"Să alergaţi la biserici..."

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Odă dulceţurilor  jpeg

„Vă facem ştire că datoria unui creştin pravoslavnic este a avea credinţă şi evlavie fierbinte spre cele dumnezeieşti, a păzi la sfintele biserici i sărbătorile de praznice, a se ispovidi, a se griji şi a fi feriţi de fapte împotrivitoare legii, şi cînd acestea le va păzi un norod şi va arăta credinţă în faptă, negreşit vor cîştiga mila dumnezeirii sale şi vor petrece, ei şi pămîntul acela, păziţi şi feriţi de toate relele“ (10 decembrie 1783).  Pitacul aparţine lui vodă Moruzi, dar are şi acordul/cooperarea feţelor bisericeşti, adică mitropolitul şi cei doi episcopi din Ţara Românească. El notează şi reaminteşte datoriile oricărui creştin şi maniera de raportare la practica religioasă: mersul la biserică, respect pentru sfintele sărbători, practica spovedaniei, a împărtăşaniei, un comportament conform cerinţelor constrîngătoare ale practicii creştine şi regăsite în legile laice. Este nevoie ca aceste percepte să fie amintite, citite cu glas tare la răspîntii, pronunţate în biserici, aduse spre ştiinţă protopopilor, ispravnicilor spre a fi difuzate apoi către enoriaşi? Se pare că da, dacă ţinem cont de numeroasele pitace pe aceeaşi temă. Acelaşi vodă Moruzi revine un an mai tîrziu, reamintind porunca ce nu prea fusese urmată: „vă facem în ştire că încă din anul 1783, la luna lui decemvre am fost scris cărţile domniei mele şi v-am arătat că datoria unui creştin pravoslavnic este a avea credinţă şi evlavie fierbinte spre cele bisericeşti“ (8 august 1785). Or, creştinii de pe vremea lui Moruzi se raportează la practica religioasă cu totul altfel decît şi-ar dori vodă sau mitropolitul: trec pe la biserică cam rar, femeile sînt ceva mai evlavioase, în condiţiile în care cîrciuma se află consecvent prin preajmă, nu prea merg la spovedanie sau împărtăşanie, şi iau în serios doar partea lumească a întregului ritual, adică „priveala“ şi jocul. „Ne aduceţi pe Domnia Mea la multe griji şi zdrobiri a inimei“ – avea să scrie cu năduf vodă, fără să reuşească să-şi aducă norodul la biserică, deşi plantase chiar în faţa ei un jug, un stîlp al infamiei, destinat „leneşilor şi proştilor“.

Acelaşi lucru va încerca şi vodă Mavrogheni (1786-1790): biserici deschise zi şi noapte, preoţi cîntînd slujba, indiferent de oră, vecerniile şi utreniile contopite în slujba de seară, pentru a valoriza astfel timpul creştinului; porunci verificate prin descinderi ad-hoc şi sub anonimatul deghizării lui vodă într-un preot oarecare sau într-un călugăr refugiat, la vreme de seară, pe treptele unei biserici dintr-o parohie aleasă la întîmplare. Fidelilor li se cere participarea activă la acest program, fiind „sfătuiţi“ să treacă pragul bisericii seara, cînd se întorc de pe la slujbe, obligaţi să fie parte integrantă din liturghia duminicilor şi a sărbătorilor. Orice derogare de la acest program duce la pedeapsa cu bătaia, în public. Într-o primă fază, măsurile, atent supravegheate de vodă, vor da roade. Un martor ocular va constata: „şi aşa să umplea besericile de oameni de frica poruncii, iar nu pentru dragostea lui Dumnezeu“. Odată vodă trecut la cele veşnice, măsurile se risipiră  în cele patru vînturi, iar norodul se întorsese tot la ceea ce îi plăcea mai mult: adică „priveala“ şi „petrecerea“. Acest lucru îl va face pe dascălul Ioan Dobrescu de la biserica Batiştei să critice cu virulenţă „priveala“ românului: „la biserică mergeam ca la o priveală, care şi mai care cu haine mai bune, muerile cu felurimi de podoabe drăceşti: iar nu să intrăm în biserică cu frica lui Dumnezeu, să ne rugăm pentru păcate… Nu credeam în Dumnezeu, numai în ziduri, în haine, în înşelătorii, în mîncăruri bune, în beţii şi mai vîrtos curvia de faţă“. Aşadar, mînia lui Dumnezeu şi ciuma din 1813 nu sînt decît rezultatul firesc al acestei credinţe oarecum altfel decît ar trebui sau s-ar vrea să fie. 

În acelaşi timp, mărturiile epocii vorbesc de îndîrjirea cu care se ţin posturile, de pregătirile din preajma sărbătorilor, de ridicarea de biserici, de pelerinaje, de daniile numeroase către cele sfinte, care ar putea fi considerate tot atîtea dovezi ale pietăţii românilor. Dar şi de o „viaţă creştină“ populată intens de practici magice, de descîntătoare, de vrăjitoare şi doftorese, de moaşte şi icoane făcătoare de minuni. Sînt oare aceste mărturii atît de contradictorii suficiente pentru a spune că românii erau/sînt încă  „creştini superficiali“ sau „cei mai creştini din lume“? Păi, nu prea: sîntem aşa cum sîntem, nici mai buni, nici mai răi decît alţii. Doar atît: lipsa educaţiei a fost o constantă a societăţii noastre, preoţii din trecut ofereau doar „simplitatea“ credinţei că nu prea ştiau „carte“, Biserica de azi tace… 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.