Mărioara, Clementine și „fluturii” din vremea crizelor

Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
Despre Descîntece jpeg

O lectura în presa românească la începuturile ei nu-ţi dă dreptul să speri că altădată ar fi fost altfel. La început de secol XIX, „prenumeraţii“ doreau să citească în paginile gazetelor romanţuri, cît mai multe şi mai simple romanţuri, şi abia apoi ştiri de prin alte lumi, şi poate cîte ceva de pe malurile Dîmboviţei sau ale Bahluiului. Aşa că, Albina Românească, Curierul Românesc, Vestitorul Românesc şi chiar Vestitorul Besericesc se afundă în foiletoane, unele traduceri şchioape de prin alte reviste, altele adaptări „originale“ la realităţile vremurilor valahe.   

Vestitorul Besericesc ştie să tragă foloase de pe urma acestor foiletoane pe care le prelucrează şi le tot prelucrează pînă cînd sună cît mai „valah“ şi cu un mesaj cît mai aproape de ceea ce ar vrea Biserica să îndrepte şi să schimbe. Iată, spre exemplificare, povestea Mărioarei şi a Clementinei, expusă pe larg în primăvara lui 1840. Mai întîi sînt prezentate cele două protagoniste: „două copile care se vizita pe toată ziua şi se iubea între sine ca două prietene, ca două surori“. Deosebirile sînt însă enorme: „Clementina era liniştită, tăcută, lucra bucuroasă şi plăcerea cea mai mare a ei era ca în ceasurile cele slobode să citească cîte o carte instructivă şi morală“. E de la sine înţeles că, pentru morala poveştii, Mărioara ar trebui să se afle la capătul opus. Şi iată cum o pictează arhiereul Dionisie Romano: femeie cochetă care „se gătea bucuros, căuta, de cîte ori avea o haină nouă, căuta zic, locurile publice, plimbările, nici un bal, nici un club, nici un picnic, nici o soare, nici o sărbare de hram nu era în care să nu se fi aflat Mărioara ca să-şi arate pălăria cea nouă, salopu său cel nou“. Frivola Mărioara n-avea cum să înţeleagă plăcerea lecturii, „în fundul cabinetului tău nu te va căuta nimeni“, îşi apostrofează amica, îndemnînd-o să i se alăture în căutarea unui soţ. Lumea se schimbase, odată cu ea şi femeia dornică să placă şi să aleagă de una singură şi mai ales să se bucure de tot ceea ce pînă atunci fusese oprit. Aşa că supărările arhiereului sînt mari: „este un lucru fioros dacă vede cineva o mulţime de mascarade a face din biserică în unele ceasuri sală de danţ; te doare inima cînd vezi pe cei mai mulţi bărbaţi şi muieri că nu vin la beserică pentru ce trebuie să vie, ci numai ca să-şi arate hainele, găteala şi ca să hotărască ceasul întîlnirilor de seară“. Deriva valorilor morale parcă n-a fost niciodată atît de mare, iar Mărioara se află în fruntea tuturor femeilor care aleargă la biserică pentru lucruri atît de ludice şi insignifiante: să-şi arate găteala şi să se mire toţi: „rar se întîmpla să iasă ea din beserică ca să nu fie urmată de o duzină de galanţi. Pe toată ziua se auzia: «Mărioara se mărită». Ea însă era încongiurată numai de fluturi ca şi trandafirul primăvara, şi nici nu gîndea cînd slăvitorii ei să ura şi o părăsea unul după altul“. Şi povestea se termină cu happy-end doar pentru înţeleapta Clementina care îşi va fi găsit un „bărbat sdravăn, un bărbat bărbat, iar nu fluture“, în timp ce sărmana Mărioara, „trecută“ şi „fără amorezi“, se va fi măritat cu singurătatea.  

Lumea se împarte şi astăzi în „fluturi“ şi „bărbaţi sdraveni“, în Mărioare şi Clementine, şi… în multe altele. Doar criza morală ce domneşte, azi ca şi ieri, ne întunecă parcă minţile şi ne leneveşte spiritele fiind mai toţi plecaţi în căutarea efemerităţii. Dionisie se străduieşte să transmită un mesaj care se vrea mai degrabă o ameninţare cu anosta singurătate: „Copile ale patriei mele! Credeţi că la unele din voi se poate întîmpla ca Mărioali noastre. Vreţi să fiţi fericite, credeţi că găsiţi un bărbat bun, purtaţi-vă altfel, iar nu ca dînsa. Eu nu voi să vă fac pravilă, cum urmaţi. Ci zic: de vă place să aveţi slăvitori nerozi carii vă zic vorbe ce nu le simt, carii vă ia în toate zilele şi vă lasă iar pe toate zilele nemăritate, bine! Urmaţi fiind încunjurate de fluturi, că pentru un bărbat bun se va mai găsi vreo Clementină…“.  

Slab ecou, căci „fluturii“ au fost şi vor fi întotdeauna frumoşi şi vor mai purta, pe aripile lor, speranţele noastre ale tuturor... 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.