Mediocritatea cotată internaţional nu mai e mediocritate?

Publicat în Dilema Veche nr. 502 din 26 septembrie-2 octombrie 2013
Mediocritatea cotată internaţional nu mai e mediocritate? jpeg

Ha, ha, ha! A fost prima reacţie după lectura ştirii publicate pe Hotnews. Dar, după lectură, deznădejdea aia dată de mediocritatea omniprezentă se cam strecoară în suflet, paralizîndu-te de teamă.

Se spune acolo că doi profesori sîrbi s-au apucat să confecţioneze un articol cu personaje tip Disney, pentru internaţionala noastră revistă Metalurgia International, atît de rîvnită şi atît de cotată ISI. Am tras deja un semnal de alarmă cu privire la această revistă şi la nebunia criteriilor ISI, care ne apucase prin 2011. În buna tradiţie românească, nu s-a întîmplat nimic. Am ajuns să cred că rezistenţa noastră de-a lungul veacurilor s-a manifestat prin această pasivitate veselă, că doar noi dădurăm zicala „Cîinii latră, bivolul paşte.“ Acum, nu cred că e greu de închipuit că românul s-a regăsit foarte bine în postura de bivol, prins cu treburi casnice. Că altminteri, Anton Pann n-ar fi reţinut o altă zicală, punctînd fudulia semeaţă a semenilor cu urechea plecată doar spre linguşeala prolifică: „Lumea să te laude, cîinii lasă să te latre.“ Cam asta a fost şi reacţia păzitorilor de la Metalurgia.

Din păcate, farsa asta se poate reproduce şi multiplica în multe alte reviste ştiinţifice şi academice româneşti. Prin ministeriatul lui Daniel Funeriu se încercase impunerea unor norme, astfel încît revistele româneşti să atingă standarde internaţionale, unanim acceptate. Unele şi le-au asumat, altele însă... s-au grăbit să alerge cu sacul de bani şi tolba de relaţii, după indexarea ISI. Ce mi se pare aberant şi aproape ireal: adaptarea imediată a „elitei“ – să-i zic aşa – la orice. Odată revista devenită (ISI) sau măcar aflată în proces de evaluare, intelectualul nostru dă buluc să publice şi să publice, că doar primeşte punctaj, asumîndu-şi companii compromiţătoare şi mai ales posturi ridicole. Iar revista fericită (de fapt, comitetul ştiinţific) publică, compilînd suplimente, mărind numărul paginilor, micşorînd corpul de literă, trebăluind să mulţumească pe toată lumea. O veselie generală. Cine are curiozitatea (şi mai ales răbdarea) să citească astfel de reviste, devenite enciclopedii (doar ca număr de pagini), va fi surprins de asocierile bizare şi mai ales de imensul compromis asumat de cercetători competenţi, doar pentru a bifa zicerea ISI. Aşa că, prin maldărul de maculatură şi gunoaie cu pretenţii academice, veţi mai găsi şi lucrări oneste, cîteva chiar foarte bune; restul...

S-a ajuns aici, după părerea mea, doar pentru că, la noi, seriozitatea este de cumetrie în orice domeniu, în orice disciplină. O revistă de bună calitate funcţionează pe baza unor principii: acceptarea sau respingerea unui articol nu trebuie să aibă nici o legătură cu prieteniile din interiorul comitetului de redacţie, ci cu o evaluare externă. Evaluarea asta externă ar trebui să fie şi ea anonimă şi asumată, cu argumente de ordin ştiinţific, de experţi obiectivi. Or, noi nu ştim să facem expertiză obiectivă, nu numai pentru că nu este o practică curentă, ci şi pentru că nu prea avem chef să facem asta. Şi apoi, mai este şi benevolă, şi voluntară. Carevasăzică, te angajezi să faci o expertiză din respect pentru profesie şi pentru competenţă, de teama de a nu fi înghiţit de mediocritate. Cum sîntem încă în stadiul de bivoli pe păşune, chiar dacă păşunea e ceva mai doctă, cîinii mediocrităţii nu prea ne sperie. Aşteptăm să vină alţii să ne facă curat sau... să ne lase în pace...

