştefan Gheorghiu“ pentru a deveni primsecretar. E adevărat, cînd au venit minerii nu am ştiut, eram în casă şi învăţam pentru examene, dar l-am auzit pe Ion Iliescu la radio mulţumindu-le şi am fost la conferinţa de presă făcută de Liga Studenţilor, cu colegii mei bătuţi de mineri...  

Nu pot uita, de asemenea, momentul 1996, cînd a fost... o revoluţie a votului, cumva asemănătoare celei de acum. Nu pot uita exaltarea pe care am simţit-o atunci cînd a ieşit Constantinescu, mai ales că era anul în care mi se născuse şi copilul, şi-i puteam prevesti o viaţă de – mai – bun augur... Nu mai comentez cum au evoluat lucrurile după – se ştie, din păcate, şi nu e foarte vesel. Nostim e că tocmai copiii născuţi atunci, în ’96, au avut ceva de spus la votul de acum, cînd şi-au exercitat acest drept pentru prima dată, şi au făcut-o responsabil... Voturile lor şi-au avut rostul în obţinerea actualelor rezultate.  

Ideea e că, după toate aceste momente, luptătoare sau exaltante, ba chiar şi după marile dezamăgiri, sentimentul care a urmat, în mare măsură, în ce priveşte viaţa publică, a fost indiferenţa. Nu că nu-mi mai păsa ce se întîmplă, dar lucrurile mergeau aşa, înainte, în dorul lelii, şi fiecare îşi vedea de treburile lui personale, într-un soi de... feudalizare a relaţiilor. Sau cel puţin aşa mi se părea mie: în jurul meu se structura o lume pe care preferam s-o „înfrunt“, cel mai bine, de sub pătura din patul uriaş în care citeam ori vedeam filme...

Evident, lumea din exterior era departe de a fi aceeaşi cu cea din diversele ficţiuni în care mă adînceam. Şi tocmai de aceea, soluţia nu era, nicidecum, cea a struţului. Ci înfruntarea respectivei lumi. Ceea ce mi se pare că s-a şi făcut, la aceste alegeri. Am avut, după mult timp, prima dată senzaţia că cele două lumi – interioară şi exterioară – mai pot coincide şi că trăiesc o... revoluţie. O altfel de revoluţie, evident, decît cea din ’89, dar, totuşi, o revoluţie. Măcar a mentalităţilor, măcar una morală.  

„Măcar“-ul ăsta nu are nicidecum rostul să diminueze importanţa unei schimbări morale. Dimpotrivă, aceasta mi se pare cea mai importantă. Sper să se întîmple într-adevăr. Indiferenţa despre care vorbeam să fie înlocuită cu implicarea...  

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.