Obama – prea înţelept sau prea naiv?

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la instituirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA. Nici nu ştiu cum să-i spun acestei cifre: nu e nici foarte rotundă, dar nici pătrată nu-i. În 1880, cînd domnitorul Carol I-ul a trimis scrisoare la Washington, notificîndu-le independenţa României, nimeni nu ar fi putut bănui ce aprige convulsii vor cunoaşte relaţiile noastre cu Statele. Atunci, la început, totul a fost firesc: la finele secolului al XIX-lea America era deja ţara libertăţii şi a oportunităţilor – dar să ştiţi că la fel era şi România. SUA se redescopereau pe sine şi se prezentau celor doritori a le cunoaşte; la fel şi România: independentă, în fine, ţara noastră se reinventa (peste un an, în 1881, avea să devină regat) şi se recomanda cu-ale sale bune şi rele unei lumi ce ne cunoştea nu atît după chipul, cît după legenda noastră (ca şi azi!). Şi un exemplu (care-ar putea să vă surprindă): uitaţi o clipă tot ce ştiţi despre jupîn Dumitrache al lui Caragiale (din O noapte furtunoasă – cu premiera, apropo, în 1879) şi reţineţi doar ce anume era acest burghez bucureştean: el era cherestegiu şi căpitan în garda civică. Ei bine, încornoraţi sau nu, mai şmecheri sau mai creduli, astfel de negustori – ce îmbinau profitul şi datoria civică, grija de familie şi rigoarea faţă de angajaţi, Biblia, puşca şi lectura ziarului – au fondat şi oraşele americane. Aş spune că, la 1880, România şi SUA erau mai asemănătoare, ca state tinere, decît sînt ele azi.

Fracturile în relaţiile româno-americane au decurs din cele două confruntări ale ultimei jumătăţi a secolului trecut: prima, războiul împotriva lui Hitler (în care, nota bene, România a declarat război SUA, în decembrie ’41!), iar mai apoi războiul rece între lumea comunistă şi lumea liberă – în care, forţată, România s-a aflat din nou de cealaltă parte a Istoriei. Generaţia din care fac parte e genuin proamericană: primii blue jeans (cumpăraţi la negru cam pe cînd URSS invada Afganistanul!), zîmbetul lui J.R. Ewing, umorul lui Bugs Bunny, decolteul lui Dolly Parton, pasul lui John Wayne, ţigările Camel fumate la balul de majorat (iar Stevie Wonder cînta I just called...) etc. Pînă prin 1956 bunicii noştri au tot nutrit speranţa că vor veni americanii şi dincoace de Viena, ca să ne scape de bolşevici. Iar care n-a murit s-a rugat mai apoi la icoană pentru sănătatea lui Ronald Reagan, cel care tocmai va pune punctul pe i – i de la „URSS egal imperiul răului“.

Azi, la 130 de ani după, România şi SUA sînt partenere, iar jilţul lui Lincoln & JFK e ocupat de Barack Obama. Mi se spune că actualul preşedinte american are o inteligenţă peste media liderilor mondiali (şi peste media locatarilor succesivi ai Casei Albe), iar sursele mele – diplomatice – de la Washington mă asigură că Obama este un pragmatic de şapte stele.

Şi, totuşi, ceva se întîmplă. Probabil că Obama va rămîne în istorie ca primul preşedinte american care-a pus Europa pe locul trei (sau patru?) în ordinea priorităţilor sale. În acest sens, acum un an mai mulţi lideri est-europeni (politicieni şi intelectuali) au adresat o foarte interesantă scrisoare deschisă preşedintelui american – care oficial nu a răspuns, deşi e cert că scrisoarea a fost bine decriptată la Departamentul de Stat. Cînd şi-a început mandatul, B. Obama a lansat trei idei inedite: că va fi un preşedinte „al Pacificului“ (spre deosebire de predecesori, care fuseseră „ai Atlanticului“); că va propune Rusiei o „resetare“ a relaţiilor bilaterale (grav afectate în 2008, în urma unui război ruso-georgian); şi că va întinde mîna oricui e dispus să-şi descleşteze pumnul (o expresie frumoasă, dar oare cum o traduc Ahmadinejad, Kim Jong Il & Comp.: ca semn de putere sau de slăbiciune a SUA?). Poate că-i firesc: lumea în schimbare l-a îndreptat pe Obama spre alte azimuturi. China şi Indonezia trebuie urmărite azi mai mult decît Germania sau Cehia; relaţiile Turciei cu Israelul sînt mai presante în ochii Washingtonului decît relaţiile dintre Moscova şi Vilnius; graniţele dintre Afganistan, Pakistan & India sînt mai încinse decît graniţele dintre Polonia, Belarus & Ucraina; politica externă a Braziliei şi politica internă a Japoniei dau mai mari bătăi de cap Americii decît ce face Putin cu presa rusă, Nicolas Sarkozy cu burqa, sau Băsescu Traian cu barca. Desigur, nu e încă momentul bilanţului; de-abia anii ce vin ne vor spune dacă Obama va fi fost, în lumea de azi, un înţelept sau doar un naiv.

Şi o ultimă observaţie (şi rog traducătorii de la ambasada SUA să reţină că o spun ca profesor, nu ca ex-ministru): paradoxal, un cetăţean român mediu ajungea mai lesne în State în 1885 decît în 2010. Cum ar spune Ronnie „Dutch“ Reagan: Let’s work on that!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.