Ţara are doi Moşi Crăciun - dar nici un preşedinte

Publicat în Dilema Veche nr. 410 din 22-28 decembrie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

- Basarabene, iarăşi (2) -

Mulţumiri celor ce-au apreciat textul cu ciorapi mulaţi (pe picior de basarabeancă) de săptămîna trecută, numai că acum vă invit să vă reveniţi în simţiri şi să nu mai încurajaţi clişeele sexiste cu privire la cetăţencele Republicii Moldova. Nu uitaţi că statul înrudit şi învecinat a avut deja o femeie prim-ministru (una cam bărbată şi – de-ar fi să ne luăm după numele partidului – cam comunistă, pe nume dna Grecianîi), în timp ce prima femeie premier de la noi deocamdată e subiect de bancuri, indiferent cine va fi. Drept care luaţi-vă gîndul de la femei – pentru că problema Republicii Moldova, în acest moment (şi de mai bine de doi ani încoace) e tocmai lipsa unui bărbat. Unui anume bărbat.

Acum doi ani, într-o noapte de decembrie, în România erau doi preşedinţi. În acel moment – ca şi astăzi – la Chişinău nu era nici unul (sau, mă rog, era unul provizoriu). Le puteam da vecinilor noştri unul încă de pe atunci (oricare, ca să nu fie cu supărare). Acum România are probabil trei preşedinţi: unul în funcţie, altul pretendent în opoziţie şi altul care probabil chiar va ajunge la Cotroceni peste trei ani. Azi, drept cadou de Crăciun, tot ce-ar putea face România mai bun pentru Republica Moldova ar fi să-i dea, ca ajutor nerambursabil, un preşedinte. Fie pe domnul Popeye „Băsescu“ Fără Spanac (care oricum pare mai popular la Chişinău decît la Bucureşti), fie pe domnul Tartă „Antonescu“ De Lămîie, pe care dincolo de Prut nu-l cunoaşte nimeni (deci surpriza ar fi cu atît mai mare), fie pe domnul Tiramisu „Nu tocmai“ Anonimescu, cel care se pregăteşte la Bucureşti pentru 2014.

Poate că vi se pare o glumă – cînd, de fapt, impasul prezidenţial al Republicii Moldova este unul serios. Pe 16 decembrie a.c., iarăşi, Parlamentul (de 101 membri) moldovenesc a eşuat în a alege preşedintele (chiar cu un singur candidat în cursă – abilul politician local Marian Lupu). Din păcate, nu atît lipsa unui preşedinte e problema – cît peisajul mai larg din spatele acestui impas. Parlamentul de la Chişinău musteşte de interese – unele în mod evident din afara ţării vecine. Nu e aici locul pentru o discuţie pe această temă (şi nici sussemnatul nu-i cel mai potrivit s-o pornească). Totodată, Parlamentul şi viaţa politică de la Chişinău mustesc şi de orgolii incredibile – ceea ce, pînă la urmă, mai umanizează interesele. Modesta mea opinie este că Republica Moldova trebuie să se întoarcă la alegerea preşedintelui prin vot universal – în locul alegerii de către parlamentari, cum cere Constituţia de-acum. Toate ONG-urile interesate de evoluţia proeuropeană a statului ar face bine să se concentreze într-un efort de recalibrare a legii fundamentale.

Paradoxul Republicii Moldova este că e lăudată la Bruxelles şi-i văzută ca exemplu de succes în raport cu alte state ex-URSS (a ştiut cît de cît beneficia de Parteneriatul Estic al UE, tranziţia puterii s-a desfăşurat prin alegeri etc.), dar, în acelaşi timp, cetăţenii republicii – indiferent de limba lor maternă – s-au săturat de ritmul (lent şi zigzagat) al reformelor. Cu un sistem electoral ce nu o avantajează, cu o „integritate teritorială“ care deocamdată joacă împotriva intereselor europene ale statului (mă refer aici la Transnistria, care e doar cu numele în graniţele ţării), cu o garnitură de oameni politici în care Bruxelles-ul, Moscova, Washington-ul sau Bucureştiul mizează cam pe aceiaşi oameni, Republica Moldova e, azi, cu mulţi paşi înainte (în direcţia bună) în raport cu state precum Belarus sau Kîrgîzstan ş.a., dar, simultan, ea e totuşi în spatele altora (precum unele din Balcanii de Vest) al căror scop e integrarea europeană. Dilema nu-i dacă oraşul Chişinău va fi într-o zi capitală din UE – ci dacă UE va mai exista pînă cînd Chişinăul îşi va rezolva măcar problemele sale evidente.

Cea mai bună parabolă pentru situaţia de fapt mi se pare a fi aşa-numita Piaţă de păsări din Chişinău – un vad comercial aflat în S-E zonei centrale. Veţi găsi acolo rulmenţi, peşti de acvariu, sape şi tîrnăcoape, măşti de sudură, telefoane mobile, ceasuri ruseşti (adevărate) sau elveţiene (false), undiţe, momeli, bricege, binocluri, ghirlande de pom de iarnă, granule vitaminizate pentru cîini, clanţe de uşă, tastaturi de laptop ş.a.m.d.. Veţi găsi orice – mai puţin păsări (probabil că singurele zburătoare din areal sînt papagalii din colivii). Cam aşa şi cu alegerile pentru preşedinte din Parlamentul moldovean: între ce scrie pe ordinea de zi a deputaţilor şi ceea ce se află în spatele acestor voturi e o distanţă atît de mare, încît în hăul creat pot să intre doi Moşi Crăciun (unul pe stil nou, altul pe stil vechi) cu ambele lor sănii, cu ambii lor saci (cam goi) şi cu toţi renii lor – dintre care cîţiva au cu siguranţă nasul cam roşu.

Crăciun fericit, Republică Moldova, oriunde te-ai afla!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche Publishing, 2011. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.