Clasificarea ISI a făcut mai mult rău decît bine. Cercetătorul român nu s-a grăbit să publice în reviste internaţionale de prestigiu – aşadar, prezente într-un astfel de top datorită competenţei –, ci şi-a fabricat, pe loc, un surogat. Puţini sînt cei care doresc curăţenie şi competenţă în maculatura care o să ne îngroape într-o zi; aşa că au apărut foarte repede complicităţile, presiunile, amiciţiile şi altele ştiute. Revistele-surogat au crescut, au trecut prin foruri academice de recunoaştere, s-a închis ochii, s-a strîmbat un pic din nas; finalmente, s-a ştampilat de „treacă de la noi“. Gunoiul academic e tot acolo. Da’ cui îi pasă? E ISI, nu? Cu recunoaştere internaţională?! Poţi să mai conteşti ceva?! Cum zice Anton Pann: „Nerodul cînd e’ntrebat: / Cine e mai mare’n sat? / El pe loc răspunde: eu, / Că’ntărît cîinii mereu.“

Să trăim bine, cu ISI cu tot!

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013.  

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

CilAcciaroli01 jpg
Satul în care oamenii trăiesc 100 de ani. Secretul longevității celor din locul „tinereții veșnice”
Acciaroli este un sat idilic situat în sudul Italiei, care pare a fi un loc de vis în care să trăiești. Cu casele sale de piatră, plajele apropiate și portul pitoresc, acest sat oferă mult mai mult decât peisaje spectaculoase.
Marcel Ciolacu  Foto Facebook jpg
Scandal Ciolacu-Băsescu. Cuvinte grele ale premierului pentru fostul președinte: „Turnător ordinar... Un rebut politic scos în față de frații lui de arme”
Marcel Ciolacu și Traian Băsescu au avut schimb dur de replici pe rețelele de socializare. După ce fostul președinte a dat vina pe premier pentru „criza multiplă”, acesta din urmă a reacționat pe pagina sa de Facebook unde l-a numit pe Băsescu un „turnător ordinar” și un „rebut politic”.
image jpeg
Rezultate Bacalaureat 2013 Timişoara
Rezultate simulare Bacalaureat 2025. Când vor fi afișate notele și cum le vor afla elevii
Simularea examenului național de Bacalaureat 2025 a avut loc în perioada 24-27 martie. Peste 123.000 de elevi din 1318 școli au participat la probele de Limbă și literatură română, Limbă maternă, la proba obligatorie a profilului și la proba la alegere a profilului.
sdasa jpg
Horoscop săptămâna 5-11 aprilie. Trei zodii sunt protejate de Dumnezeu înainte de Paște 2025, iar un nativ primește o sumă de bani
Horoscop săptămâna 5-11 aprilie. Trei zodii sunt protejate de Dumnezeu înainte de Paște, iar un nativ primește o sumă de bani.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii PSD fac campanie anti-Ponta în partid: „Ne va scoate a treia oară de la guvernare!” SURSE
Liderii PSD le-au transmis primarilor că toate sondajele comandate de partid arată că Victor Ponta nu are nicio șansă de a intra în finala prezidențială. Surse din conducerea social-democrată susțin că Marcel Ciolacu și Mihai Tudose chiar au ridicat vocea în unele discuții cu președinții de filiale.
rusia america sua sah drapel foto shutterstock
Oficialii americani, nemulțumiți de lipsa progresului în negocierile cu Rusia. „Testăm dacă rușii sunt interesați de pace”
Statele Unite vor ști în câteva săptămâni dacă Rusia este serioasă în privința negocierilor de pace cu Ucraina, a declarat secretarul de stat, avertizând că Donald Trump „nu va cădea în capcana negocierilor interminabile” cu Moscova.
fb jpg
Tânara care a oferit o lecție de viață la Românii au talent. A oferit un moment de aur și i-a cucerit pe jurați cu povestea ei: „Ești balsam pentru suflet”
În ediția din această seară a reality-show-ului „Românii au talent” și-au făcut apariția oameni talentați, cu multă speranță în suflet pentru a-și vedea visele devenite realitate, dar și povești dureroase de viață. Printre ei s-a numărat și Cynthia, o moldoveancă din Madagascar.
apricot tree 4051319 1280 jpg
Cum protejezi pomii fructiferi de vremea rece și temperaturile scăzute. Sfaturile unui celebru inginer te ajută să ai o recoltă bogată
Protejarea pomilor fructiferi de îngheț este o preocupare constantă pentru pomicultori, în special în perioada primăverii, când temperaturile scăzute nocturne pot afecta serios recoltele.