Înălţătorul din derizoriu – Dallas Buyers Club

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Precum se ştie, Matthew McConaughey a cîştigat Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, iar Jared Leto – Oscarul pentru cel mai bun rol secundar masculin. Amîndoi – pentru rolurile din Dallas Buyers Club (2013), în regia lui Jean-Marc Vallée.

Un film pe care, citindu-i povestea, nu am ţinut, mult timp, să-l văd. Mi se părea ca va fi mult prea greu de dus şi sumbru. Cînd am văzut că are drept subiect o poveste cu un bolnav de SIDA, m-am gîndit imediat că trebuie să fie ori propagandistic, ori că urmează aceleaşi şabloane militant-lacrimogene (asta deşi Philadelphia, 1993, în regia lui Jonathan Demme, pentru care Tom Hanks cîştigase un alt Oscar, nu mi se păruse deloc aşa, ci un film de referinţă). Nu a fost nici una, nici alta. 

Filmul, pur şi simplu, m-a uimit. Nu s-a potrivit aproape pe nici un şablon, nu a avut mai nimic convenţional, din punctul meu de vedere. Ron Woodroof, eroul interpretat de McConaughey, e un cowboy neconvenţional, în ciuda afimaţiilor sale repetate în sensul îngroşării identităţii lui de acest tip. Începutul, în care, împreună cu „tovarăşii“ săi, dezbate, prin 1992, cazul Rock Hudson, unul dintre primele exemple notorii de contaminare cu virusul HIV, e relevant în privinţa delimitării identităţii şi apartenenţelor lui Ron: el e un membru „marcant“ al grupului de macho men, consumator extrem de băutură, droguri şi femei; dar, în acelaşi timp, are şi o poziţie oarecum singulară, pentru că îi păcăleşte chiar pe membrii propriului grup, care sfîrşesc prin a-l alerga, dorind să-l bată.  

Cînd află că testul HIV i-a ieşit pozitiv, Woodroof refuză să creadă că ar putea fi contaminat cu aşa ceva. După ce i se face rău şi se documentează pe tema SIDA, află, spre stupoarea lui, că şi bărbaţii heterosexuali pot să ia virusul prin sex neprotejat ori injectare de droguri cu ace nesterile. De aici încolo, Ron încearcă să se trateze pe cont propriu, luînd medicamentul experimental de la spital, la negru. 

Cînd epuizează această sursă, descoperă o reţea ilegală de „vindecători“ şi traficanţi de medicamente anti-SIDA în Mexic. Ron intră în joc, devenind traficant de medicamente, atît pentru el însuşi, cît şi pentru cei ce vor deveni membrii viitorului Dallas Buyers Club. Faţă de cele 30 de zile cît îi dăduseră doctorii de la spital, Ron reuşeşte să trăiască şapte ani. De altfel, filmul se bazează pe o poveste reală, personajul Ron Woodroof fiind şi el cît se poate de adevărat (a murit de SIDA în ’92).  

Cea mai emoţionantă parte a filmului este relaţia dintre Ron şi personajul interpretat de Jared Leto, Rayon (al cărui nume, evident, nu e întîmplător ales), travestitul sau transgender-ul pe care şi-l ia drept partener. O mare parte a „înălţătorului din derizoriu“, despre care vorbeam în titlu, tocmai în relaţia celor doi rezidă: un macho homofob dezvoltă reale sentimente de afecţiune şi chiar de prietenie pentru exact opusul lui: un gay extrem, dacă pot spune aşa, care arată excesiv de efeminat şi pare să se poarte ca atare. Spun pare pentru că, de fapt, în multe din momentele esenţiale din viaţa celor doi, Rayon se dovedeşte cît se poate de bărbat: cînd îl acroşează pe Ron, la spital, prinzîndu-l exact cu ce ştia că ţine la un astfel de cowboy: jocul de cărţi, pe bani; cînd îşi negociază abil procentul din afacere; şi, în sfîrşit, cînd au nevoie stringentă de bani, Rayon nu ezită să facă cel mai mare sacrificiu posibil: se duce la tatăl său, cu care nu avea de mult nici un fel de relaţii, îmbrăcat în bărbat, să-i ceară...

Personajul său, înduioşător, un fel de înger carnavalesc, ne reabilitează cumva viziunea asupra travestiţilor, pe care opinia generală tinde să-i vadă strict hidoşi.

Interesantă e şi combinaţia de business cu ajutorarea celor în nevoie, pe care o practică Woodroof. Sigur că din afacerea lui ies bani, dar, în acelaşi timp, în perioada primelor cazuri de SIDA, el a fost printre puţinii care au asigurat tratamente funcţionale bolnavilor, în perioada în care FDA (Food and Drug Administration) oferea numai AZT (medicament cu efecte secundare îngrozitoare).

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.