Napoleon şi robinetul de aur

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Piaţa în care se desfăşoară revoluţia de la Kiev arată ca un gigantic platou de cinema, unde se lucrează la un film de acţiune. În ultimele luni, locul acela a devenit un subiect constant al ştirilor. Apeşi pe un buton şi ai acces direct la un soi de reality show în care producătorii nu se joacă de-a realitatea, ci o livrează de-a binelea, ambalată bizar, în nişte straie vintage, dar, cumva, extrem de la modă. Totul pare o lucrătură „profi“, din care lipseşte tocmai „cusătura“ vizibilă a scenariului la care caşti ochii. Te trezeşti dimineaţa, faci minutele de înviorare, şi dai pe Piaţa de la Kiev, să vezi care mai e treaba. Te duci la duş, în timp ce aparatul de filmat corectează cadrul în care se vede un lunetist. Peste o jumătate de oră, mai tragi cu ochiul spre ecran, dar sînt reclame, aşa că ai timp să asculţi sunetul fulgilor de cereale care cad în castronul cu lapte. Asta dacă nu eşti cumva vreun cowboy contemporan şi nu faci o omletă bestială, cu de toate. Fără porcăria de înviorare şi fără să pierzi vremea cu duşul. Oricum ai fi, hipster perfect – bifînd rubricile din tabelul obligatoriu al vieţii sănătoase şi „autentice“ – sau ţăran din Est – bătînd macho, cu ţigara în gură, ouăle de la omleta cu de toate –, găseşti cîteva secunde să mai arunci o privire la serialul cu cafteala din Ucraina. De fiecare dată, vezi grupuri de tipi care şi-au rostuit căşti militare şi scuturi metalice. Se dau la ceea ce arată a fi nişte trupe de ordine. Fac treaba asta cu un curaj dement şi cu „un sînge în instalaţie“ care-ţi produce, nu ştii de ce, un soi de invidie ascunsă.

Te duci la birou, unde discuţiile din pauza de prînz – despre ce mai fac ocupanţii palatelor Cotroceni şi Victoria – nu mai au nici un spor, de multă vreme încoace. Se mai aude, ici şi colo, cîte un banc cu Gigi şi cu ideea de „aprozar“, pe la care ar trebui să mai treacă şi alţii, nu doar ciobănaşul, odinioară semeţ, care a „picat de fraier în locul altora“. Printre poveştile cu „…Lasă-l, măh, fraţie, să iasă, că nu e el ăla care a furat cel mai mult, a făcut treabă la Steaua, şi a ajutat lume…“, se mai aud şi nişte cifre babane, pronunţate cu gura pungă, ca de la o lămîie mare şi sănătoasă. Sînt salariile unora de prin nişte instituţii publice. S-a auzit de ei şi de purcoiul de bani pe la ştiri, că a început campania electorală care nu s-a terminat niciodată. Şi parcă nu-ţi vine să crezi că există unii care cîştigă de la stat, în două luni, cam cît trebuie să plăteşti tu, în 30 de ani, pentru creditul pe care l-ai luat, ca să fii un bou contemporan cu proprietate imobiliară. Pauza se termină şi, fără să conteze, iar, dacă eşti hipster sau meltean, te gîndeşti la cît de idiot poţi fi, să lucrezi ca sclavul, producînd bani pentru alţii, în loc s-o faci pentru tine. Ce?! Tu nu poţi să faci ce fac parveniţii ăia care-ţi sînt şefi?

Pe drumul de întoarcere spre casă, cu nervii varză din cauza traficului, te uiţi la numerele maşinilor şi-ţi vine să ieşi şi să urli: „Ce caută aici toţi ăştia din Vaslui şi Suceava? De ce muşchii mei nu stau la ei, acolo, acasă? Nu mai ai loc în tot Bucureştiul de toţi ăia veniţi de prin judeţe!“ Odată ajuns acasă, dai drumul la singurul lucru care te linişteşte şi te face să uiţi. Televizorul. „Ce-o mai fi pe la ăia de la Kiev? Ăia tipi! Hotărîţi şi puşi pe treabă.“ Mii de cauciucuri ard şi ridică în aer un fum gros, negru. O lume de fantome viermuieşte încoace şi-ncolo. Se trage ca la balamuc. Unii cad seceraţi de gloanţe. Dar, totuşi, parcă nu e ca-n filme. Nu e aşa de spectaculos. Nu vezi cum sar bucăţele din ei, cu încetinitorul, cum e cînd te loveşte un glonţ „adevărat“. Sînt doar nişte tipi căzuţi, sau unii pe nişte tărgi, în jurul cărora se înghesuie o mulţime de jurnalişti şi de cameramani. „Cîţi au murit? O sută? Păi, ăsta nu-i mare lucru. Nu-i cine ştie ce chestie. Dacă intră ruşii, atunci să vezi show…“

Adormi în faţa televizorului, pe vorbele unui analist care zice ceva despre interese mult mai mari, despre zone geostrategice, despre reconfigurări ale sferelor de influenţă. Mai devreme, pe alt post, un domn făcea dezvăluiri fără precedent, spunînd exact aceleaşi lucruri pe care le spune, zilnic, de cîţiva ani. Habar n-ai cînd s-a făcut dimineaţă. Preşedintele Ucrainei a fugit. Lumea a intrat în reşedinţa care a rămas nepăzită. „Ce fază… Ca la noi…“ Domeniu gigantic, lux tembel, neam prostie cît China, grădină zoologică, maşini de colecţie, robinete aurii. „Ce chestie… Ca la noi… Da’, uite, ăştia nu s-au pus imediat pe devastat…“ A fugit şi procurorul general. La ăla să vezi căsoaie şi meltenism. Tone de icoane, sfeşnice chicioase, mobilier de-ăla gigantic, auriu, cu draperii aurii, de-ţi pocneşte plomba pusă recent, tablouri în care tipul apare ca împărat roman sau ca Napoleon… „Ce chestie… Ca pe-aici…“  

Asemănările şi deosebirile nu au chip. Totul vine din ecran şi se întoarce în ecran. E adevărat, că se dă la televizor – nu poate fi altfel –, dar e acolo, în sticla aia, sau în LED-urile alea, sau în plasma aia. Parcă nu e chiar… superadevărat. „Cum dracu’, dom’le?! Cum poate fi lumea aşa de proastă, de bătută-n cap? Cum să pui botu’ la papagalii ăia chicioşi în ultimu’ hal, şi să-i laşi să te conducă? Asta e, frate! Acolo e Rusia, e altă mîncare de peşte. Ăia sînt altfel. Nu-i civilizezi, vere, în vecii vecilor. Au scos-o p-aia blondă de la puşcărie. Ce-o să facă aia? Se supără ruşii, închid robinetu’ de gaz şi să vezi, pe urmă, cum îi pun cu botu’ pe labe. Nu-i faci p-ăia cu una, cu două. Ăia aşa vor ei să fie. Nu te duci tu, cu Europa ta, c-o fi şi-o păţi. Că ăla te-ntreabă: «Ai, nene, banu’?» N-ai. Că eşti varză, după criză. Eee… ruşii au. Că nu-s proşti să pună la bancă. N-ai văzut cum e la ei? Ăia lucrează doar cu cash…“

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.